Opmerkelijk jaar bij Mid Fryslân senioren

Was het bij de jeugd van Mid Fryslân een bijzonder jaar vanwege de vele successen, bij de senioren speelden er heel andere opvallende zaken. Enige tijd geleden bespraken enkele bestuursleden de toestand in de wereld, daarbij gelukzalig voorzien van enkele biertjes. De kredietcrisis, de val het kabinet, Griekenland, de omwenteling in Noord-Afrika, Occupy en Anonymous passeerden de revue, uiteraard voorzien van wereldkundig commentaar. Minder geld, meer onzekerheid, en opstand tegen het gezag zijn aan de orde van de dag. En blijkbaar mist dit alles zijn effect ook niet op de schaakwereld. Kleinere clubs verdwenen (tijdelijk) uit de FSB, bij grotere clubs werden hele teams uit competitie genomen, en diverse voorheen grote interne competities reduceerden tot koffiehuis schaak. De KNSB ziet in het teruglopende ledenaantal en de verminderde inkomsten aanleiding om de aanval op de grijze leden in te zetten, maar wordt geconfronteerd met sterk tegenspel van de schaakclubs.

Ook bij Mid Fryslân is het effect duidelijk merkbaar. Diverse leden verloren hun baan, maar zeker niet minder leden vonden weer een (nieuwe) werkomgeving. Sommigen verloren een geliefde, anderen vonden juist de liefde van hun leven. Inbraken, bij de één met en een ander zonder geweld, schokten de leden. Maar ook was iedereen druk met vanalles, van houthakken en verre reizen tot studie en examenstress. Mid Fryslân 3 moest uit competitie genomen worden, terwijl de andere teams nooit zoveel invallers kenden. Team 2 stelde in totaal 13 verschillende spelers op, team 1 zelfs 16 spelers, al handhaafden beide teams zich keurig. De interne competitie varieerde van maximaal 7 tot slechts 2 partijen op een avond. Veel spelers waren afgeleid, speelden minder goed dan anders. Iedereen kon opeens van iedereen winnen.

Daarmee is zeker niet alles opeens in mineur, want tegen alle trends in groeit bij Mid Fryslân de jeugdafdeling sterk. Het leidde ertoe dat juist 4 heikneuters uit de jeugd konden invallen in team 1 en team 2, en volgend jaar een nieuw Mid Fryslân 3 gaan vormen. Dankzij diverse sponsoracties met de jeugd staan we er financieel weer goed op, en kunnen we makkelijk een Wintersnelschaak Toernooi en 2e JSJS Toernooi met meer dan 50 deelnemers organiseren. Het geeft maar aan dat we samen heel wat aankunnen, mits we als groep maar bijelkaar blijven. Alleen dan kan je elkaar helpen en steunen, samen plezier hebben in schaken, en een leuke, gezellige en sociale club blijven. Om maar te benadrukken hoe belangrijk dat is voor onze club, is besloten om dit jaar 2 bijzondere prijzen uit te reiken.

Eerst een Onmisbaarheids Prijs voor diegene die veel voor zijn kiezen heeft gehad, zowel in het echte leven als op het schaakbord, toch een belangrijke bijdrage aan de club blijft leveren, en daarmee onmisbaar is voor de club. Vanzelfsprekend gaat deze prijs naar André Tanis. En om niet te vergeten hoe belangrijk het is dat jeugd de kans krijgt om door te stromen naar de senioren, een Aanmoedigings Prijs voor een jeugdlid die het hele jaar enthousiast heeft meegedaan, met 24 partijen het meest gespeeld heeft van iedereen, daarbij 5 punten scoorde uit 24 interne partijen, en 1 uit 1 scoorde in Team 2. Wie anders dan Jesper van der Heide!

Dan de resultaten van Team 2 spelers. Extern scoorden Trevin, Siard, Geart-Jacob en André een redelijke 2 uit 5 of 6. Met 2 uit 2 scoorde Auke de Jong erg goed, maar helaas stopt hij voorlopig met schaken. Met 3 uit 6 scoorde Klaas Jaap een mooi aantal punten, maar met net een halfje meer scoort Stefan Krist 3½ uit 6 partijen het beste van Team 2. Intern deed Stefan ook lang bovenin mee, scoorde 7½ uit 11 en werd 6e in de eindranglijst. Geart Jacob de Jong haalde met 9 uit 14 de 5e plek, maar de beste prestatie intern is voor Siard Eijzenga. Hij eindigt met 11 punten uit 18 wedstrijden zelfs op de 3e plaats.

Van Team 1 zijn de resultaten extern wisselend. Rob doet het in zijn debuut met 1½ uit 4 best goed, Ymco met 2 uit 6 veel minder dan vorig jaar (7 uit 7!). PeterK scoort niet optimaal met 3 uit 7, Jeroen op bord 1 maar net iets beter met 3½ uit 7, en Jan Schadd eigenlijk best goed met 3½ uit 5 partijen. Maar de beste prestatie, zelfs van de hele FSB 1e klasse, is voor Rinse Douma die met 6 punten uit 6 partijen een 100% score haalt. Intern levert dit bijzondere jaar ook een nieuwe kampioen op, want Peter eindigt slechts 4e met 11 punten uit 18 wedstrijden. Jeroen was nog wel lang in gevecht om plaats 1, haalt 13½ uit 19 wedstrijden, maar in de play-off verliest hij toch. De nieuwe kampioen met 16 punten uit 22 wedstrijden is daarmee volledig terecht Ymco Leijenaar geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *