Roelof zet de Kroon op Wintersnelschaken

Dit jaar weer eens het Winter Snelschaken op onze eigen maandag, en dus vóór de Kerstdagen. Gevolg is dat het verslag even moet wachten tot ná de Kerst. Wel een super gezellige avond met 64 deelnemers, die hier en daar verbaasd zijn dat er geen inleggeld gevraagd wordt, er wel voor iedereen een prijs is, en er ook nog eens 3 bijzondere prijzen vergeven werden. Hoe doet zo’n klein clubje uit Akkrum dat nou …., het is één groot raadsel 🙂

Al dagen voor het toernooi dreigden we het maximale aantal deelnemers te halen, maar zoals altijd haken er op het laatste moment wat mensen af door ziekte (5x Hofstra) of drukte (2x vd Velde) en komen er onverwachte deelnemers (2 mini Brenkmannen en een mystery guest) opdraven, zodat we toch op het perfecte aantal van 64 deelnemers terecht kwamen. En ook dit jaar een heerlijk speelveld van ervaren schakers, minder sterke clubschakers, recreatievelingen en jeugdspelers, alles speelt door elkaar!

De eerste ronde is zoals vanouds een mix van alle categorieën om een beetje te wennen aan het snelle spel. Maar ook levert het altijd weer verrassingen op. Zo wonnen de jeugdige Sem Brenkman en de jongedame Tamara Veltman zomaar een puntje en pakte grote broer Stefan Veltman zelfs 2 punten. Ferdie van Bavel, Onno Brouwer en Ruurd de Jong deelden sportief alle punten onder elkaar. André van Dijk pakte heel onverstandig 3 punten, o.a. door Peter Koning mat te zetten.

Jeroen Sparenberg keek met 3 punten toe hoe Fawaz Arabi, Johan van de Berg en Jelte Reitsma de andere 3 punten eerlijk verdeelden. Elise Knobbe pakte maar liefst 1,5 punt in haar poule, terwijl Femke Koning en Wytse Wiersma met 2,5 punt hun poule wonnen. Hielke Gorter kon het niet bolwerken tegen voormalig Nederlands meisjes snelschaak kampioen Gerbrich Kroon. Opvallend goede resultaten voor diverse jongedames!

De 2e ronde krijgt het speelveld al wat vorm, sterke en iets minder sterke clubschakers bij elkaar, en uiteraard recreatievelingen en jeugdspelers bij elkaar. Maar ook dan komen er onverstandige resultaten op het bord, wat de indeling van de finalepoule enigszins diffuus en dus rijp voor manipulatie maakt. Zo pakten Femke Koning en Gerbrich Kroon weer 2 punten in hun poules, promoveerde Stefan Veltman zomaar tot winst tegen Peter Koning, en verzamelde Christian Torensma 1,5 punt in een erg sterke poule. In de onderste helft gingen Jelmer van Steinvoorn, Elise Knobbe, Piter Vellinga en Tjeerd de Jong voor de 100%, en wist Doede Nagel 2 punten te scoren. Opvallend goede resultaten voor de jeugd dus in ronde 2.

Dan de Finale poules, te beginnen met de Jeugdpoule: complimenten voor Sem en Jur Brenkman die op het laatste moment durfden mee te doen en voor volgend jaar vol in training gaan. De dames Doutzen en Tamara eindigden met de kleine Matthijs in de middenmoot. Doede Nagel werd 3e met 5 punten, achter Jelte Reitsma met 5,5 en winnaar werd Germ van den Akker met een 100% score.

Finalepoule G, de poule de recreatieve spelers. Hier complimenten voor de leercurve van Joyce, die maar net achter mede-CMD’ers Joost en Wietse eindigde. Marco V. te S. deed het met 3 punten prima, maar had meer aandacht voor “tweelingbroer” Maurice. Eric-Jan, de Uitbater van Eetcafé de Cleef pakte zelfs 3,5 punt. Wissam Arabi, de grote broer van Osama, werd 3e met 4 punten en gaat op zoek naar een schaakclub in zijn woonplaats Ingolstadt. Mikey had duidelijk training gehad van Femke, want een 2e plek met 4,5 punt was onverwacht goed. Winnaar werd Jurriaan met 6,5 punt, hij mag volgend jaar niet weer in deze poule, aangezien hij nu lid geworden is van Mid Fryslân.

Finalepoule F: hier een mix van clubschakers en talenten die lid worden van Mid Fryslân. Elise (moeder van Doede en Matthijs) en Sipke (vader van Jan) redden het nog net niet tegen de clubschakers, en gaan dus volop in training bij Mid Fryslân. Cor Reitse, Julian en Onno deden prima mee met 4,5 punt, ze eindigden net achter de Sneker talenten Jan Hans met 5 en winnaar Hielke Gorter met 6 punten.

Voor Elise van Beek wel een verrassing, want als “hoogst eindigende vrouwelijke recreatieve speelster” verdiende ze een prachtig houten schaakbord met bijpassende stukken, zodat ze met Doede en Matthijs thuis kan oefenen.

Finalepoule E: ook een poule met (ex-)clubschakers en aanstormend talent. Complimenten voor Carlo in deze zware poule. Een sterke middenmoot hier met Fawaz (vader van Osama) Arabi, de Opsterlanders Johan en Jelle met 3 punten, Maurice met 3,5 en André met 4 punten. Klaas Jaap schitterde als vanouds met 5 punten en kreeg direct weer een basisplaats bij Mid Fryslân (naar keuze 3 of 4) aangeboden. Onaantastbaar was Menno Steenstra van MF3, hij liet zijn klasse zien met 6,5 punt.

De 2e verrassing van de avond was voor Maurice Brenkman en Angelique Tuinman, zij waren de winnaars van de dinerbon beschikbaar gesteld door Eric-Jan Huizinga van Eetcafé de Cleef.

Finalepoule D: een mix van oudere jongere (ex-)clubschakers. Voor Damian en Piter was de poule ondanks hun talent net iets te zwaar. Lammert met 3 punten, Janko en Stefan met 4 en Auke met 4,5 punt eindigden mooi in het midden. Verschil werd gemaakt in deze poule door diegene die nog wel clublid zijn. Jelmer van MF4 werd 2e met 5,5 punt en Dylan Torensma van Schaakwoude won de poule overtuigend met 6 punten.

Finalepoule C: een goede leerschool voor Elise en Jelmer, als je in de voorrondes veel punten pakt en in een hoge finale poule komt, mag je ook echt aan de bak. Maar ze wonnen nog wel even van mijn sympathieke angstgegner Wiebe O., die 6e werd met 2,5 punt. Kees en Tjeerd eindigden op 3,5 punt in de middenmoot. De top werd gevormd door Ruurd en Geart Jacob met 5 punten en winnaar Dennis “the Menace” Pieck met 5,5 punt.

Finalepoule B: de sterkere clubschakers dienen zich aan, maar Gerbrich zag het even niet meer. Ook Oostermoerder Johan had het zwaar, terwijl Tjeerd zeker 1 punt meer verdiend had door in zwaar gewonnen stelling op tijd een 0 te pakken tegen Peter. Femke deed het met 3 punten prima, maar verloor nu wel van Wytse die op 3,5 eindigde. Ferdi werd 3e met 4,5 punt, Christian keurig 2e met 5 punten. Hij “gunde” Peter Koning de poulewinst met een slim remise aanbod, maar aan Peter kleefde wel de schandelijke winst op tijd tegen Tjeerd 🙁

Finalepoule A: de enige echte finalepoule met de grote jongens, die het toernooi willen winnen. Jeroen, de kampioen van vorig jaar redde het net niet. Ook iets oudere talenten als PdJ, Herman de V. en Jan T. moesten achterblijven. Zelfs Erwin kon het, na een sterk begin met winst op Osama, niet bolwerken, hij eindigde op de 4e plek met 4 punten. Jan Bosma en Osama Arabi eindigde ex aequo op de 2e plek met 4,5 punten en remise tegen elkaar.

Voor Osama Arabi volgde een verrassing in de vorm van een prachtig houten schaakbord met bijpassende stukken, als “hoogst eindigende jeugdspeler t/m 16 jaar”, zodat hij met vader Fawaz en zijn grote broers en jongere zusjes, thuis ook kan schaken.

Daarmee de verdiende toernooi winst van 2019 voor Roelof Kroon met een volledige 100% score over het hele toernooi. Een mooie afsluiting van 2019, maar 2020 belooft een nog mooier jaar te worden voor Roelof, aangezien hij wegens enorme verdiensten voor het schaken bij de KNSB is genomineerd als Schaak Vrijwilliger van het Jaar 2019.

Nadat de “bardames” Helen de Bruin en Gezina Koning en Lantearne Beheerder Bertus Sijperda waren bedankt voor hun inzet, en iedereen een prijs mee naar huis had gesleept, volgde nog een late gezellige nazit in huize GJdeJ. Onder bezielende leiding van Auke werden persoonlijke filosofisch-historische beschouwingen gekoppeld aan eigen visies op de (schaak) toekomst. Dit lijkt rijp voor wekelijkse vervolg sessies in de Cleef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *