Schaak epidemie treft Akkrummer schooljeugd, deel I

Al enige jaren wordt er regelmatig schaakles gegeven op de Akkrummer scholen. Tot voor kort werd dat per school op aparte vrijdag middagen geregeld, en zo’n 40 kinderen per school krijgen dan les van enkele schaaktrainers van ssv Mid Fryslân. Het leverde de plaatselijke schaakclub een bloeiende jeugd afdeling op, die inmiddels berucht is in het Friese schaakleven.

De bevriende schaakclub in Heerenveen is hier recentelijk ook mee gestart, vol enthousiasme wordt lesgegeven op diverse scholen in Heerenveen. En met helpers en schaakmateriaal van Mid Fryslân werd woensdag 16 januari in Heerenveen een succesvol schaaktoernooi voor de schooljeugd georganiseerd. Het plan werd opgevat om op woensdag 30 januari een gezamenlijke voorronde voor het Fries Kampioenschap schoolschaken te organiseren. Tenslotte gaat Akkrum vanaf 2014 over naar de gemeente Heerenveen en ligt samenwerking wel erg voor de hand.

Tijd dus om in Akkrum de schaakstukken uit de kast te halen en weer naar school te gaan. De enige mogelijke datum bleek vrijdag 25 januari te zijn. Alleen hebben we sinds kort in Akkrum de mooie nieuwe brede school, waarbij de Thalenschool en Boeremaskoalle zijn opgegaan in obs Akkrum, dat samen met de Hasperschool nu in 1 gebouw is gevestigd. Op de vraag hoeveel kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 geinteresseerd waren in schaakles kwam een verrassend antwoord. Maar liefst 120 kinderen wilden meedoen, de schaakgekte in Akkrum lijkt epidemische vormen aan te nemen!

Toch hadden we het dit ergens zelf ook wel kunnen bedenken, want 3 scholen met normaal 40 geinteresseerde kinderen levert samen toch echt ook 120 op. Een lichte paniek sloeg toe bij de organisatie, want hoe kan je zo’n schaak epidemie nou aan op slechts 1 vrijdagmiddag? In allerijl werden binnen de club 7 trainers en begeleiders gevonden, en gelukkig kwam uit Heerenveen ook hulp in de persoon van Roelof Klinkers. Om aan genoeg schaakmateriaal te komen, werden 24 sets borden en stukken van jsc Opsterland geleend. Het schaakfeest kon beginnen.

André Tanis nam de taak op zich om 20 kinderen van obs Akkrum de beginselen van het schaakspel bij te brengen. Een deur verderop gaf Ymco Leijenaar les aan ook 20 kids van obs Akkrum, die al wel een beetje konden schaken. Een best pittige taak voor beiden, wat toch voortvarend verliep, al leek de volle 2 uur net iets te lang om de aandacht vast te houden. In de groep van Ymco wilden 8 kinderen ook wel meedoen aan het toernooi op 30 januari.

Aan de andere kant van het gebouw heeft Geart Jacob de Jong de zwaarste taak met 24 beginners van de Hasperschool. Maar Geart Jacob heeft de wind eronder en assistentie van juf Janine die ook kan schaken. Roelof Klinkers zit aan de overkant in een klas met 22 Hasperkids die al een beetje kunnen schaken, hij heeft lesmateriaal meegenomen wat de voordelen van de Koningin in het schaken laat zien. Van zijn groep willen 7 kinderen wel meedoen aan het toernooi op 30 januari.

Tenslotte verplaatsten we ons naar de heksenketel in de grote zaal, waar 34 gevorderde jeugdschakers van beide scholen door elkaar een toernooi spelen onder leiding van Frederik Veltman, Gezina Koning en Jesper van der Heide. Een heftig tafereel waar partijen elkaar in snel tempo opvolgen.  Niet verwonderlijk blijken de kinderen die al lid zijn van ssv Mid Fryslân de topscoorders van het toernooi te zijn.

Van obs Akkrum zijn het Hessel Stokman met 8 punten uit 10 wedstrijden, Janko Eelsingh en Erben Hof met beide 7,5 uit 9, en Rutger Timmerman met 7 uit 10. Maar ook niet-schakers als Luca Weiss, Jesse van der Veen, de gebroeders Finn en Jory Oosterdijk, Jensen Postma en Bob van der Vuurst scoren ieder 4 tot 5 punten in 7 of 8 wedstrijden, wat natuurlijk een hele mooie score is. Van deze groep willen zeker 10 kinderen meedoen aan de voorronde van het FK schoolschaken, zodat obs Akkrum in totaal op 4 tot 5 teams zal uitkomen.

Van de Hasperschool scoort Germ van den Akker zelfs 10 punten uit 10 wedstrijden, fenomenaal! Ook Stefan Veltman met 7 uit 9, Daniel Kuperus met 5 uit 7 en Jornt Eisses met 4,5 uit 7 doen het erg goed. Verder scoren Mart van de Vijver, Ingmar Wielinga, Jort Brouns en Gabe van der Kooij best veel punten, ook daar zit wel talent tussen. Van deze groep willen 8 kinderen graag meedoen aan het vervolg op 30 januari, waarmee de Hasperschool waarschijnlijk op 3 of 4 team uit gaat komen.

De voorronde voor het FK schoolschaken op 30 januari in de Akkrummer brede school zal dus een interessant vervolg worden op deze schaakles. Met 4 of 5 teams van obs Akkrum, 3 of 4 teams van de Hasperschool en nog eens 4 of 5 teams van verschillende scholen uit Heerenveen gaat het gelijk het grootste schoolschaak toernooi worden dat ooit in Akkrum heeft plaatsgevonden. De kampioen van zowel Heerenveen als Boarnsterhim zal worden aangemeld bij het FK schoolschaken dat in maart in Buitenpost zal plaatsvinden.

Volgende week deel II over deze Akkrummer (en Heerenveense) schaak epidemie ……

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *