Erwin Koning – Peter Koning 0 – 1
Twee f4 specialisten tegen elkaar, nu mag Erwin ermee starten en kijkt Peter zelf tegen zijn gebruikelijke stelling aan. Maar Peter heeft de dag ervoor goed opgelet bij de training van Migchiel de Jong in Ten Boer over positioneel spel, goede stukken op goede velden en waar in een partij velden belangrijk zijn om een partij te beslissen. Na b3 van Erwin gaat Peter voor afruil van de Lopers op de zwarte velden, krijgt zijn Dame op die velden en komt met een Paard, Dame en even later een Toren snoeihard de witte stelling in. Erwin heeft eigenlijk nog geen fout gemaakt als hij schaakje na schaakje tegen zich krijgt en er geen kruid is gewassen tegen de verbijsterend sterke stukken van Peter. Dat moet wel fout aflopen, de witte Koning wordt uit zijn hoek gejaagd, een Paard moet wel verloren gaan en de witte Dame dreigt ook te vallen. Hoe je zonder fouten te maken in een stelling met gelijk materiaal er toch heel hard af kan gaan. Een les van Migchiel die via Peter bij de jongere spelers van Mid Fryslân landt.
Geart Jacob de Jong – Frank Schuurmans ½ – ½
Het beloofde voor Geart-Jacob een zware avond te worden tegen topspeler Frank Schuurmans. De opening ging redelijk gelijk op en de eerste zetten werd de theorie gevolgd. De dames gingen op zet 5 al van het bord en op zet 7 besloot Geart-Jacob (onbewust…) af te wijken van de theorie, waarna er in het centrum meerdere lichte stukken werden geruild. Op zet 13 bood Geart-Jacob remise aan en aan Frank de keuze om dit wel of niet te accepteren. Doorspelen bleek geen optie voor Frank, omdat hij een pion achter zou komen te staan in een eindspel met torens. Na grondige analyse kwamen de heren erachter, dat op het moment van remise Geart-Jacob beter stond, maar dat het nog geen eenvoudige klus was om het eindspel naar een overwinning te brengen.
Johnny Visser – Thomas Douma 0-1
Deze partij werd niet voor het eerst gespeeld. Gelijk in de opening werden de dames al afgeruild door Thomas. Dit betekende dat het spel zou gaan draaien om de lichtere stukken. De partij bouwde rustig voort en langzaam aan kreeg het loperpaar van Thomas de overhand. Deze overzagen de hele stelling van wit. Uiteindelijk kon Thomas met een slimme afruil een penning maken en een stuk winnen. Hierop vond Johnny het wel mooi geweest en gaf op.
Jelmer Steenstra – Julian Frijl!nk
Na een ongebruikelijke (en erg snelle) opening, besloot wit de stelling open te breken echter kwam daardoor een sterke druk van zwart en werd er door te snel schaken snel stukken van het bord geforceerd. Jelmer wist nog een pion ver door te drukken en een redelijke aanval op te bouwen, maar dit was niet genoeg om de achterstand in te halen en de druk te verminderen. Zwart geeft op.
Jan Lodewijk Boonstra – Peter de Jong 0-1
Nieuwkomer Jan-Lodewijk Boonstra (wit) mocht het opnemen tegen Peter de Jong (zwart). Jan-Lodewijk ving zijn partij aan vanuit een defensieve stelling, waarop Peter het middenveld in beslag nam. 1. b3, e5 2. Lc2, Pc6 3. 3. e3, d5 4. g3, Pf6 5. Lb5, Ld6. Hierop volgend werd er door wit gekozen voor De2 waar Lxc6 een logischere voortzetting geweest was. Zwart volgde met een korte rokade om de druk op Pc6 op te heffen. Wit speelde vervolgens het paard de weide in met Pc3 waarop wit het middenveld in bezit nam met d4. Hierop werd het paard van wit wel gedwongen naar Pa4 te spelen. Hierna volgde één grote veegpartij waarin wit het nog tot zet 32 wist te rekken alvorens forfait te geven.
Carlo de Moor – Maurice Brenkman
“Je mag tegen Carlo” werd er geroepen. Carlo heeft wit en houd koers. Als door licht omgeven gaat hij op zijn doel af en vuurt hij zijn stukken tegen de nederige zwarte pieten op het bord. Druk zetten en keihard drukken zijn woorden die dit spel uiting geven in een weg zonder compasse. Maurice verliest niet door slechte zetten maar wint door een methode overgenomen uit de hogere klasse. De evaluatie geeft aan dat er voorafgaand aan deze partij besloten is Maurice een lesje te leren. Hij besteld bokbier en verkeerd in diepe staat van overpeinsing.