Ook in 2012 weer jeugdschaak succes in Dokkum

Al vroeg in de middag op zaterdag 21 januari vertrokken 9 jeugdige schakers met begeleiding naar het noordelijke Dokkum voor het jaarlijkse jeugdtoernooi. Met wisselend succes werd er gestreden om het ere-metaal maar vooral met veel plezier.

Met een sneltreinvaart kwam Jesper van der Heide slechts 5 minuten te laat de toernooizaal binnen. In de B groep leek het er op dat Jesper wel de organisatie hielp ten koste van zichzelf. Binnen zijn poule zette hij iedereen netjes achter de juiste borden, maar met zijn stukken op zijn eigen bord ging het minder goed. Na 3 nederlagen kwam hij meer tot rust wat nog wel 2,5 punt uit 4 wedstrijden opleverde.

Als debutant kreeg Lennart Stokman een rating toegewezen op basis van zijn leeftijd. Hierdoor kwam hij gelijk in de sterke D groep terecht en verwachtte hij puntloos te blijven. Dit was helemaal onterecht want 2 anderen waren toch echt duidelijk minder sterk en verrassend genoeg won hij ook van de uiteindelijke nummer 3 in de poule. Een sterk debuut voor Lennart wat helaas niet beloond werd met een beker.

Voor de toernooi-tijgerin Femke Koning is al niet meer bekend hoeveel ze al gespeeld heeft. Deze keer in de E groep begon ze zeer sterk met 2,5 uit 3, verloor toch 2 partijen achter elkaar maar won de laatste 2 wedstrijden. Mooie cijfers dat wel, maar helaas niet meer dan een 4de plaats en dus net buiten de prijzen.

In de daar opvolgende F groep speelde Jelmer Steenstra met overtuiging en een doel. In de autorit naar Dokkum vroeg Lennart nog of er ook prijzen te winnen zijn waarna Jelmer toch vond dat er 1 bij kon. Dit lukte met glans want met slechts 1 remise en 6 overwinningen was het goede voorbeeld gegeven.

Ook deze kwamen Lammert de Vos en Janko Eelsingh weer bij elkaar in de groep G. Daar waar Janko regelmatig (en terecht) te horen krijgt hoe goed hij is met schaken heeft ook Lammert zich weer laten zien. Van een zeer sterke tegenstander verloren beide en was de onderlinge partij beslissend voor de 2de en 3de prijs. Janko werd dus tweede maar het maakt de prijs voor Lammert net zo fraai.

Nog een groep daaronder, in poule H, speelde Germ van den Akker. Met geduchte tegenstanders begon Germ zeer goed met 3 maal winst in 4 partijen. Hierna ging het toch duidelijk minder makkelijk en moest Germ zich 3 maal gewonnen geven. Hierdoor kwam hij op de 4de plaats maar de verwachting is dat zijn eerste schaakbeker niet lang zal wegblijven.

Tenslotte speelde in de laatste poule J het duo Maat Agterhof en Stefan Veltman. Als een klein duveltje versloeg Stefan al in de 1ste ronde de veel grotere Maat. Het voordeel voor Maat was dat hij de overigen zeker niet onderschatte en ook steeds beter begon te spelen. In de laatste ronde moest hij strijden om de 3de prijs en met een fraaie winstpartij wist hij die te pakken. Het duveltje hielp hiermee ook door alle 8 partijen winnend af te sluitend met zeer aanvallend en effectief spel. Zo pakte Stefan de meeste punten van allemaal en toevallig ook de grootste beker voor poule-winnaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *