Ruime overwinning voor Mid-Fryslan tegen de F-Pion

F-Pion – Mid Fryslân 3 – 5

In een winderig en nat Kimswerd werden we hartelijk ontvangen door de F-pion in Piers Stee, een fraaie speelgelegenheid. De F-Pion is een combinatie van de schaakclubs Harlingen en Franeker. Echter kunnen zij nog nauwelijks een team op de been brengen. Hun ledental daalt nog steeds. Ons achttal, dat het met 3 invallers uit het 2de team moest doen, had een volle tribune fans en cheerleaders meegenomen. In volgorde van de tijd zal ik de gevechten bespreken.

 

Als eerste was Jeroen met zwart klaar. In een soort Scheveninger van de Siciliaan kwam hij wat gedrukt te staan, maar via de c-lijn verschafte hij zich wat lucht. Toen men nog voor 20 zetten remise besloot stond Jeroen misschien wel beter. Vervolgens noteerde Thomas de eerste overwinning voor ons. Hij deed zijn initialen T.D. (Turbo Diesel) eer aan. In een Torre opstelling met wit ragde hij de Koningstelling van zwart aan gort en liet zijn dame op bezoek gaan bij de zwarte koning.

Niet lang daarna deed de F-pion wat terug. Erwin speelde natuurlijk de f-pion met wit, maar kwam een sterke loper op b7 van zwart tegen. In het eindspel streed hij voor een verloren zaak. Ondertussen leefde Frank tussen hoop en vrees. Met wit kwam er voor de zoveelste keer tegen deze tegenstander een Franse doorschuiver op het bord. Na een overweldigende stelling te hebben verprutst, stond Frank opeens twee pionnen achter. Wel had hij nog een beetje initiatief en de tegenstander bijna al zijn tijd verbruikt. In de eindspel fase kon Frank de pionnen in een dubbel lopergevecht terug winnen. Remise leek een feit, totdat zijn tegenstander in een matnet liep.

Het duurde een tijdje voordat Geert met het volle punt kwam aandragen. Uit een onduidelijke opening had Geert met zwart iets meer ruimte op de damevleugel. Toen hij een pion voorkwam was het nog een technische zaak om met de slechte loper en dame te winnen. Dat ging hem prima af. Even later hoorde je een diepe zucht door de zaal gaan, want Jan Lodewijk moest opgeven. Met zwart speelde hij weer zijn geliefde Catanatio en Fianchetto. Deze Italiaanse gewoontes koste hem een kwal in het middenspel. De tegenstander was zo sadistisch om hem in het in het toreneindspel en twee pionnen op promoveren te laten bungelen.

Kort daarna ging er een genotskreet van Peter door de zaal. Hier was het weer een f-pion opening met wit voor Peter. Zo zoon zo vader zou je zeggen. Peter behandelde de partij beter dan zijn zoon en hield geduldig de tegenstander onder druk. Toen die opgaf omdat zijn vlag viel stond Peter een pion en een stelling voor. Als laatste zat Sipke te zweten met zwart. Na de opening kwam Sipke gedrukt te staan, hij bevrijdde zich en in het toreneindspel had hij materieel en groot stellingsvoordeel. Alle spelers en fans konden genieten van een bloedstollend tijdnood duel, waarbij Sipke de partij in remise liet verzanden. Geen nood, want het matchpunt was al binnen.

Tevreden kon iedereen weer op huis aan, mits je niet de afslag naar de afsluitdijk neemt.

Frank

1 reactie

  1. Mooi verslag Frank!

    Kleine kanttekeningen, Peter zijn partij was eerder afgelopen dan mijn partij. Daarnaast was mijn tegenstander behoorlijk aan het knoeien in het eindspel en was hij dus niet zo sadistische als je hier doet overkomen. Ik was zoals gewoonlijk weer eens veel te eigenwijs om in verloren stelling nog te proberen het onderste uit de kan te halen, wat mij overigens bijna lukte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *