Schaakwoude op bezoek – punten gedeeld

De derde ronde van de externe competitie bracht ons een bezoek van de schaakvrienden uit Damwoude.

Schaakwoude won de vorige wedstrijd met grote cijfers van Westergoo, wij hadden dat ook gepresteerd maar niet zo overtuigend als Bauke Vroom c.s. 

De wedstrijd begon iets later dan gepland, dit omdat ook de viertallencompetitie een aanvang nam met het tweede tegen het derde.
Er werd tijdens die wedstrijd ook nog geschaakt, maar de heren zaten vooral te kraaien van plezier, en blonken uit in het produceren van de nodige decibellen. De enige volwassene die in dit gezelschap bivakeerde was Johnny Visser. Hij trok zich er niets van aan, maar wel aan het langste eind en bracht in een kort partijtje Jesper vd Heide op. Na deze dienstmededeling gaan we terug naar ons verslag.

Omdat zowel Jan als Caspar niet mee kunnen spelen, hebben we ook deze wedstrijd te maken met twee invallers. Geart Jacob en Siard gaan proberen hun huid zo duur mogelijk te verkopen. Verder zijn we compleet.

Het wordt een mooie wedstrijd, ook aan de kant van de Damwoudsters zijn invallers mee afgereisd.
Als eerste is klaar de man die twee weken geleden het langst bezig bleef. Het ging nu aanmerkelijk vlotter. Frans speelde zich naar een punt via een eindspel met zowel bij wit en zwart een toren en paard en een rits pionnen waarbij Frans er 1 meer had. Na een afruil van het grut op de damevleugel kon hij eerder de boel op de koningsvleugel afromen. Het had allemaal te maken met tempo. Een in nood gepleegd remiseaanbod van zijn tegenstander kon Frans niet meer van zijn stuk brengen. Mooi was nog de opmerking van zijn tegenstandster dat zij wel nooit de rating van 2000 zou halen. Dat deze dame van praten hield bleek later in de wedstrijd nog vervelend genoeg, maar daar over straks meer. (De kenner herkent hier het opvoeren van de spanning.)

Mijn stelling tegen Bauke Vroom ziet er aardig uit, Peter K. hoopt op een gretigheid van zijn tegenstander, de opponent van Ymco zegt dat hij te weinig speelt en een beetje het ritme en nu de controle over de partij gaat verliezen.

Intussen zorgt Rinze Douma voor het tweede punt. Maar hoe dat tot stand is gekomen is mij een volledig raadsel. Wel een punt, dat is duidelijk.

Geart Jacob vindt dat hij remise kan aanbieden en pleegt kort overleg. Ik sta zijn aanbod toe. De tegenstandster heeft er geen trek in en wil doorschaken. ok daar maken wij geen punt van.

Er komt wel een remise, totaal onverwacht, want geen overleg met de teamcaptain, op bord 1 een half punt.  Ook bij Ymco wordt het remise.  het staat 3-1.

Peter Koning opent voortvarend en valt vol aan op de zwarte koningsstelling. Zwart kan niet veel meer dan goed verdedigen. Na een flinke afruil houdt Peter een pion over, met een rare stelling. De pion gaat gedwongen verloren en er rest niet veel meer dan een half punt.

Mijn tegenstander duikt steeds meer in elkaar, gezien de stelling volledig terecht, zoekt in zijn tas iets te eten om dit vervolgens aan het bord te consumeren, zelf houd ik daar niet zo van, maar enfin, je niet ergeren kan je leren. Op de een of andere manier wist ik net als de vorige keer wederom een slechte zet te produceren en wanneer je op het scherp van de snede speelt betekent vaak dat het meteen gebeurd is. Bauke wist vervolgens wel raad met dit buitenkansje. punt uit en punt weg kunnen we dus wel stellen.

Alleen onze invallers zitten nog te schaken, gelijk hebben ze, je moet er alles uit halen wat er in zit, het ziet er overigens naar uit dat er weinig inzit.  We staan op 3,5 punt nog steeds en er moet wel een halfje bij, ik durf mijn geld er niet op in te zetten wie van de beide dat halfje gaat scoren, en mijn misstap gaat mij meer en meer dwarszitten. Dan plotsklaps komt Siard op het lumineuze idee om 1 stel torens af te ruilen. Hij pakt het onhandig aan, de tegenstander kan 1 toren winnen door zijn eigen toren even terug te zetten maar de man kijkt slechts naar voren en opzij. Gelukkig maar, Siard kan zijn plannetje uitvoeren en nu begint de volgende fase, het veroveren van 1 pion. waarbij het plezierig is dat tegenstander niet veel tijd meer heeft en er nu een toreneindspel met 1 randpion is waarbij Siards koning het promotieveld blijvend kan controleren. Het wordt op initiatief van teamcaptain Vroom dan ook remise en met dit laatste half punt is er een half matchpunt toe te voegen aan ons totaal.

Het kan nog mooier worden mits GJ ijzer met handen weet te breken. We zijn aanbeland bij de laatste zenuwslopende minuten. GJ heeft er nog 2 en tegenstandster 4. En dan kom ik terug bij het begin van dit puntig verslag, de tegenstandster van Frans, ze staat bijna tegen GJ’s stoel te leunen begint plotsklaps op luide toon een gesprek richting Frans aan te knopen. De wedstrijdleider had hier kunnen ingrijpen, maar het had GJ niet meer naar een betere stelling geholpen. Wel moet je als teamcaptain je gaan afvragen of je dergelijke mensen nog wel mee moet nemen in je team. Wie de etiquette in het schaken niet respecteert, heeft er weinig van begrepen. punt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *