Rens van den Berg opent F-Pion

In de 2e wedstrijd van het seizoen mocht Mid Fryslan 1 aantreden tegen de Harlingen-Franeker combinatie, oftewel F-Pion. Peter Koning van Mid Fryslan opent zijn partijen altijd met de f-pion, en om deze toevalligheid nog leuker te maken, werd het jongste lid van de schaakclub, de 7 jarige Rens van den Berg, gevraagd deze zet als openingszet uit te voeren op bord 2. Het bleek een gouden zet, want Peter opende lekker aggressief tegen zijn oud-collega Theo Tops. Die liet zich echter van zijn beste kant zien met een mooie verborgen aanval op de koningsstelling van Peter. Juist toen Peter wat minder goed kwam te staan, liet Tops zich na een simpel offer pardoes mat zetten (1-0).

Jan Schadd speelde op bord 1 tegen Woudstra een partij waarbij in totaal 4 pionnen op alweer die F-lijn kwamen, en het verschil miniem was. De aanval werd door beide ingezet waarbij Jan als eerste aan slaan toekwam, maar eeuwig schaak moest houden. Uiteindelijk waren beide het met remise als resultaat roerend eens. Jeroen Sparenberg kon, terwijl tegenstander Eppie Bergsma een stevige en solide stelling opzette, niet een goed plan vinden tot dat hij een pion in de schoot geworpen kreeg. Bergsma wist wel direct een dreigende stelling ervan te maken waardoor, Jeroen dacht zijn dame te moeten ruilen om zo zijn pion weer in te leveren. In het eindspel probeerde Jeroen nog druk te zetten maar Bergsma riep luidkeels dat het theoretisch remise was, iets wat Jeroen ook inzag (2-1).

Rinze Douma speelde op bord 4 als een ouderwets kanon en wist de stelling van tegenstander de Boer vanuit het begin direct op te blazen. Met zoveel ruimte konden alle stukken van Rinze gemakkelijk meedoen en zo werd de Boer vakkundig weggeblazen. Caspar Doeser liet op bord 5 in een Siciliaanse opening door gehaast spel het initiatief aan wit-speler Sybesma. In het middenspel neemt Caspar veel tijd om via zijn sterke loperpaar het initiatief te draaien. Twee torens worden met een enkele loperzet buitenspel gezet. Sybesma probeert nog een offer voor een onzekere aanval, maar deze slaat Caspar met gemak af. Hij laat een pion ver oprukken, en dat is teveel (4-1).

Een spaanse opening op bord 6 voor Ruud Herweijer, waarbij zwartspeler Niessen zijn eigen loper insluit. Het levert Ruud een pion op, en hij speelt de zwarte pionnenstelling langzamerhand uit elkaar tot 4 geïsoleerde pionnen. Na afruil van veel stukken, blokkeert een witte Toren de zwarte Koning,  met wit 2 pionnen voor en een damepromotie op komst gaf Niessen op. Siard Eijzenga moest op het laatste moment invallen op bord 7 en speelde tegen R. van der Pol een prima solide partij die laat op de avond eindigde in remise. Ymco Leijenaar wist op bord 8 al vroeg een volledig stuk winst te maken. Vervolgens probeerde tegenstander Alkema het nog ingewikkeld te maken, maar met volle overtuiging wist Ymco zijn partij in zijn voordeel te beslissen.  Door af te ruilen speelde Ymco met een paard en vijf pionnen tegen vijf pionnen van Alkema, die inzag dat dit kansloos was (6,5-1,5).

Met 5 winstpartijen en 3 remises wint Mid Fryslan dus ook zijn 2e wedstrijd met ruime cijfers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *