Onoplettendheid nekt diverse schakers

Op deze avond dacht niet elke speler even goed na over zijn zetten. Op diverse borden kostte het spelers te gemakkelijk een pion of een stuk en konden andere spelers wel wat te gemakkelijk een punt bijschrijven.

Ymco Leyenaar – Thomas Douma 1-0

Na een gelijk opgaande opening offerde Ymco  een loper voor twee Konings pionnen. Hierna dreigde mat voor zwart. Thomas kon dit slechts voorkomen door een paard en een pion te geven. Hierna slaagde Ymco erin de zwarte stelling op slot te zetten. Toen Thomas de dame op een verkeerd veld zette kostte dit zijn paard en kon Ymco enkele zetten later mat zetten.

Julian Frijlink – André Tanis 0-1

Na drie zetten kreeg  André een dubbelpion op f 6 na een loper-paard ruil. Daarna ging Julian op de damevleugel in de aanval. Hij offerde een loper voor twee pionnen, maar de stelling van André was nog degelijk genoeg. André kon de stelling wat compliceren en weer een pion terugpakken. Julian kwam gevaarlijk met zijn dame, maar verzuimde een pion op te peuzelen en de koning van André aan te vallen. Nu kwam de open G-lijn van pas. Na stukkenruil kon André met de toren in samenwerking met zijn loper op g2 slaan, Terugnemen kon niet en de koning moest de hoek in. Door het aftrekschaak wat daarna ontstond kon André de dame winnen en was het vier zetten later mat.

Johnny Visser – Peter Koning 0-1

Peter kon al vrij snel in de partij een pion winnen, en zette die pion ook gemakkelijk om in een vrij pion op de a-lijn. Daarna werden enkele stukken opzettelijk geruild en hield Peter een mooie stelling over. Johnny moest die a-pion wel blijven verdedigen, waarna Peter helemaal op de andere kant van het bord met zijn Paard een andere pion eraf hakte. Toen liep het snel verkeerd voor Johnny want je kunt niet op de 2 uiterste kanten van het bord alle vrije pionnen tegenhouden. Johnny zag dat in en gaf op. Het leek dan wel een makkelijke overwinning, maar wel een partij die ruim 50 zetten duurde, dus zo gemakkelijk was het helemaal niet.

Menno Steenstra – Siard Eijzenga ½ – ½

Ook deze avond speelde Menno een best goede partij. Maar Siard is niet te onderschatten, hij zette een behoorlijke aanval in op de Koningsstelling van Menno. Een moment van onoplettendheid en een Paard van Siard vorkte tussen Koning en Toren, en gedwongen daarna een 2e vork tussen Koning en Dame. Dat was teveel en Menno moest opgeven. Maar Siard liet zich van een sportieve kant zien en deed een paar zetten over, zodat het wel weer een mooie partij werd. Menno kreeg hierdoor een tweede adem en maakte het Siard knap lastig. Door goed spel kreeg hij een Klein voordeel en wist Siard goed onder druk te zetten. Door Siard’s ervaring wist hij nog een gedwongen remise te maken, van een anders verloren partij.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *