Schaken in Heerenveen

Afgelopen maandag (de 21e) kon er niet geschaakt worden in de Kromme Knilles. 3 jonge schakers aangevuld met eeuwig jeugdlid Peter de Jong vonden het toch nodig om op de maandag te schaken en daarom werd in/aan Heerenveen verzocht of wij een ronde bij hen konden meespelen. Heerenveen was bereid ons te ontvangen en zo werd het gezellig druk in de enigzins krappe speelzaal.
De competitieleider slaagde er in om voor ons alle vier een passende tegenstander te vinden hoewel Peter het idee had, dat Erwin Koning wel eens een zware avond tegemoet kon gaan.

Menno Steenstra – Wiebe Oppenhuizen.
Een gigantische aanvalspartij over en weer. Beide heren spelen graag vol op de aanval en vergeten dan wel eens dat er ook verdedigend wel eens wat gedaan moet worden. Onverschrokken speelde Menno pion c4-c5. Deze zet was nu net de verkeerde, het leverde Wiebe een tussenzet waarmee tegelijk 2 paarden kwamen in te staan. Het leed kon nog wel even worden uitgesteld, maar uiteindelijk bleef er van de stelling weinig goeds over, en toen er ook nog een loper moest worden ingeleverd was het na enkele zetten uit.

Thomas Douma – Erik Klaassen
Helaas zaten deze mannen net iets te ver uit mijn beeld om de partij goed te volgen. Het werd uiteindelijk remise. Ieder had nog een paard en een ris pionnen. Volgens mij had Thomas 1 pion meer, maar met remise konden beide leven.

Erwin Koning – Piet van der Zee.
Caro Kann is een mooie opening. Zeker als je weet wat je doet. Wanneer je maar wat aanschuift en de theoretische paden snel verlaat komt het aan op eigen creativiteit en dat kan je soms een heel eind brengen. Zo ook onze Erwin. Ergens moet Piet het overzicht in de stelling zijn kwijtgeraakt en slaagde Erwin er in om de lichte stukken af te ruilen en een gewonnen toreneindspel te bereiken. Na het ruilen van 1 stel torens leek het mij remise te gaan worden of zelfs nog een -niets- op te kunnen leveren, maar Piet pakte het nog een keer fout aan en toen konden de stukken in het doosje en haalde Erwin een heel mooi verdiend punt.

Peter de Jong – Hein van der Wijk.
De opening bracht ons op Heins liefhebberij. Je kan dan kiezen daar in mee te gaan of een alternatief te bedenken. Ik ging er in mee, kwam nog een heel eind maar aan het eind van de avond vergooide ik de partij omdat ik het overzicht even kwijt raakte in de complicaties. Het was een fantastisch mooie partij, waarin veel dreiging over en weer zat. Ik verloor een kwaliteit, enkele zetten later moest Hein de kwaliteit terug geven. We kunnen weer een mooie partij aan de onderlinge geschiedenis toevoegen, maar het wordt wel tijd dat ik iets beters vind op zijn openingsterrein omdat de balans wat ver in zijn voordeel doorslaat.

Dank aan Heerenveen voor de gastvrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *