Schaken met de lange zware adem

Het was niet gemakkelijk voor de schakers en door verschillende ‘vastzittende’ neuzen was het gesteun en gekreun duidelijk hoorbaar. De strijd was dan ook alleen hoorbaar op het bord en minder verbaal waardoor sommige spelers boven zichzelf uit konden stijgen.

Erwin Koning – Johnny Visser 0-1

Deze avond troffen de beide heren elkaar weer op het schaakbord. Altijd spannend zo ook deze avond. Na een pion achterstand had Johnny even een dipje. Heel verstandig liep Johnny even weg om de gedachten te resetten. Vol zelfvertrouwen pakte hij weer een pion terug maar dat was van korte duur. Wederom met een pion achterstond ontstond een wedstrijdje wie als eerste een pion promoveerde. Na goed denkwerk lukte het Johnny toch als eerste de overkant te halen.

Derk Brom – Ymco Leyenaar      1  –   0

Zoals de laatste jaren gebruikelijk werd het een gelijk opgaande strijd, waarin nu eens Ymco, dan weer Derk een miniem positioneel voordeel wist te verwezenlijken. Uiteindelijk besliste het loperpaar van Derk de partij. Ymco zag zich genoodzaakt de kwaliteit te offeren. In het eindspel kon Derk met een loper meer zijn pion laten promoveren. Ymco gaf dus maar op.

Jeroen Sparenberg – Peter Koning 1-0

Zoals altijd is deze onderlinge strijd zeer bepalend voor het kampioenschap. Peter kon weer een ruime voorsprong nemen of de spanning kon helemaal terugkomen. Het verschil met voorgaande partijen was misschien dat Jeroen niet met een scherpe aanval maar bedachtzamer begon. De aanval van Peter werd afgeslagen en daarbij kwam een extra stuk goed ontwikkeld te staan. Het lukte Peter om een plan te maken met een pion winst, maar de stukken van Jeroen stonden zo goed dat kort daarna de weg naar de Koning gevonden werd.

Peter de Jong – Geart Jacob de Jong 1-0

Na een leuke opening ging het al vlot over in het middenspel. Een witte pion vond een prachtig steunveld op f6. Het kleine ding legde voorlopig de zwarte actie op de koningsvleugel stil. Ondertussen gebeurde er in het centrum, c3 meegerekend, van alles. Penningen, aftrekaanvallen, al met al veel spanning en een witte Koning die geen kans kreeg om te rokeren. Een poging van zwart om met h5 te boel te forceren bleek net een tempo te veel te kosten.  Wit hield er een Paard voor een pion aan over en daarbij openden alle lijnen en diagonalen zich. Daarbij nog een buitenspel staande Dame die gevaarlijker leek dan ze was, deed zwart uiteindelijk de spreekwoordelijke das om.

Siard Eijzenga – Menno Steenstra 0-1

De opening van Siard leek een potje snelschaak, hij had nog maar 5 minuten na gedacht en Menno al bijna 20. Toen de partij vorderde dacht Siard door een pion offer aanvallender uit de stelling te komen, dit was niet helemaal het geval. Siard zijn paarden stonden erg ver op de helft van Menno en hij zag hier geen gevaar in. Siard zag een aanval op de paarden van hem over het hoofd en verloor hierdoor een stuk. De partij vorderde en er werden stukken geruild, Siard had een erg leuke aanval waardoor hij het initiatief en de stelling nam. Dit initiatief gaf hij weg om 1 pion te winnen. Dit was niet erg handig, Menno had een röntgenaanval achter de hand waardoor de partij beslist werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *