Schaak epidemie treft Akkrummer schooljeugd, deel 2

Om van de schaakkoorts af te komen streden 49 basisschool leerlingen uit Akkrum en Heerenveen voor het gemeentelijke kampioenschap. Uit Akkrum kwamen 4 teams van de obs Akkrum en maar liefs 5 teams van de dominee Hasperschool. Op bezoek kwamen uit de gemeente Heerenveen de topteams van De Akker uit Heerenveen en It Fiifde Ste uit Haskerdijken. In het gloednieuwe schoolgebouw aan de Stringen te Akkrum waren de schaakstukken urenlang niet veilig voor de grijpgrage schaakvingers. Van een simpele herdersmat tot een loopgravenoorlog, er was van alles te zien in de 120 gespeelde partijen.

Van tevoren werd al voorspeld dat de strijd zou gaan tussen de 1ste teams van de obs Akkrum en ds. Hasperschool en de gasten It Fiifde Ste en de Akker. Het bleek ook erg moeilijk voor de overgebleven teams om tegen deze topteams punten te scoren. Onderling hadden deze teams steeds spannende partijen en uitslagen en werd er zeer leuk geschaakt.

Op de 4de plek is geëindigd het team van de Akker. Na nederlagen tegen It Fiifde Ste en Hasperschool 1 begon voor de Heerenveners het toernooi pas echt. Hierbij hebben vooral hun topborden Hayo en Arjen Galema het goede voorbeeld gegeven door alles te winnen en als team terug te klimmen tot een knappe 4de plek.

Van tevoren werd het 1ste team van de ds. Hasperschool wellicht als favoriet gezien voor de dagwinst. Met toernooitijgers als Germ van den Akker en Stefan Veltman en nog meer clubspelers van de Akkrumse schaakclub waren ze zeker een geduchte tegenstander. Na een goed begin met 3 teamoverwinningen liep het al wat minder met een gelijkspel tegen hun eigen 3de team. De vorm van de dag was er helaas niet en de top wedstrijden gingen verloren. Zo bleef er niets anders over dan de 3de plek.

Met het behalen van de 2de plaats van de dag werd het volgende team toch ook kampioen. Er was al gewaarschuwd dat er bij It Fiifde Ste leuk geschaakt wordt en men met een sterk team aan zou komen. Deze belofte werd gelijk werkelijkheid voor de Haskerdijkers met klinkende overwinningen. Uiteindelijk zou slechts 1 team (duidelijk) sterker blijken deze dag, maar het kampioenschap van de gemeente Heerenveen is: It Fiifde Ste!

ItFiifdeSte2013

It Fiifde Ste: Wisse Klaassen, Frank Wykstra, Allard Waslander en Jasper Verbeek.

 

Dat er bij de obs Akkrum leuke schakers rondlopen, dat was al duidelijk. Van tevoren was het wel jammer dat dit team hun topspeler Janko Eelsingh (koploper in de jeugd Grand Prix cyclus van de Friese Schaakbond) moest missen. Het liep echter fantastisch voor dit team en iedereen leek in vorm. De 3 clubschakers van dit team wisten allemaal topscores te halen met gezamenlijk slechts 1 verliespartij en 1 remise. Het geheime wapen was een binnen de schaakwereld nog niet een heel bekende naam, Luca Weiss had wel eerder met schoolschaken mee gedaan maar is nooit op de club langs geweest. Toch wist hij net als Erben Hof al zijn partijen te winnen en daarmee het (laatste) kampioenschap van Boarnsterhim met een gouden randje af te sluiten.

OBSAkkrum2013

obs Akkrum 1: Erben Hof, Hessel Stokman, Rutger Timmerman en Luca Weiss.

 

Daarmee worden in ieder geval obs Akkrum 1 en It Fiifde Ste afgevaardigd naar het Fries Kampioenschap schaken in Buitenpost in maart. Hopelijk is er ook nog een plekje vrij voor de Hasperschool 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *