Schoolschaakvirus: nu ook in Heerenveen

Vorig jaar werd er nog gesproken over een schoolschaak epidemie in Boarnsterhim en was er een begin gemaakt de besmetting over te brengen naar Heerenveen.  Nu Boarnsterhim in 2014 officieel is opgeheven, en Akkrum en omstreken is ondergebracht in de gemeente Heerenveen, is het schoolschaak virus ook officieel verspreid binnen de hele gemeente Heerenveen. Dat bleek wel weer bij de voorrondes voor het Fries Kampioenschap school schaken in de nieuwe schaakregio Heerenveen.

 

Ronde A: Ds. Hasperschool (Akkrum)

Vrijdag 17 januari startte de FK cyclus bij de Hasperschool in Akkrum.  Onder leiding van André Tanis en Ymco Leijenaar werd aan een beginnersgroep van 24 kinderen uit Groep 5 en 6 lesgegeven in de beginselen van het edele schaakspel. Die les verliep vlot en gemakkelijk en binnen een paar uur kon de jeugd al een aardig partijtje schaken. Daarnaast organiseerden Peter, Gezina en Erwin Koning met Julian Frijlink een schaaktoernooi voor nog eens 24 kinderen uit de hoogste Groepen. Het niveau liep aardig uiteen, ervaren jeugdschakers van ssv Mid Fryslân speelden met en tegen minder ervaren schoolschakers. De partijtjes verliepen in hoog tempo, want elke partij die afliep werd gelijk gevolgd door nieuwe partijtjes van spelers die nog niet eerder tegen elkaar speelden.

Hasperschool

Maar kwaliteit komt altijd bovendrijven. Stefan Veltman speelde maar liefst 10 partijen, won er 9 van, en verloor alleen maar zeker verrassend van Jop van Velzen. Die Jop bleek een verrassing, hij speelde slechts 4 partijen, maar dacht er dan ook goed over na, en scoorde met 4 uit 4 de enige 100% score van de middag. Ook ex-Mid Friezen als Jornt Eisses met 7 uit 8 en Johannes Tulner met 4 uit 6 scoorden prima. Andere hoge scores bij de Groep 8 leerlingen waren er voor Everen Sijbesma met 3½ uit 5, Igmar Wielinga met 3 uit 5 en Abe Postma met 3½ uit 7. Vanuit Groep 7 waren er goede scores voor Matthijs van Alphen 5 uit 6, Gabe van de Kooij met 4 uit 6, Marten Post 4½ uit 8, Twan Kooistra met 3½ uit 6, Gerjan de Boer met 3½ uit 7 en Baukje Haanstra met 2½ uit 5.

Ronde B: Heerenveen City en Haskerdijken

Dat schaakclub Heerenveen mooi in de opbouwfase zit, blijkt wel uit het goede werk van Erik Klaassen en Wouter van de Griendt. Met hulp van Peter Koning uit Akkrum, en Ferdi van Bavel en Arjen Pragt uit Heerenveen, kwam woensdag 22 januari een mooi toernooi op de schaaktafels in de van Maasdijkschool. Ook hier een mooie groep met 26 kinderen van diverse scholen uit Heerenveen en Haskerdijken. Het Zwitsers systeem van Wouter draaide die middag 7 rondes. Vanuit Groep 5 was Fabian Sybranda als jongste deelnemer van de partij, en hij scoorde nog punten ook. De eerste serie prijzen gingen voor de Groep 6 schakers naar Anastasia Profijt van obs Het Slingertouw en Tije Waslander van It Fiifde Sté, beide met 3 uit 7. Winnaar in deze categorie werd Yendo de Vries van de van Maasdijkschool met 4½ uit 7.

Heerenveen

Voor Groep 7 gingen de prijzen naar Jelmer Sybranda van cbs de Burght met 3 uit 7, Jurjen Westra van It Fiifde Sté met 3½ uit 7 en winst in deze categorie was voor David de Vries van de St. Jozefschool met 4 uit 7. Tenslotte Groep 8 met de sterkste schakers, er eindigden maar liefst 5 kinderen met 5 punten uit 7 partijen. Op weerstandspunten vielen Erik Bakker en Remco Paree van cbs Het Kompas net buiten de prijzen. Maar klasgenoot Wieger Velstra pakte de 3e plaats, vlak achter Allard Waslander van It Fiifde Sté. De overtuigende winnaar van de middag was, net als vorig jaar, Wisse Klaassen van It Fiifde Sté, hij scoorde 100%, dus 7 uit 7. Daarmee kwam It Fiifde Sté uit Haskerdijken gelijk ook als sterkste school uit de bus. Maar cbs Het Kompas bleek slechts een fractie daarachter te eindigen, ook dit team zou het nog wel eens ver kunnen brengen. Zie de vernieuwde website van sc Heerenveen voor een volledig verslag van deze ronde, met foto’s en de einduitslag.

Ronde C: obs Akkrum (Akkrum)

Voor de volgende operatie gaan we naar obs Akkrum, waar op vrijdag 24 januari ook een complete schaakmiddag werd georganiseerd. Deze obs is ontstaan uit een fusie tussen de Burg. Thalenschool en de Juf Boeremaskoalle, en kent veel goede schakers die graag meededen aan deze middag. Het dynamische duo André Tanis en Ymco Leijenaar namen weer een select gezelschap vanuit Groep 5 en 6 onderhanden. Deze keer hadden ze echter hun handen vol aan de 22 kinderen, slechts een tiental fanatiekelingen bleven gemotiveerd tot het einde van de les. Hoe rustig was het in de topgroep waar Peter en Erwin Koning een Top 10 organiseerden. Je kon een speld horen vallen tijdens de fanatieke competitie tussen de 10 sterkste schakers van de obs Akkrum.

Overtuigend eindigden de (ex) leden van Mid Fryslân bovenin deze competitie. Rutger Timmerman scoorde 7½ uit 8 en werd de terechte winnaar van deze middag. Hij versloeg zelfs Janko Eelsingh, die net als Hessel Stokman, op 5 uit 7 terechtkwam. Ook een prima score voor Jochem Witting met 4 uit 7, hij versloeg Michael Kroes die op 3½ uit 8 eindigde. Duidelijk werd dat dit 5-tal het sterrenteam voor de finale ging worden. Het 2e team zou gaan bestaan uit Damian Groen (3½ uit 7), Cristino Prias Acosta (3 uit 7), Justice Spel (2 uit 7), Britta Brouwer (1 uit 6), aangevuld met Carlo Pont.

Finaleronde: de scholenstrijd

Tenslotte vond op woensdag 29 januari wederom in Akkrum bij de obs de finaleronde plaats. Deze keer moesten de scholen in 4-tallen aantreden om in maart in aanmerking te komen voor het Fries Kampioenschap schoolschaken in Buitenpost. Er vond deze middag een complete competitie plaats met 6 scholenteams, uit alle 3 voorrondes kwamen 2 teams opdagen. Jeroen Sparenberg verzorgde als vanouds de indeling, en zorgde ervoor dat de spanning tot op de laatste ronde bleef bestaan. Tafelleiders André Tanis, Erik Klaassen, Siard Eijzenga, Erwin Koning en Julian Frijlink keken toe op elke wedstrijd, terwijl het betere omroepwerk door Peter Koning werd rondgebruld.

Scholenstrijd

Zoals verwacht hadden Ds. Hasperschool 2 en obs Akkrum 2 het erg zwaar, het onderlinge duel eindigde in een 3 – 1 overwinning voor obs Akkrum 2. Maar daarboven werd het wel erg spannend, want in ronde 3 won Ds Hasperschool 1 met 3 -1 verrassend van het sterker geachte It Fiifde Sté. In ronde 1 was de winst in het onderlinge duel tussen de Heerenveense teams naar verwachting naar It Fiifde Sté gegaan, zij wonnen met 3- 1 van cbs Het Kompas. Maar in ronde 4 kwam de volgende verrassing toen cbs Het Kompas met 2½ – 1½ won van de Ds. Hasperschool 1. Aangezien alle 3 teams wonnen van de onderste 2 teams, moesten bordpunten het verschil uitmaken. En daardoor werd cbs Het Kompas uit Heerenveen 4e met 6 wedstrijdpunten en 11 bordpunten, It Fiifde Sté uit Haskerdijken werd 3e  met 6 wedstrijdpunten en 12 bordpunten, en de 2e plaats ging toch nog naar de Ds. Hasperschool 1 uit Akkrum met 6 wedstrijdpunten en 13 bordpunten.

obs Akkrum 100% scores

 

Maar zoals verwacht ging de toernooi winst met overtuiging naar obs Akkrum 1. Zij wonnen ruim al hun wedstrijden, en scoorden daarmee 10 wedstrijdpunten en maar liefst 18 bordpunten. Daarmee liet obs Akkrum met 2e bordspelers Rutger Timmerman slechts 2 bordpunten liggen. Een 100% score was er voor 1e bordpeler Janko Eelsingh, 3e bordspeler Hessel Stokman en de afwisselend op bord 4 spelende Jochem Witting en Michael Kroes.  Nog een 100% score was er voor Stefan Veltman van Hasperschool 1, hij had zichzelf tactisch op bord 2 geposteerd. Ook een zeer fraaie score was er voor Allard Waslander van It Fiifde Sté, hij scoorde op bord 3 maar liefst 4 punten.

Daarmee is het schoolschaak virus met succes verspreid in de gemeente Heerenveen, het trof ook  dit jaar in totaal meer dan 100 kinderen. Vanuit Akkrum zal obs Akkrum, en vanuit Heerenveen zal It Fiifde Sté, in maart zeker naar het FK schoolschaken in Buitenpost afgevaardigd worden. Met de organisatie zal nog bekeken worden of ook de beide andere topscholen een plekje verdiend hebben.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *