Schaakexamens én 27 diploma’s

Mid-Fryslân heeft dit seizoen weer volop schaakles gegeven. Zowel op maandagavond aan jeugd én senioren, als na het schoolschaken op vrijdagmiddagen aan de jongere schooljeugd. En dus was het op maandag 15 mei weer eens zover, diploma schaken bij Mid-Fryslân. Een fenomeen wat we enkele jaren hebben gemist. Maar liefst 19 schakers gingen op voor in totaal 27 examens. Hiervan wilden 8 schakers binnen 1 uur zowel Stap 1 als Stap 2 examen doen.

Als vanouds zat het illustere duo Eppie Bergsma namens de KNSB en Maurice Brenkman voor de kalligrafie naast elkaar om de examens na te kijken en de diploma’s van fraaie tekst te voorzien. Een drukke avond voor de heren, want alle schakers slaagden voor hun examens.

De jongste jeugd krijgt op vrijdagmiddag les van Elise van Beek. Met nog maar 7 jaar oud is Fabian van der Heide uit Nes de jongste van het stel. Fabian slaagde wel mooi voor zijn Stap 1 examen en kreeg een fraaie 6 op zijn diploma ingetekend. Roni Vonk uit Akkrum, die al aan Stap 2 werkt, Eben de Boer uit Aldeboarn, die nog maar net lid is en 8 jarige Feitze Peenstra uit Nes haalden met 7s en 8n al hogere cijfers. Meest opvallend was het grote talent Tymen Peenstra uit Nes, want die scoorde een daverende 10 op zijn examen!

Uiteraard is er jeugd die grote ambities in het schaken hebben, zoals Nederlands Kampioen worden. Zij krijgen les van Femke Koning, die ruime ervaring heeft met Nederlandse Jeugd Kampioenschappen. Op 1 avond zowel Stap 1 als Stap 2 halen, is een hele knappe prestatie. Rafael Garcia uit Aldeboarn scoorde het hoogste cijfer op Stap 1 met een 9 en tikte daarna ook eventjes Stap 2 af. Floris Wesseling uit Heerenveen haalde Stap 1 met een 8,5, maar kreeg daarna last van stevige hoofdpijn. Met groot doorzettingsvermogen werd Stap 2 nog net met een 6 gehaald. Supertalent Lucas Wagenaar uit Aldeboarn ging supersnel van start, wat leidde tot enkele foutjes en dus “slechts” een 7,5 op Stap 1. Maar de tijd en energie zat duidelijk in Stap 2, want die werd met een dikke 10 gehaald !

Van de senioren groep, die op maandagavond les krijgt van Femke of Peter Koning, wilden een aantal ook wel een diploma halen. De “gebroeders” Bosma gingen zowel voor Stap 1 als Stap 2. Beide volgden het voorbeeld van Lucas, want een 7,5 op Stap 1 werd gevolgd door een hoger cijfer op Stap 2, met een 8 voor Sipke Bosma uit Mildam en een 9 voor Klaas Jan Bosma uit Akkrum. Beide heren werden echter afgetroefd door Colette Govaars uit Akkrum, zij is nog maar kort bezig met Stap 1 (wat al lastig genoeg is), maar kreeg wel een mooie 10 op haar Stap 1 diploma.

Jippe Kamstra geeft op maandagavond praktisch schaakles aan de oudere jeugd. Daarvan wilden 3 talenten ook wel Stap 1 en Stap 2 tegelijk zien te halen. Jesse ten Hoeve uit Heerenveen deed het al fraai met 2x een 9, Steyn Bos uit Nes deed het nog iets beter met een 9 op Stap 1 en een 10 op Stap 2, maar Jornt Eisses uit Akkrum was de beste met 2x een welverdiende 10!

Door naar de hogere Stappen 2 en 3, die een prooi werden voor 1 familie uit Terherne. Mathys Nagel krijgt les in Stap 2 van Jeroen Sparenberg en haalde zijn examen gemakkelijk met een fraaie 9. Moeder Elise van Beek en zoon Doede Nagel gingen beide op voor Stap 3, een strijd natuurlijk wie het hoogste cijfer zou halen. Elise scoorde een hele mooie 8 op haar Stap 3 examen. Maar Doede won het nipt van zijn moeder met een 9 op Stap 3, een wel heel knappe prestatie.

Tenslotte het echt serieuze werk met Stap 5 voor de Top Talenten van Mid Fryslân. Niet veel jeugdschakers zijn in staat om deze moeilijke test te doorstaan, Jelmer van Steinvoorn uit Goëngahuizen en Elise Knobbe uit Heerenveen gingen ervoor. Jelmer, berucht om zijn bizarre handschrift en dus problemen voor Eppie Bergsma bij het nakijken, haalde Stap 5 echter wel met een 6,5. Uiteraard wilde Elise ook op dit terrein het net een stapje beter doen, zij slaagde voor Stap 5 met een wel hele mooie 8,5.

Daarmee sluit Mid Fryslân het lesgeven voor dit seizoen af. Geen les op vrijdagmiddag in de zomerperiode is een lange tijd voor sommige jeugdschakers. Op 3 juni volgt alleen nog de seizoens afsluiting met bowlen voor de jeugd en een BBQ voor de senioren. Op naar het volgende seizoen met nieuwe examens en diploma’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *