Roelof Kroon Schaakvrijwilliger van 2019

Op initiatief vanuit Mid Fryslân, ondersteund door vele Noorderlingen, is ons gast-lid Roelof Kroon door de KNSB benoemd tot Schaakvrijwilliger van 2019. Donderdagavond 30 januari 2020 was de uitreiking van de oorkonde door KNSB vertegenwoordiger Jan Stomphorst in het Denksport Centrum in Groningen. Roelof had tot vlak voor aanvang nog geen clou wat er ging gebeuren, dacht even te komen kijken bij de vooruit spelende Mid Friezen.

Toen er steeds meer bekenden in het Denksportcentrum verschenen, begon Roelof toch wat te vermoeden 🙂

Mid Friezen die vooruitspelen tegen GC4, Femke die met Gerbrich had afgesproken, Migchiel de Jong die toevallig meegekomen was, Rolf Yska en wat teamgenoten van de Spassky’s, enkele bekende schaakfotografen, dat was nog tot daar aan toe. Maar kinderen uit Ten Boer, familieleden, en Nosbo bestuurders maakten duidelijk dat er iets ging gebeuren met Roelof.

Foto’s: Harry Gielen

De organisatie door Govert Pellikaan van GC was uitstekend, Peter lichtte het initiatief toe, waarna Jan Stomphorst namens de KNSB de bloemen en oorkonde overhandigde. Harry Gielen en Jan van Os zorgden voor de foto’s, en diverse toespraken volgden. De redenen voor de uitverkiezing van Roelof Kroon tot Schaakvrijwilliger van 2019 zijn talrijk, vermoedelijk is de onderstaande opsomming en grote aantal linkjes bij lange na niet compleet.

Naast zijn persoonlijke verdiensten werd het ook eens tijd om een noorderling te kiezen, aangezien de situatie rond het schaken in Noord-Nederland al langere tijd moeizaam is en dit wel wat stimulans kan gebruiken. In een lastige tijd, in een omgeving die soms niet vooruit te branden is, is er altijd iemand die onvermoeibaar bezig blijft het schaken te promoten. Dan is Roelof Kroon in het Noorden degene die er met kop en schouders bovenuit steekt, en het verschil uitmaakt!

Foto’s: Harry Gielen

We wachten met smart op het eerste nummer van Schaakmagazine in 2020 waarin Monique van de Griendt een fraai artikel aan Roelof, als Schaakvrijwilliger van 2019, zal wijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *