Plannen zijn er om door te zetten

Ymco Leijenaar – Peter Koning 0-1

Ymco begon de partij met wat leek een leuke aanval op de Koningsstelling van Peter. Die zag de bui al hangen, en opende op de andere kant van het bord een tegenaanval. Gek genoeg zette Ymco zijn aanval niet door, dreigde steeds minder, offerde niets, en liep steeds verder achteruit. Peter daarentegen drukte steeds verder door op de stelling van Ymco, en in dat soort situaties valt er altijd een gaatje. Daar profiteerde Peter weer eens ouderwets optimaal van, en toen Ymco ook nog een Toren in de penning zette, was het gedaan met de partij. Moraal van dit verhaal: bij het naspelen bleken alle andere opties waarbij Ymco zijn plan had doorgezet veel beter uit te komen, in dat geval was het toch lichtelijk problematisch geworden voor de Koning.

Geart Jacob de Jong – Jeroen Sparenberg ½-½

In de opening maakte Geart Jacob slechts een notatie foutje. Met de goede zetten kwam een waar steekspel tot stand. Langzaamaan verscheen een solide kasteelmuur op het bord. Waar Jeroen toch nog probeerde om een ventilatieschacht te openen bleef weer Geart Jacob de juiste zetten vinden. Met het remise aanbod werd Geart Jacob gelijk door de Koning geridderd in de 32ste orde van de vrijmetselaars.

André Tanis – Erwin Koning 0-1

André kon in het begin met een leuke aanval een pion van Erwin slaan. Na een hoop opschuiven en aanvallen kwam er een vorkje op een loper en een toren van André. Na een aantal afgeruilde stukken kon Erwin de loper slaan maar was de pion al wel bijna verloren en had André de ruimte om ook een vorkje te doen en een paard tegen een toren te ruilen. Uiteindelijk kwam alleen de toren van André vast te zitten en kon Erwin die ook afruilen waarna het een paard en 4 pionnen aan de kant van Erwin tegen 6 pionnen aan de kant van André. Uiteindelijk kon Erwin met zijn paard en koning verhinderen dat André doorliep en zelf wel doorlopen waarna André opgaf na een lange partij.

Thomas Douma – Jesper van der Heide 1-0

Dit was Jesper zijn 3e partij en hij was zeker beslist van plan om goed na te denken. De eerste 15 zetten verliepen voor Thomas en Jesper allebei goed. Ze stonden gelijk en gaven enige druk op de stelling van de tegenstander. Totdat Jesper een dubbele aanval opzette en tegelijk Thomas uitdaagde met afruil trucjes. Maar dat liep niet helemaal zoals Jesper dat gehoopt had, en dat kostte hem een paard. Later ging Thomas afruilen tot dat Jesper niks meer kon en mat werd gezet in de 60e zet.

Johnny Visser – Peter de Jong 0-1

Nog voor aanvang vroeg Peter de Jong om een niet al te pittige tegenstander gezien   zijn activiteit bij het Remco Heite Toernooi van het afgelopen weekend. De competitieleider was bereid om in de ogen van Peter als gemakkelijke tegenstander te fungeren. Althans dat dacht Peter. Zo als zo vaak kwam hoogmoed voor de val, hoewel die val in de overgang naar het middenspel meer een hinderlijke struikeling bleek, waarvan Peter zich nog net op tijd wist te herstellen. Met de overgang naar het eindspel ging het struikelen over in voorzichtig glijden, en na afruil van ook de laatste stukken, bleek het eindspel voor Johnny plotseling verloren te staan. Mochten er naast wedstrijdpunten ooit bonuspunten voor het vertoonde spel worden gegeven dan zouden ze vanavond allemaal naar Johnny kunnen. Hij verdedigde uiterst bekwaam, en hield steeds kansen om het initiatief over te nemen. Een bijzondere partij, waar Peter onverwacht toch tot het uiterste moest gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *