Donderdag 20 februari, de uitwedstrijd tegen Dam en Schaakclub Jurjen Tolsma te Stiens.
Voor de eerste keer dit seizoen konden we op volle sterkte aantreden. Jeroen en ik waren er iets na half acht, de andere spelers waren er toen al, mooi op tijd aanwezig.
Tegen kwart voor acht komen we via een vervaarlijk krakende trap in de bovenzaal van café De Smalle Brug. Je waant je terug in de tijd, op de zolder bij je pake en beppe, die daar zelf al in geen 10 jaar meer zijn geweest. De sfeer is er overigens goed. En dat geldt ook voor de koffie, die door een vriendelijke mevrouw werd gebracht. Met een keihard biscuitje, dus als er iemand zijn tanden inzette, was het aan de andere kant van de speelzaal te horen.
We spelen al een aantal jaren tegen elkaar in de eerste klasse. Wij streden vorig jaar voor lijfsbehoud en zij streden tegen de promotie. Dit jaar draaien we allebei mee om de titel, dus het belooft een interessante avond te worden.
Jeroen is als eerste klaar. Hij speelt tegen Marten Kroondijk. Er komt een indisch aandoende stelling op het bord. de schakers voelen elkaar even aan de tand, maar als duidelijk is dat geen van beide een krimp zal geven, geloven ze het verder wel en komen tot remise.
Caspar heeft in de overgang naar het middenspel met een kleine combinatie een pion gewonnen. Ze houden een stelling van ongelijke loper en elk 2 torens. We heb ik het gevoel dat Tony Garcia de ruimte die hij heeft beter benut en adviseer Caspar dat remise spelen akkoord is. De vrede wordt getekend. Natuurlijk kan je doorspelen, maar het risico van een niet gezien tussenschaak, gevolgd door aftrekschaak met stukverlies zat er steeds in omdat Caspars koning was gedwongen op de onderste rij te blijven.
Op het onderste bord heeft Ymco geen kind aan René van der Vlist. Ymco komt al vlug bijzonder goed te staan, en de tegenstander moet alle materiaal gebruiken om te verdedigen. Ymco speelt het heel behoudend uit naar de winst, haalt alle risico op tegenkansen eerst uit de stelling en drukt dan resoluut door naar de winst. Het rating verschil was ook erg groot. We staan dus inmiddels voor.
Terwijl er al drie partijen klaar zijn, zijn we op mijn bord nog maar bij zet 12. Even een rondje langs de andere borden. Rinze staat redelijk gelijk, Jan staat naar mijn smaak beter, Peter K. heeft enige problemen in de stelling op te lossen, en op het oog gaat Frans een stuk verliezen. ik sta gelijk, maar heb niet echte aanknopingspunten voor een aanvalsdoel.
We gaan verder, Rinze, aan bord 1 tegen Bauke Woudstra, komt tot remise. Ik heb het vervolg van die partij niet gezien, maar denk dat de remise terecht was.
Zelf speel ik tegen Joop Claus. Joop ben ik al vaak tegengekomen, ook in de tijd dat ik nog bij Heerenveen speelde namen we het vaak op tegen Jurjen Tolsma, maar nooit in Stiens. Tegen Joop had ik nog nooit gespeeld. Er kwam een mooie opening op het bord, de overgang naar het middenspel verliep met enkele dreiginen van wit, die door zwart dan weer fijntjes werden gepareerd. Op enig moment was het lastig om een concreet doel naar winst te vinden, dus was het zaak de stelling te verbeteren. En het blijven zoeken naar het juiste plan. Wanneer we zo ongeveer 22 zetten hebben gedaan bied mijn tegenstander remise aan. ik heb nog 15 minuten om de resterende zetten te doen. Het aanbod neem ik aan.
Vooral omdat Frans zn stelling toch een florissante draai heeft weten te geven. Tegenstander Nicolai heeft een loper en een handvol pionnen. Frans een Paard en drie pionnen en een beter veld voor de Koning. Z ak is dan te zorgen dat je wat initiatief kan krijgen en vooral geen materiaal ruilen. Dat moet je zien te voorkomen. Jammer genoeg zakt Frans toch door zijn hoeven. Misschien was het ook wel niet houdbaar, de stand is nu 3 gelijk.
Jan heeft zijn stelling zien verzanden in een puinhoop. Een Toren en een a-pion tegen Toren Loper en pion van Pieter Sinnema, is wat er rest. Op enig moment
trekt Jan zijn Koning terug naar h8 en komt de witte Koning al op g6. De loper heeft g8 onder controle. Koning Jan kan nergens meer heen. Nu is het zaak de pion te lozen en dan houdt je een dolle toren over. zodra die van het bord wordt gemept is het pat. Was die a-pion maar een c- of -d pion geweest, dan had Jan hem waarschijnlijk niet over het hoofd gezien en had de dolle toren echt op het bord gekomen. Nu gaf Jan eerst zijn Toren weg en was het door dat ene pionnetje op de a-lijn geen pat. Een onvoorziene nul viel ons ten deel.
Zo als wel vaker is Peter Koning de laatste die nog bezig is, nu tegen Yme Brinksma. Peter had een stuk meer voor 2 pionnen. Het was alleen de kunst dat stuk actief in het spel te krijgen, toen dat eenmaal was gefixt kon de jacht op de pionnen beginnen. De problemen voor Brinksma in deze stelling stapelden zich op en toen er ook nog eens te veel tijd werd gebruikt was het pleit beslecht, Brinksma bleek de tijdcontrole niet te halen. Daarmee het laatste wedstrijdpunt aan onze kant van de brug latend.
Uitslag 4-4
De stand aan kop van de eerste klasse met nog 1 ronde te spelen:
1. Schaakwoude 8-28
2. Tolsma 8 – 26,5
3. Mid Fryslan 8 -26
4. Philidor 7 – 29,5
5. De Donger 7 – 23
De volgende wedstrijd (zaterdag 22 maart) spelen Schaakwoude en Tolsma tegen elkaar.
Philidor treft Sneek, en wij spelen tegen De Donger.
De Donger heeft geen kans meer op het kampioenschap omdat ze niet over Tolsma en Schaakwoude kunnen komen.
De andere vier maken allemaal nog kans op het kampioenschap en een verblijf in de promotieklasse.
tot zover eerst.
Vergeet je niet dat ik een stuk tegen 2 pionnen voorstond, en net bezig was pionnen terug te winnen in een stelling die niet echt meer een probleem vormde? Analyse na afloop liet zien, dat ik gemakkelijk had kunnen winnen.
Nadat Joop zijn paard van g5 had geruild tegen de witte loper op f7, had
ik direct Pf3-g5 moeten spelen. De toren van f7 moet wijken. daarna speel ik Dd1-b3 schaak en de volgende zet verover ik pion b7, met ook nog een fraaie aanval op pion c6 d.m.v.de witte loper die op g2 staat.
Dan kan Peter wel opgeven met twee pionnen minder! Groeten Joop