Prijzen en diploma’s in 2012: Erwin prolongeert jeugdtitel

Dit jaar was wel weer een bijzonder schaakjaar. In Friesland neemt het schaken bijna overal af. Tegen die trend in groeit bij Mid Fryslân vooral het jeugdschaken steeds meer. In 3 jaar tijd zijn we van vrijwel 0 naar nu bijna 30 jeugdschakers gegroeid. En niet alleen in omvang, maar ook in kwaliteit, zijn we na Gorredijk en Sneek inmiddels de 3e jeugdschaakclub in Friesland. Dat is ook te zien aan de resultaten in de Friese Grand Prix en het Fries Kampioenschap.

Financieel staat onze club er ook weer goed op, zeker na de Grote Clubactie, de succesvolle Poiesz actie, en sponsoring vanuit de Akkrummer middenstand. Vanuit de FSB en veel Friese clubs krijgt Mid Fryslân veel complimenten. Niet alleen voor onze jeugd, maar ook voor de record deelname van 53 deelnemers bij het Winter Snelschaak Toernooi, de 55 deelnemers aan ons 2e Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi, en het Schoolschaak Kampioenschap. Ook van de seizoensafsluiting slagen we er weer in een feestje te maken.

De keerzijde is dat we ook zijn opgemerkt door de KNSB, en we opeens aan allerlei voor ons onbekende regels moeten voldoen. Een gevolg was dat onze Femke, ondanks een 2e plaats bij het FK meisjes, niet naar het Nederlands Kampioenschap mocht, omdat ze niet op tijd als KNSB lid was aangemeld. Om dat soort problemen te voorkomen, brengt Mid Fryslân een scheiding in lidmaatschap aan bij de jeugd. Kids die alleen Intern en de Grand Prix toernooien willen spelen, blijven voor 30 euro per jaar lid. Maar kids die heel serieus met schaken bezig zijn, en mee willen doen aan Friese en Nederlandse Kampioenschappen, worden direct KNSB lid. Voor hen gaat een afdracht van 25 euro per jaar aan de schaakbond verrekend worden in een hogere contributie van 50 euro per jaar. Alle jeugd krijgt die keuze voor komend seizoen.

Stap 1A:

In Stap 1A gaan 8 kinderen op voor hun diploma: Myrthe van Dixhoorn haalde het net niet, Daniel Kuperus scoorde met een 7 veel beter als op het proefexamen. Germ van den Akker haalde ondanks een zeer lastige dag ook een fraaie 7. Michael Kroes en Jochem Witting scoorden een prima 8, en Jornt Eisses zelfs een 8½. En de hoogste cijfers met een perfecte 10 waren voor Hessel Stokman en Stefan Veltman.

Dan de Interne Competitie, waarbij winnen lang niet altijd het belangrijkste is. Daarom geeft Mid Fryslân eerst 2 bijzondere medailles weg. Aan een jongen en meisje die schaken gewoon erg leuk vinden, het hele jaar enthousiast meegedaan hebben, grote inzet voor de club hebben laten zien, helaas nog niet veel partijen hebben gewonnen, maar dat komt vast nog. Daarom gaan deze Aanmoedigingsmedailles bij de meisjes naar Myrthe van Dixhoorn, en bij de jongens naar Daniel Kuperus. In de interne competitie is Myrthe 8e en Daniel 6e geworden. Hessel Stokman is 7e, maar hij is later begonnen en heeft veel minder partijen gespeeld. Hessel won dit seizoen in zijn 1e Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi wel gelijk een beker voor een 3e plaats. Jochem Witting is 5e geworden, ook hij is later  in het jaar begonnen. Net als Jornt Eisses die bijzonder genoeg zijn eerste 5 partijen allemaal won, en 4e werd.

De medaille voor de 3e plaats gaat naar Michael Kroes, jongste lid van de club, die 6,5 punt uit 20 wedstrijden haalde. Tweede is Germ van den Akker met 11,5 punt uit 22 partijen. Hij speelde al wat toernooien in de Friese Grand Prix, pakte een beker met een 2e plaats op ons JSJS Toernooi, en werd 16e op het Fries Kampioenschap. Maar 1e in deze groep, zelfs 9e in de hele competitie tussen allemaal oudere kinderen, is Stefan Veltman met 11,5 punten uit 23 wedstrijden. Stefan is één van de grootste talenten van Mid Fryslân, hij was op het FK bij de E-categorie ook al 9e. Ook sleepte hij 3 bekers binnen, 2x een 2e plaats en 1x een 1e plaats. En in de gehele Friese Grand Prix cyclus werd Stefan in zijn eerste seizoen 13e van heel Friesland !!!

Stap 1B – 2:

Eerder dit jaar ging deze hele groep al snel voor hun Stap 1 diploma, die allemaal behaald werden. Dus als vrij snel konden ze een poging wagen op Stap 2, al kiest Erik Beimers er voor niet mee te doen. Jitse Oenema kon dankzij een herkansing toch op een 6½ uitkomen, en zijn kameraad Jelte Bron haalde een 7. Maat Agterhof met een 7½ en Martijn van Dijk met een 8½ hadden duidelijk hun proefexamen goed geanalyseerd. Is 2 diploma’s in 1 seizoen al snel, het kan nog gekker. Want Lennart Stokman haalt op 1 avond voor 2 diploma’s met een 9 op Stap 1 en een 8 op Stap 2, een hele knappe prestatie.

In de Interne Competitie waren voor 4 spelers de verschillen wel erg klein. Lennart Stokman speelde veruit de minste partijen en werd 6e. Maat Agterhof werd 5e, Jitse Oenema 4e en Erik Beimers 3e. Opmerkelijk van Maat is dat hij in de loop van het seizoen steeds beter werd, in de Grand Prix pakt hij 2 bekers, eerst een 3e plaats, en op ons JSJS Toernooi zelfs een 1e plek. Dan de medailles in deze groep: de 2e plaats is voor Martijn van Dijk die 10 punten uit 23 wedstrijden scoorde. Ook Martijn won op het JSJS Toernooi zomaar zijn poule en pakte een beker in zijn eerste toernooi. Maar winnaar van de 1e plaats in deze groep is Jelte Bron, hij haalde 10 punten uit 22 wedstrijden. In de totaal eindlijst van de hele jeugd eindigt Jelte zelfs op een hele knappe 10e plek.

Stap 2:

Een andere groep die ook voor Stap 2 ging, was hier het hele jaar al mee bezig. Xander van den Akker verlaat het schaken, maar de anderen gaan goed voorbereid voor hun diploma: Lammert de Vos haalde een 6½ en Jelle Brouns een 7. Hoge cijfers waren er met een 9 voor Rens Broeshart en zelfs een 10 voor Jelmer Steenstra.

In de Interne Competitie werd Xander van den Akker 5e. Rens Broeshart werd hier 4e, en won dit seizoen zijn eerste Grand Prix beker met een 3e plaats in Damwoude. Lammert de Vos eindigde intern 3e, en nam dit seizoen ook 2 bekers mee naar Irnsum, een 1e en een 3e plek in een GP Toernooi. De medaille voor de 2e plaats gaat naar Jelle Brouns met 9,5 punten uit 19 wedstrijden, hij wordt in totaal 8e van de hele jeugd. Jelle haalde in de Grand Prix ook een 1e plaats in Damwoude, en nam gelijk een echt belachelijk grote wisselbeker mee naar Akkrum.

Maar de 1e plaats in deze groep gaat naar toptalent Jelmer Steenstra met 15,5 punt uit 23 wedstrijden. Lange tijd leek het erop dat Jelmer zelfs algeheel Jeugdkampioen van Mid Fryslan zou worden, maar in de laatste rondes verloor hij toch nog zijn 1e plek en eindigde uiteindelijk 3e in de eindlijst. Op het Fries Kampioenschap zat het nog niet echt mee, en eindigde hij slechts op de 16e plek in de C-categorie. Maar in de Friese Grand Prix won Jelmer 3 bekers, alle 3 voor een 1e plek, en eindigde Jelmer zelfs als 2e van heel Friesland.

Stap 3:

In deze groep kiest Koen Langedijk ervoor om niet voor zijn diploma te gaan, maar volgend seizoen aan te sluiten bij zijn vrienden die dan naar Stap 3 komen. Wel gaan gaan de andere 3 voor hun diploma, Tanne Wijbenga scoort met een 6 zelfs 2x zo hoog als op het proefexamen, Janko Eelsingh haalt een 7½, en Femke Koning een fantastische 9 voor het diploma.

In de Interne Competitie wordt Koen ook 4e in deze groep. Zoals gebruikelijk wordt de talentvolle Janko Eelsingh 3e omdat hij het nog niet kan winnen van de 2 topsspeelsters in zijn groep. In de algehele lijst wordt Janko 6e, een hele mooie prestatie voor iemand die net 10 jaar is geworden. Ook wint Janko ook dit jaar weer de meeste bekers in de Friese Grand Prix met 1x een 3e plaats, 2x een 2e plaats en 1x een 1e plaats met daarbij net zo’n grote wisselbeker als Jelle Brouns. Ook eindigt Janko in de Grand Prix cyclus op een hele mooie 10e plek, en wordt hij keurig 8e op het Fries Kampioenschap bij de E-categorie.

Tanne Wijbenga wordt 2e met 14,5 punten uit 22 wedstrijden. Tanne wordt ook algeheel 4e in de hele jeugdcompetitie van Mid Fryslân, en wint zij een beker voor een 2e plek op het JSJS Toernooi. Maar de 1e plek in Stap 3 gaat naar supertalent Femke Koning met 17 punten uit 23 wedstrijden. In de algemene ranglijst eindigt Femke 2e. Ook wint ze 3 bekers in de Grand Prix toernooien met 1x een 1e plaats en 2x een 2e plek, en eindigt ze 7e van heel Friesland in de Grand Prix cyclus. Ook bij het Fries Kampioenschap wordt ze in de D-categorie 9e, en tegelijk ook 2e bij de meisjes. Alleen jammer dat deelname aan het NK dus niet doorgaat.

Stap 4:

Tenslotte onze sterkste spelers, Menno Steenstra, Jesper van der Heide en Erwin Koning gaan alle 3 voor het moeilijke examen in Stap 4. Samen met Julian Frijlink zullen ze volgend seizoen bij de senioren een eigen Mid Fryslân 3 gaan vormen. Hoe klein de verschillen tussen deze heren zijn, blijkt wel uit dat ze alle 3 een 6½ halen op hun diploma. Alleen heeft Jesper wel alle opgaven kunnen maken, met hier en daar dus een foutje. Menno en Erwin kunnen lang niet all opgaven afronden, maar maken heel weinig fouten.

In de Interne Competitie eindigt Julian Frijlink op de 4e plaats, maar hij is ook pas in de loop van het seizoen begonnen. Wel een hoge positie voor Menno Steenstra, 7e in de algehele jeugdlijst en 3e in de Stap 4 competitie. Jesper van der Heide wordt 2e bij Stap 4 en 5e in het algemeen, met 12 punten uit 19 wedstrijden. Lange tijd streed hij met Jelmer Steenstra om de eerste plaats en de jeugdtitel, maar de laatste wedstrijden tegen de hele top van de ranglijst vielen toch net te zwaar uit.

Dan de winnaar van Stap 4, en pas in de laatste 2 ronden ook van de hele jeugd, is net als vorig jaar Erwin Koning. Het talent is zeker ook te zien aan een prachtige 2e prijs in de hoge B-poule van ons JSJS Toernooi. Wel speelde Erwin in het begin wat minder wedstrijden vanwege een examenjaar, toch scoorde hij uiteindelijk 15 punten uit 16 wedstrijden. Erwin blijft net als vorig jaar ongeslagen met slechts 2 remises tegen Menno en Jesper. Daarmee gaat de sinds 2006 verloren gewaande, maar teruggevonden, beker met de titel Jeugdkampioen van Mid Fryslân, terecht naar Erwin.

Tenslotte:

Mid Fryslân bedankt iedereen die meegewerkt heeft aan weer een leuk schaakseizoen bij de jeugd: Egbert Bergsma van de FSB voor het afnemen van de examens, Jogchem Dijkstra voor het kalligraferen van de diploma’s, Gezina Koning voor coördinatie voor de jeugdtoernooien, en jeugdtrainers Jippe Kamstra, Jeroen Sparenberg, Peter Koning, Geart Jacob de Jong, Siard Eijzenga, Ymco Leijenaar voor hun inzet op de maandagavonden. Tot de jaarvergadering op maandag 3 september of de start van het nieuwe jeugdseizoen op maandag 10 september.

2 reacties

  1. Fantastisch, hoe jullie als bestuur en vrijwilligers alles tot de puntjes hebben georganiseerd. Een grote pluim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *