Schaakclub Heerenveen al 100 jaar

Onze buurman Schaakclub Heerenveen werd 2 november  100 jaar, ondanks de hoge leeftijd kan ze alles nog zelf !  Is niet afhankelijk van de thuiszorg, gebruikt geen medicijnen, en blijkt over uitstekende organisatorische kwaliteiten te beschikken.

Er werd afgelopen maandag een bescheiden feestje gevierd. Voor leden en oud-leden. De categorie oud-leden vond ik persoonlijk wat magertjes bezet, maar gezellig was het zeker ! Eerst werd er in goede sfeer samen gegeten, de schaakclub had een stamppottenbuffet geregeld. er was genoeg, iedereen kon gerust drie keer opscheppen en nog was er over.  Het smaakte uitstekend. De voorzitter hield een toespraak. kern daarvan was zo ongeveer het bestrijden van het zinnetje ‘de laatste 35 jaar bleef het rustig’  dat door iemand die zich er vermoedelijk met een Jantje-van-Leiden van af wilde maken, was gepubliceerd. Na de maaltijd was het tijd om de strijd aan te gaan op het schaakbord.

De schaakclub had IM Migchiel de Jong bereid gevonden een simultaan te geven. Er waren 26 liefhebbers, en slechts 22 plaatsen.  Geen punt voor de IM.  De eerste vier borden waar de partij uit was kon een wachtend iemand plaats nemen. Een sportieve geste van Migchiel. Van onze vereniging waren Peter K., Jeroen en yours truly aanwezig. Jeroen zat in de eerste sessie, Peter en ik stroomden later in. Jeroen had al snel niet een al te beste stelling, maar waarschijnlijk was dat slechts optisch, het duurde nog erg lang voor hij op kon geven.  Peter en ik waren toen intussen ook al begonnen.

Ik had een mooie partij, op enig moment kon ik de juiste voortzetting niet meer bedenken. Ik besloot voor actief stukkenspel een paard te offeren. Dat bleek later slechts een weggegeven stuk te zijn. Vlak voor het einde van de partij had ik het stuk terug kunnen winnen, ware het niet dat de simultaangever zijn zet terug mocht nemen. Dat hersteld hebbende, bleef er voor mij te weinig muziek in de partij om het Migchiel de Jong nog lastig te maken. De partij tegen Peter was uiteindelijk de laatste partij. Dat is lastig, de simultaangever gaat niet meer bij je bord vandaan en je moet in redelijk tempo toch je zetten blijven uitvoeren.  Ook Peter kwam te kort. De score?  Roelof Klinkers behaalde remise,  Wouter van der Griendt en Frits Heidinga wonnen van Migchiel.

Wat mij betreft een geslaagde avond, en naar ik begreep, de start van de vele jubileumactiviteiten die nog volgen in het Heerenveense.

PdJ

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *