SCHAAKprijzen graaien in DAMwoude ?!

De start van een goed gevulde jeugdschaak periode was op zaterdag 18 februari te Damwoude. Ditmaal vertrokken ‘slechts’ 6 deelnemers uit Akkrum maar in totaal kwamen er maar liefs 82 uit Friesland en Groningen. Opvallend was wel dat iedereen uit Akkrum in de prijzen viel.

In groep J speelde de altijd aanvallende Stefan Veltman wederom op de aanval. Ondanks het lef en de creativiteit wist Stefan ditmaal niet alles te winnen. Op basis van punten zou Stefan de 2de prijs verdienen maar kreeg merkwaardig genoeg slechts de 4de prijs. Ook al is het wel een prijs, een Akkrumse lobby wordt gestart om Stefan de juiste prijs te bezorgen.

Na de 2de ronde leek het er op dat Janko Eelsingh het toch niet makkelijk in de I groep zou krijgen. Dit was achteraf gelukkig de enige verliespartij en zo kon Janko toch nog iedereen in de groep achterhalen. Zo kwam ook Janko weer aan een gouden medaille.

Ditmaal speelden Rens Broeshart en Jelle Brouns in dezelfde groep H. Ondanks dat Rens uit huis gesleurd moest worden om nog op tijd voor het schaken te zijn, begonnen beide met 4 winstpartijen achter elkaar. Toen moesten de prijzen verdeeld worden en kon Rens niet de perfect scorende Jelle volgen. Het resultaat, de 3de prijs voor Rens maar de hoofdprijs voor Jelle.

Al flink wat hoger ingedeeld waren Jelmer Steenstra in groep E en Femke Koning in groep D. Ondanks dat ze in verschillende groepen zaten, wisten beide hetzelfde te scoren. Na 1 winstpartij volgde een verlies maar daarna begonnen beide te scoren. Pas in de laatste 7de ronde kwam het verschil, Jelmer won en werd 1ste, Femke verloor en werd 2de.

Bekerfinales.

De poule winnaars werden vervolgens uitgenodigd om mee te doen aan de grote finales voor 4 grote wisselbekers. Omdat er al een paar waren vertrokken (en Jelle na langdurig overtuigen ook besloot mee te doen) kwamen Jelle en Janko gelijk in de finale terecht. Jelmer moest eerst een voorronde spelen, kwam goed te staan maar zag te laat een mat aanval van zijn tegenstander. Bij Jelle en Janko was het al snel duidelijk dat ze de betere snel-schakers waren. Een klein voordeel werd rustig aan groter totdat beide gemakkelijk konden mat zetten. Met zoveel prijzen op de foto is het wel lastig om alle jeugd schakers te vinden, vind u ze alle 6?

2 reacties

 1. Goededag,

  Mijn zoon (Wessel)speelde ook in groep J in Schaakwoude, hij heeft de tweede prijs gekregen en dat leek niet onterecht. Hij had namelijk 4,5 punten terwijl er maar 4 in de einduitlag staan. Het was een behoorlijk gekras op het uitslagen papier van degene die dat bijhield, wellicht is dat ook bij het inkloppen van de einduitslag een probleem geweest. Wij waren toen ook verbaasd dat hij de tweede prijs had, maar voor zover wij het konden meelezen, leek het te kloppen.
  Wellicht heeft hij tegen Stefan remise gespeeld waardoor ze beide 4,5 punten hebben? En dus misschien beide tweede zijn geworden??
  Ik weet het verder ook niet, weet alleen zeker dat Wessel 4,5 punten had.

  Succes met de lobby! De vierde plaats lijkt zeker niet te kloppen.

  Groeten van de moeder van Wessel

  1. Beste moeder van Wessel,

   Het is allemaal goed gekomen, Stefan heeft inmiddels de correcte prijs. De organisatie maakte er ook geen probleem van.

   Groeten, Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *