Record deelname bij Wintersnelschaken

Traditioneel organiseert Mid Fryslân in de kerstvakantie het Wintersnelschaaktoernooi. Bij dit toernooi spelen senioren, jeugd, familie, vrienden en kennissen allemaal door elkaar, wat het een gezellig en chaotisch karakter geeft. Normaal komen er circa 30 schakers, dit jaar bleef de teller steken op 53 deelnemers, een absoluut record. Voor dit record zorgen het toegenomen aantal jeugdleden met familie, een afvaardiging van OSG Sevenwolden, en diverse bezoekers van bevriende schaakclubs.

In de 1e voorronde schaken spelers van uiteenlopende sterkte tegen elkaar in poules van 4. Leuke verrassingen waren Femke Koning die van oudere broer en jeugdkampioen Erwin won, Menno Steenstra die topspeler Jeroen Sparenberg matzette, jeugdlid Maat Agterhof die oud-schaker Jan Bron versloeg, de altijd verrassend sterke Hans Langedijk die van senior schaker Appie Kamstra won, en het hoge aantal punten voor de normaal dammende broers Veltman.

De 2e voorronde scheidt de sterkere helft al van de rest, maar ook hier zijn altijd verrassingen. Janko Eelsingh verslaat topdammer Oscar Veltman, Appie Kamstra raakt geintimideerd door vader Peter en dochter Femke Koning, de jonge Rens Broeshart en Lammert de Vos winnen samen een poule, zoon Jelte Bron wint van zijn vader Jan, niet-schaker Marco Vrouwenvelder die 100% scoort, en zijn 7 jarige zoon Jip die een 2e winst op een volwassen speler behaalt.

Vervolgens worden 6 finalepoules gespeeld. Finalepoule F met allemaal jeugdleden wordt gewonnen door Martijn van Dijk die alles wint. Hij wordt gevolgd door Erik Beimers met 6 punten, Douwe Terwischa en Stefan Veltman met beide 4 punten. Poule C bevat nog sterkere jeugdspelers en is een prooi voor Janko Eelsingh, die maar 1 punt laat liggen. Daarna volgen met ieder 5 punten Jelmer Steenstra, Femke Koning en Lammert de Vos.

Poule E bevat veel gastschakers, vooral via Sevenwolden. Mark Terpstra en Wilfred Botger scoren beide 6 punten, maar Mark wint de onderlinge partij en dus de poule. De 3e plaats is voor Michiel (vader van Michael) Kroes, terwijl de jonge Xander vd Akker de 4e plek opeist. Poule D is een mix van schakers en familie, maar prooi voor dammer Oscar Veltman, gevolgd door schaker Jesper vd Heide, senior Appie Kamstra, en Axel (vader van Rens) Broeshart.

Met Poule B bevat al sterke schakers. Broers Auke en Geart-Jacob de Jong scoren beide 8 punten, maar Auke wint de onderlinge partij en dus de poule. Peter Veltman, die net als zijn broers sterk speelt, wordt 3e met 7½ punt. Op de 4e plek eindigt Trevin Nettinga met 6½ punt. De A-poule bevat topschakers, vaak van bevriende schaakclubs. Vier spelers scoren 5 punten, Kees Mourits (sc Knudde), Peter de Jong, Jeroen Sparenberg en Peter Koning, de laatste verliest daarmee zijn titel. De 4e plaats is voor Johan Leeverink (sc Westergoo) met 5 punten. Heerenveen schakers Klaas Abma en Hein van der Wijk scoren net iets beter en pakken de 3e en 2e plaats. Maar titel is voor Jippe Kamstra die slechts een half punt moet afstaan, en sterkste speler volledig terecht voor de 4e keer het toernooi op zijn naam schrijft.

Daarmee eindigt weer een geslaagd snelschaaktoernooi, met als fraai commentaar uit de hoek van Heerenveen: “Gezellig en heerlijk al dat lawaai van schakende kinderen. Opvallend ook dat als in de eerste ronden een ervaren speler won van een jeugdig talent, er steevast een opbeurende opmerking richting jongeling volgde. Erg positief!”. En daar doen we het voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *