Schaakles bij Mid Fryslân

Voordat er geschaakt werd behandelde Jeroen in het speellokaal eerst twee varianten van het Siciliaans.

Siard  Eijzenga – Johnny Visser 1-0
Na een solide opening van beide spelers was Siard degene die voor de aanval koos. Eén verkeerde beweging van Johnny met zijn centrumpion zou op mat uitdraaien. Hij wist zijn stelling echter goed te verdedigen. Pas in het eindspel kon Siard de winst halen uit kleine voordeeltjes. Hierdoor Moest Johnny een pion opgeven waardoor hij de rest van zijn stelling moeilijk kon blijven verdedigen. Kort daarna ging hij mat.

Ymco Lijenaar — Andre Tanis      1-0
In de opening ging het gelijk op. En kwam het middenspel en voerde Ymco de druk op in het centrum. Een loper kwam in de penning en zwart raakte een stuk achter. Wit voerde de druk nog verder op en na een aftrek schaakje ging de zwarte dame verloren. Zwart gaf het op.

Menno Steenstra  – Peter de Jong.  0-1
Nog voordat er geschaakt werd behandelde Jeroen in het speellokaal eerst twee varianten van het siciliaans.  Uitgerekend 1 van deze twee varianten kwam op het bord maar in plaats van de normaal zet uit te voeren koos Menno voor een zeer passieve voortzetting. Toen hij later ook nog zijn paard naar het beginnersveld terugbracht en daarmee een toren in sloot raakte hij wat zetten achter in de ontwikkeling. Plotseling ontstond er over de e-lijn heel veel druk en dat was erg lastig voor Menno omdat hij zijn Dame recht voor zijn Koning had gezet. Peter offerde en stuk, en gooide er combinatoir nog een stuk tegen aan om een betere eindstelling te bereiken. Toen Menno ook nog zo aardig was zijn Toren op het schavot te leggen was het gebeurd.

Julian Frijlink –Thomas Douma 1-0
Julian opende met het damesgambiet maar Thomas nam dit gambiet niet aan. Na een aantal zetten zat het spel behoorlijk dicht dus besloot Thomas het spel open te gooien door stukken af te ruilen. Dit zorgde voor dubbel pionnen en een open toren lijn voor Julian.   Er  kwam op een gegeven moment mat dreiging door Julian maar Thomas loste dit goed op. In het eindspel gaf Thomas een pion weg en hiermee ook de partij. Thomas gaf het op.

Peter Koning – Geart Jacob de Jong 1-0
Geart Jacob is tegen elk lid van de familie Koning altijd optimaal gemotiveerd en ook deze keer werd het een lange en lastige partij. Geart Jacob opende met d4, en stond Peter met het antwoord f5 een Hollandse partij toe. Al gauw staat Geart Jacob weliswaar positioneel iets beter, maar een ver opgeschoven d-pion is lastig te verdedigen. In het middenspel neemt Peter de partij over en schuift zijn stukken in steeds betere positie om vervolgens die d-pion binnen te halen. Als er vervolgens door Peter handig afgeruild wordt  en er een 2e pion binnengehaald wordt  ziet het er voor Geart Jacob somber uit. Toch blijven er trucs inzitten die hij optimaal probeert te benutten, maar Peter kan ze met een tussenschaakje allemaal opheffen, nog meer gevaarlijke stukken afruilen waarna er voor Geart Jacob niets meer overblijft. Peter wint  maar toch heeft Geart Jacob een beste partij gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *