Sjouke Dijksta wint het 5e Jan Soeten Toernooi

 

Alle uitslagen van de Hoofdgroep zijn hier te vinden: Hoofdgroep.
Alle uitslagen van de Topgroep zijn hier te vinden: Topgroep.

Ga voor alle foto’s van het Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi, gemaakt door Appie Kamstra, naar appiesfotosite.
Gezien het grote aantal zijn de foto’s opgedeeld in 2 pagina’s: Fotoserie 1 en Fotoserie 2,

 

Zaterdag 30 maart stond in Akkrum de 5e editie van het Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi op het programma. Dit keer geen onderdeel van de Friese Grand Prix, want de afgelopen jaren leek de belangstelling voor de Grand Prix cyclus af te nemen, en juist sterkere jeugdschakers bleven weg van de toernooien. Hoe anders wordt het jeugdtoernooi van de Paardensprong in Groningen beleefd, het grootste jeugdtoernooi van het Noorden met dit jaar 170 enthousiaste kinderen. Dus dit jaar eens een test of zo’n andere toernooi vorm ook in Akkrum voor de kinderen meer plezier zou opleveren. Die test mag als ruim geslaagd worden beschouwd, gezien de ervaringen van deze toernooi dag.

Om in 2 groepen voldoende rondes in het Zwitsers systeem te kunnen spelen, begon het toernooi om 12.00 uur, vroeger dan anders. Toch was iedereen mooi op tijd en was er met een laatste aanmelding op zaterdag ochtend een perfect aantal van 60 jeugdschakers aanwezig. De splitsing op rating werd toegepast op een grens van 650 ratingpunten, met als gevolg dat er 14 toppers in de Topgroep mochten spelen. Ze konden zelf een voorkeur tempo bepalen, en de keuze viel op 6 rondes van 25 minuten per persoon per partij. De Hoofdgroep kwam daarmee op 46 deelnemers, die 8 ronden Zwitsers gingen spelen met 15 minuten per persoon per partij.

De opening van het toernooi werd dit keer verzorgd door voorzitter Peter Koning van ssv Mid Fryslân. Hij verwerkte daarin veel aanwijzingen voor de Prijspuzzel van dit toernooi, een Schaak Cryptogram met 23 opgaven. O.a. de sage over het ontstaan van Akkrum door de 2 Reuzen Kromme Knilles en Manke Meine, de samenwerking met Heerenveen, de Groningse bijdragen via Raindropchess en de Paardensprong , en Jelmer als Fries Kampioen bij de B-jeugd kwamen voor.

De start van de Hoofdgroep in de Achterzaal was in de 1e ronde even wennen, iedereen moest zijn plekje nog zoeken, waarbij de 3 hoogste borden hun partij in de bovenzaal bij de Topgroep  mochten spelen. Gedurende het toernooi bleek dat de jeugd het als een grote eer zag om “boven” te mogen spelen, er werd onderling druk over gepraat, want het betekende dat je in de top van het klassement stond. Terwijl in de Bovenzaal heerlijk rustig geschaakt werd, bleek de Achterzaal zoals gebruikelijk een heksenketel. In het Bargedeelte van Café Kromme Knilles was het gezellig druk met begeleiders, ouders en jeugd die net een partij hadden afgerond.

Prijzen waren er genoeg in de Hoofdgroep. Het begon al met de Prijs voor het Jongste Schaaktalent. Toeval wilde dat naast Tygo Osinga van sc Sneek er op het laatst nog een 6-jarig talentje uit 2008 bijkwam. Matteo Petrelli van het Groningse Matadoren was net 2 maanden jonger. Tygo won 1 punt, Matteo scoorde maar liefst 3 punten in het toernooi. Leverancier Bogra-Matic toonde grote flexibiliteit en leverde een extra beker af, zodat beide heren een beker mee naar huis konden nemen.

 

Hoofdgroep Jongste Talenten Hoofdgroep Beste E en F

 

Ook per leeftijdscategorie, zowel jongens als meisjes, waren er extra prijzen te verdienen. De prijs voor Beste Jongen F kwam bij David Bandstra uit Heerenveen terecht, deze druktemaker pakte maar liefst 3 punten en had de mazzel dat zijn grootste concurrent in de Top 3 terecht kwam en dus niet de leeftijdsprijs won. Over mazzel gesproken, omdat Dewi Osinga van sc Sneek het enige meisje E was, ging zij er met de prijs voor Beste Meisje E vandoor. De concurrentie bij de jongens E was een stuk heviger, diverse spelers kwamen op 4 of 4,5 punten uit. Met beide 5 punten eindigden Marthijn Kooistra (Philidor) en Wisse Piersma (Sneek) gelijk. De organisatie kende Marthijn de beker toe, maar zag over het hoofd dat Wisse een half weerstandspunt meer had. Daarmee zal Wisse Piersma alsnog een beker voor Beste Jongen E thuisgestuurd krijgen.

De Hoofdgroep kende maar liefst 10 schoolschakers uit de regio’s Akkrum-Irnsum, Franeker, Opsterland en de Stellingwerven. Voor deze categorie waren 3 prijzen beschikbaar. Deze gingen alle 3 naar pupillen van Johan van den Berg, ze scoorden alle 3 maar liefst 5 punten. De strijd werd dus beslist op weerstandspunten, waardoor Dimitri Westerveld van cbs de Opdracht uit Ureterp de 3e Prijs won, Tobias van Essen van cbs de Schalmei uit Haulerwijk won de 2e Prijs, en Marco Heeroma van cbs de Opdracht uit Ureterp pakte de 1e prijs voor Beste Schoolschakers.

 

Schoolschakers Hoofdgroep Beste D

 

Bij de leeftijdscategorie D kende het toernooi veruit de meeste deelnemers. Bij de meisjes waren er 3 deelneemsters. Ons eigen Mid Friese sluwe vosje Marijke speelde sterk dit toernooi en pakte 4 punten. Maar Dyanta Osinga van Sneek won ook 4 punten, heel wat meer weerstandspunten, en ging er dus vandoor met de prijs voor Beste Meisje D. Daarmee namen alle 3 Osinga’s een beker naar Sneek terug, een unicum. De jongens D kenden naast de schoolschakers nog 13 deelnemers in de Hoofdgroep, vandaar dat er 2 prijzen te verdienen waren. Onze eigen Rick Pol en Germ van den Akker deden het supergoed en eindigden op 4 punten. Rowin Berghuis van sc Ten Boer pakte 5 punten en de 2e Prijs Beste Jongen D, maar Pieter van Nes van sc de Paardensprong deed het met 6 punten en een algeheel 4e plaats nog beter. Pieter won dus de 1e Prijs Beste Jongen D.

Nog een leeftijdsgroep hoger, waren de B- en C-jeugd samengevoegd tot 1 categorie. Bij de meisjes deed Tamara de Vries van Het Kasteel uit Coevorden het wel heel goed. Ze scoorde 6 punten, eindigde op de algeheel 5e plaats en pakte gelijk de Prijs voor Beste Meisje B / C. Bij de jongens deed onze Lammert de Sluwe Vos het ook uitstekend, was regelmatig “boven” te vinden en eindigde met 5 punten op een prima gedeeld 7e plaats. Met een half punt meer kaapte Opsterlander Bowe Halma de Prijs voor Beste Jongen B / C net voor de neus van Lammert weg.

 

Hoofdgroep Beste B / C Hoofdgroep Top 3

 

Tenslotte de Top 3 van de Hoofdgroep met een opmerkelijk 3-tal. Onze Mid Fries Hessel Stokman eindigde met 6,5 punten uit 8 partijen op een 3e plaats. Hessel speelde die middag vaak “boven”, dacht goed na, won 6 partijen en verloor slechts tegen de nummer 1 van het klassement, een prachtige prestatie voor Hessel. De pas 7-jarige Melle Dijkstra (!) van Opsterland greep de 2e plaats. Het is al bekend dat deze Fries Kampioen bij de F-jeugd een groot talent is, Melle speelt zonder ontzag tegen soms veel oudere kinderen en wint bijna alles. Dit toernooi speelden Hessel en Melle even goed en remise tegen elkaar, alleen had Melle net iets meer weerstandspunten. Met een 100% score van 8 punten uit 8 partijen, ook winst tegen Hessel en Melle, ging de Beker voor de 1e Prijs in de Hoofdgroep evenwel met afstand naar Luca Holl van sc Sneek. Opmerkelijk daarbij is dat Luca met een rating van 364 een TPR van maar liefst 1241 en een W-we van 4,80 haalde. Deze prestatie van Luca werd natuurlijk ook beloond met de beker voor de Beste Toernooiprestatie.

Het toernooi kende nog een geheime verrassing, want in de pauze tussen 15.00 en 16.00 uur werden de spelers na afronding van een partij stilletjes naar buiten begeleid door diverse schaakmoeders. Slechts enkele deuren verderop kende de Kwalitaria van Jacob Veenema een jaarlijkse actie met gratis patat. In goed overleg met de toernooi organisatie konden alle 60 jeugdschakers, ouders en begeleiders en zelfs sommige tafel- en zaalleiders gratis patat naar binnen werken.

Door naar de Topgroep met 14 spelers met een rating van boven de 650. Met 6 spelers boven de  1000 ratingpunten kende het toernooi een sterke Topgroep. Blijkbaar spreekt de formule de sterkere jeugd wel aan. Maar tegelijk een zware groep voor de 5 Mid Friezen. Martijn van Dijk en Rutger Timmerman scoorden beide 1 punt, Stefan Veltman deed het met 2 punten net iets beter, terwijl Janko Eelsingh met 3 punten keurig in de middenmoot eindigde. Maar van de 3 meisjes deed onze Femke Koning het uitstekend, ze eindigde met 4 punten op een gedeeld 3e plaats en won de Beker voor Beste Meisje in de Topgroep. Sterker nog, tot aan de laatste ronde maakte Femke nog kans op de algehele toernooi winst. In de Topgroep waren er 2 prijzen voor Lennart Molanus uit Meppel. Lennart begon in de Topgroep met de laagste rating van 663, maar pakte toch 3,5 punten, een TPR van 981 en een W-we van 2,21, en was daarmee de Beste Toernooispeler in de Topgroep.  Ook won hij tegelijk de Beker voor Beste D-speler, al moet gezegd dat hij daarvoor maar net clubgenote Marrit Adema op weerstandspunten aftroefde.

 

Topgroep Beste Meisje en Beste D Topgroep Top 3

 

Dan de Top 3 van de Topgroep. De verwachte winnaar Abe Algra van sc Sneek met rating 1497 kon het toernooi toch niet op zijn naam schrijven, hij pakte wel 4 punten, maar verloor zijn partijen tegen de Top 2 uit Opsterland en eindigde daarmee op de 3e plaats. Harm Jan Kootstra speelde een sterk toernooi, al verloor hij halverwege het toernooi 1,5 punt en ontweek daarmee een onderling duel tegen de toernooi winnaar. Met 4,5 punten uit 6 partijen eindigde Harm Jan op de 2e plaats. Ongeslagen met 5 winstpunten en slechts 2 remises ging de toernooi winst, de Beker voor de 1e plaats en de belachelijk grote Wisselbeker naar Sjouke Dijkstra van Opsterland. Een dik verdiende overwinning voor Sjouke !

Tenslotte nog de uitslag van de Prijspuzzel, het Schaak Cryptogram van Peter en Femke Koning. Met veel goede inzendingen ging de dropprijs voor de meisjes naar Gerbrich Kroon, en de dropprijs voor de jongens naar Rowin Berghuis. Ze moeten in Ten Boer wel erg van drop houden, want beide winnaars komen uit dit Groningse dorp. De hoofdprijs, de legpuzzel van “De Schaakclub” van Jan van Haasteren werd gewonnen door Lennart Molanus van Meppeler sv. Zie  de oplossing hieronder.

 

Opgaven Oplossing

 

Daarmee eindigde een zeer geslaagd toernooi in een nieuwe opzet. Deze opzet zal volgend jaar in een nog weer verbeterde versie waarschijnlijk herhaald worden.

 

Het 5e Jan Soeten Jeugd Schaaktoernooi kon rekenen op de steun van:
Anker & Anker Strafrechtadvocaten
Café Kromme Knilles
Uitgeverij Middelpunt
Van der Zwaag Uitvaartzorg
Bronkhorst Belastingadvies- en Administratiekantoor
Van Slooten Opticiëns Akkrum
Fokke de Jong Watersport
Autobedrijf Teo Welles
Dycomet
Chinees Indisch Restaurant Lotus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *