Ook de toppers kunnen gelijk spelen

Jeroen Sparenberg – Peter Koning 0,5-0,5
Vanuit de opening begon het steekspel zonder dat het eigenlijk iets opleverde. Pas nadat Peter op de koningsvleugel begon te marcheren, vlogen vele stukken en mogelijkheden om op iets te spelen eraf. Het eindspel was interessant met een loper voor Jeroen tegen een paard voor Peter in een licht gesloten stelling. Peter zag echter niet genoeg zekerheden om een remise aanbod van Jeroen af te slaan.

Thomas Douma – Johnny Visser 1-0
Een hele mooie partij. Thomas opende op z’n Douma’s met het koningsgambiet. dit pakte echter niet geweldig goed uit. Johnny kwam prima uit de opening en had een mooie aftrekaanval wat johnny een volle toren opleverde. Thomas zag dit al wat aankomen en begon met een snelle aanval over zijn vrij F-lijn. Johnny probeerde nog meer materiaal van Thomas af te snoepen en onderschatte Thomas zijn aanval hierbij een beetje. Johnny kwam hierdoor in de verdrukking waardoor Thomas onder de druk weer een paard en later een loper terug kon pakken. de aanval zette zich door en na afruilen bleef er weining over voor Johnny in het eindspel en gaf op.

Julian Frijlink – Geart Jacob de Jong 0-1
Als opening werd Engels gespeeld, dit ging gauw over op een variant op het damesgambit. Na de opening stond zwart vrij vast en stond wit er beter voor. De loper keek neer op de koningstelling van zwart Nadat een mogelijke aftrekaanval van wit omgezet werd in een penning door zwart. werd er afgeruild waardoor de stelling weer redelijk gelijk stond. Zwart had een offer-ruil waarmee hij de koningstelling kon binnenvallen en veel stukken, doormiddel van schaakjes, kon winnen. Wit gaf hierna op.

Siard Eijzenga – Ymco Leienaar 0,5-0,5
Ymco die met zwart speelde ging met zijn betere openingskennis voodelig het middenspel in. Hoewel er geen verschil was in kwaliteit, stonden zijn stukken aanvallender en beter. Siard wist zich echter goed staande te houden met zijn verdediging. Ymco forceerde een vrijpion waarna er verschillende stukken van het bord verdwenen. Wat overbleef was niet wat hij gehoopt had. Zijn aanval werd geneutraliseerd en een remisestelling was wat resteerde.

Peter de Jong – Erwin Koning  1-0
In de Italiaanse opening, met wat zetverwisseling, dacht Peter een pion te offeren voor wat ontwikkeling. Dat viel een beetje tegen, hij kwam gewoon een pion achter te staan. Het beloofde een lange zit te gaan worden. Helemaal omdat wit ergens een eenvoudige combinatie niet doorzette, terwijl dat twee pionnen had kunnen opleveren. Pas in het late eindspel, Erwin bood zijn actieve Paard te ruil tegen een blanke Bisschop, kreeg Peter een beslissend voordeel dankzij een verre vrijpion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *