Roestige en krakende hersenen voor die winnende zet

Scherpe stellingen en strijd aan alle borden zorgden voor een memorabele avond, of één om snel te vergeten. Terwijl de jeugd zich spaart voor de externe wedstrijd van de volgende dag, gaven de senioren elkaar meerdere schaaklessen.

Peter de Jong – Geart Jacob de Jong   1-0
Wanneer de één nog denkt wat of  ’t ‘ie  op z’n  boterham zal doen heeft de ander er al twee op. Terwijl de één maar het denkbeeldige pak hagelslag blijft schudden om een goed idee naar boven te krijgen, heeft die ander al bedacht dat het derde boterhammetje met een gratis pion wordt belegd. En zo blijf je steeds een beetje achter de feiten aanlopen.  En net wanneer je denkt dat er nog iets lekkers op tafel ligt, zie je dat ook nog eens door die ander worden weggesnaaid. Dan rest slechts nog het afruimen van het bord.

Maurice Brenkman – Julian Frijlink         0 – 1

Na een vrij gelijk opgaande opening,  werd er door beide spelers aan verschillende kanten gerokeerd.  Wit  drukte naar voren via de dames vleugel, zwart zette zijn stukken richting de Konings-kant van wit. Na een fout kwam Julian met zwart een pion achter. Maurice ging met wit verder met de aanval, maar kwam er niet door.  Julian begon een counter aanval en voerde hiermee de druk op. Na een vorkje op een Dame en beide Torens gingen de stukken van Maurice er vrij snel af en won Julian. Wel de beste partij van Maurice tot nu toe!

Ymco Leijenaar – Peter Koning                 0 – 1

Een weer typische Ymco-Peter partij vol knotsgekke situaties. Leuk voor de toeschouwer, minder leuk voor wie er deze keer toevallig aan het kortste eind trekt. Waar Peter dacht ongestraft de aanval te kiezen en Ymco’s b-pion straalhard te negeren, kwam Ymco over die vleugel gewoon met een mataanval aanzetten. De grote vraag was wie er sneller zou zijn en of diegene de juiste zetten zou weten te vinden. Dat leek lange tijd Ymco te zijn en Peter mocht vrezen voor een eerste verlies in de interne dit seizoen. Maar ergens mist Ymco de juiste voortzetting, Peter loopt met zijn Koning uit de gevarenzone en kan zijn aanval daarna gemakkelijk verzilveren.

Thomas Douma – Jeroen Sparenberg   0 – 1
In een typisch Siciliaanse opening kwam Thomas met het plan om een snelweg over de g-lijn te maken terwijl Jeroen met een pionnenmars begon. De e-pion begon en nam een mooie plek in het centrum in. De h-pion marcheerde om de aanval van Thomas te verstoren. Toch nam Thomas de g-lijn en liep Jeroen zijn a-pion op om brutaal een loper te slaan. Om de druk van Thomas af te wenden, liep de e-pion naar promotie. Na een zeldzaam remise aanbod van een Douma, kwam Jeroen met een Doumatiaans dameoffer, om de f-pion te laten doorstomen en promoveren. Dit werd Thomas uiteindelijk fataal.

Johnny Visser – Siard Eijzenga 0 – 1

Johnny kwam sterk uit de opening en speelde zeer aanvallend. Hij besloot de dames te ruilen ook al stond deze van hem sterker. Dit gaf Siard kansen om in het middenspel terug te komen en met resultaat: Siard kon hierdoor een pion winnen. Maar Siard ging hierdoor minder scherp spelen en gaf kort hierna een kwaliteit weg. Overdonderd door dit verlies begon Siard weer veel scherper te spelen en wist een paar pionnen te winnen waardoor de stelling qua punten gelijk kwam te staan: Twee Torens voor Johnny , tegen een Toren een Loper en twee pionnen voor Siard.  De stelling was echter compleet in Siards voordeel. Hij had twee vrijpionnen in het centrum, die Johnny uiteindelijk de das om deden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *