Donkere wolken boven Sneek

Alweer een externe wedstrijd op het programma. Vanavond uit naar Sneek.  Schaken tegen het derde. Het derde is een leuk team. Veel talenten en dat dan aangevuld met hun trainers.  Let op, we gaan er nog meer van horen.  Van die talenten dan.  Sneek ’s got talent….

Vanuit vele richtingen van een kompas komen we naar Sneek.  Caspar vanuit het noorden, Ymco, Peter K en Rinze vanuit het oosten (daar komen de wijzen ook vandaan, hoorde ik eens in een kerstliedje) Jeroen en ik uit het zuidoosten, en Jan zou vanuit het zuiden moeten komen. Zou. helaas kwam er een kink in de kabel en konden wij omzien naar een invaller. De eerste gegadigde was kennelijk gaan zeilen, er was nog geen man overboord, Siard was bereid om ook naar Sneek te komen, met een kleine omweg want vanuit het noorden via het oosten (er moest kennelijk nog wijsheid worden ingeladen).  Frans kwam vanuit veilige haven, hij woont in Sneek.

Het is al heel lang geleden dat ik in Sneek een externe wedstrijd heb gespeeld. In mijn jeugd speelde ik veel tegen Sneker teams en vaak op weer een andere locatie. De Snekers hebben hun thuishaven gehad in Bonnema, vlak bij het station, nog een ander cafe daar niet ver vandaan, ook in het centrum, aan de oude koemarkt, volgens mij . Er is geschaakt bij een jachthaven, het arbeiderscentrum en nu dus in de Conventschool.  Parkeren voor de deur. hoewel, Jeroen vond dat het niet ging passen laveerde ik mijn auto keurig in een klein parkeerhaventje waar een boom voor stond. Een staaltje stuurmanskunst.

De wedstrijd vond plaats in een gezellige zaal, hier en daar een versiering aan de wand. Lekker warm gestookt en voldoende koffie beschikbaar tegen vriendenprijzen.
Ook Sneek had de bemanning niet helemaal op orde en moest een van de scheepsmaten vervangen. Dit bleef overigens binnen de familie, de afwezige werd vervangen door
zijn broertje.
Kapitein Frits Pen nam zelf bord 2 voor zijn rekening en  zette stuurman Joe Hania op bord 1, technicus Arnaud Bom op drie en dan de  twee matrozen Alec Sealy en Floyd Franken op vier en vijf.  Om te voorkomen dat de boot aan gaat (dan zijn de poppen aan het dansen) is dansmeester Vergonet op bord 6 en op bord 7 zit lichtmatroos Sake Algra en aan bord acht is Sylvia Fluit de aangewezen vrouw van dienst.
Onze bemanning is als volgt.  in volgorde  vrijbuiter Rinze, assistent Siard, kapitein in ruste Peter K., peiler Jeroen, loods Caspar, zwaardenman Ymco, stuurman Frans en schipper Peter J.

We gaan het maar eens over het schaken hebben. Jeroen mag deze keer op vier. tegen Alec. Alec heeft veel zetten nodig om een aanval op te zetten en Jeroen kan initiatief overnemen en zelfs een stuk winnen. Alec houdt het niet droog, Jeroen combineert zich naar een winnende stelling waar hij vol jolijt aangeeft een dameoffer te hebben ingezet. Aan de kant dacht ik nog, wat doet die nou die oen. Maar een zet later was het mat, alleen dan over een andere zijde dan verwacht.
Op bord 7, Frans tegen Sake kwam het einde ook over de loefzijde terwijl Frans de ellende van de lijzijde juist had afgewend en de bui van de andere kant niet had zien aankomen.  Eerst terug naar het begin. Siciliaanse opening werd door de jonge knaap goed gespeeld en het leverde zwart voldoende initiatief. Wit leek wat compensatie te hebben in een verre vrijpion op de a-lijn, maar het plan om in het toren – pionnen eindspel met 1 van de torens wat pionnen te snoepen kostte zo veel tijd dat Frans’ schip van koers raakte en een nul het gevolg was.  1-1.

We gaan naar de partij tussen Rinze en Joe, Rinze zette op typische Douma wijze een geweldige aanval op. Joe pareerde even geweldig op de Hania wijze. ik verwachtte dat het bij een remise zou eindigen, maar Rinze raakte in diepe overpeinzing, hoorde de scheepsklokken niet meer luiden en moest op enig moment de zeilen strijken aangezien zijn vlag was gevallen, en hij niet voldoende meters had gemaakt.  Jammer. Dan sta je ineens met 2-1 achter.

Dan komen we uit bij de mensen die hun bootjes wat langer laten drijven. Mijn schip is enigzins stuurloos, ik heb niet goed in het logboek gekeken en ook nog geen echte koers uitgezet. ik vaar op losse streken en dat leidt meestal tot niets. Caspar staat in principe gelijk, maar mag wel wat meer kool op het vuur gooien want ook zijn boot vaart te langzaam en dan haal je net als Rinze de finish niet.  Peter Koning moet nog alle zeilen bijzetten om zijn schip in deze onduidelijke zee overeind te houden. Siard is nog steeds niet gezonken, houdt een stevige koers, en Ymco is binnen de remisemarge aan het laveren.

Plotseling worden de bakens verzet, en hoe dat komt? geen idee, de wind waait ineens uit een andere hoek en wij varen door met bolle zeilen.
Caspar krijgt een remise aanbod, dat neemt hij gretig aan.  geen wonder, bijna een uur minder op de klok.
Bij mij is het  alle hens aan dek, ik maak water en ga dus bijna ten onder. Het reddingsvest is al aangetrokken wanneer ik aangeef met remise tevreden te zijn. Mijn charmante tegenstandster is nu zo van haar stuk gebracht dat ze prompt een zet doet waardoor ze met een vervelende stelling zit opgescheept. Na afruilen van dames en lichte stukken krijg ik ook nog een toren in de schoot geworpen en loopt het schip van Sylvia op de rotsen.

Ymco heeft met zwart tegen Rudolf Vergonet een bijzonder stelling bereikt. de gene die initiatief heeft krijgt een serie schaakjes, maar bereikt niet veel. Het lijkt wel plezier varen, en de vrede wordt getekend.  Het staat nu 3-3 met nog steeds Siard en Peter op koers.

Siard heeft een bijzondere eindstelling bereikt.  2 verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel tegen Frits 1 vrije randpion op de damevleugel. Beiden nog de zwartveldige loper in bezit en dat is het dan.  Siard speelt het vakkundig. Chappeau! En dan nog Peter tegen Arnaud.  Peter heeft tussen alle klippen door weten te zeilen,  de mannen hebben weinig tijd maar spelen rap door en halen de tijdcontrole. Dan komt bij Arnoud het besef dat het team averij heeft opgelopen. Hij moet vol voor de winst. Even lijkt die winst nog in beeld. even. Het gaat mis in tijdnood, de stelling wordt al rap minder en uiteindelijk weet Peter te winnen. Althans, Arnoud verliest op tijd. Zo eerlijk moeten we zijn.

Een enerverende avond schaak. En donkere wolken boven Sneek?  Nee. Beslist niet. Het had ook anders kunnen lopen, deze keer hadden wij de wind in de zeilen. We genieten van de overwinning, de talenten worden steeds beter, dus misschien is het wel de laatste keer dat het ons gelukt is te winnen.
De Snekers wensen we de volgende ronden veel succes en ach, beter een anker kwijt dan een heel schip.

2 reacties

  1. Mooi literair stuk en ook zeer positief. Lekker om te lezen en de avond nog eens aan je voorbij te laten gaan. En….. natuurlijk genieten van de overwinning en de stand op de ranglijst!

    Enne Peter: wanneer komt je bestseller uit?

  2. Wat een geweldig verslag! Hilarisch, maar ook accuraat over wat er feitelijk gebeurde. Je verslag doet me denken aan sommige oudere verslagen, een thema kiezen en dan helemaal uitwerken in schaak trant. En ondertussen doe je ook (de jeugd van) Sneek gewoon recht aan. Ik heb het met veel plezier gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *