Onverwachte zetten en de consequenties

Frans Lagerwaard- Menno Steenstra 1-0
De partij ging heel gelijk op en alles werd dicht geschoven door Menno. Om de stelling open te breken had Frans het plan om de f-pion op te spelen, het centrum open te maken en direct druk op de koningsstelling te krijgen. Dit werd weer dicht geschoven door de f-pion er tegen over te zetten en dit maakte het spel zeer gecompliceert. er stonden wel 4 stukken in! Frans begon te slaan. na het afruilen van een aantal stukken zetten Menno zijn paard in dekking van een gepent stuk en verloor hierdoor zijn paard. 3 zetten later kon Frans hierdoor al mat zetten.

Siard Eijzenga – Thomas Douma 1-0
Siard liet in de opening al gauw een pion in het centrum staan, die niet gedekt kon worden door andere pionnen. Hij dacht hiermee een voordeel te kunnen behalen, maar het bleek daarna al snel kannonenvoer te worden. In een open spel met veel verschillende interessante stellingen, moest Siard deze pion uiteindelijk opgeven. Thomas was iets te gretig om  hem van het bord te krijgen, wat hem 2 tempoverliezen en een slechtere stelling opleverde. Daarbovenop zag hij een mataanval over het hoofd, wat hem de partij kostte. Zo bleek de opgeofferde pion uiteindelijk een cruciaal stuk.

Jesper van der Heide – Johnny Visser 1/2-1/2
De derde keer dat Johnny en Jesper tegen elkaar spelen dit seizoen, en Jesper wilde revenge van Johnny omdat hij vorige week won van Jesper met de Viertallen competitie. Met de opening gingen beide partijen snel hun Koning in verdedeging zetten en ontstond er een drukte in het centrum. Na wat zetten probeerde Jesper met een paard via de B lijn wat te winnen, maar Johnny gooide zijn dame er achter. Hij dacht dat hij een pion zou winnen, maar verloor een dame tegen een toren en een paard. Later zat Johnny in een gepansterde hoek waar Jesper heel moeilijk door heen zou komen, en zelf stond hij niet zo prettig. Bij de 30e zet bood Jesper remise aan en Johnny nam het aan.

Ymco  Leijenaar – Peter de Jong  0-1
De opening bracht met enige verwisseling van zetten een Indisch aandoende stelling. Op zet 15 een grote ruil die Ymco niet helemaal goed had doorgerekend waardoor hij een pion achter kwam. Peter rekende er op de vis snel op het droge te trekken. Dat was helaas niet meer dan visserslatijn, Ymco hield het levendig en de partij bleef spannend met allerlei kleine dreiginkjes. Het duurde nog tot middernacht en zet 59 voordat het voordeel daadwerkelijk uitbetaald werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *