Spanning en gezelligheid bij jeugdschaken in Buitenpost

Dubbelslag jeugdschaken Buitenpost
Prijswinnaars Stefan Veltman en Lammert de Vos

Het nieuwe schaakseizoen heeft voor 2012 en 2013 ook weer een Grand Prix voor de jeugd. Als eerste gaf de schaakclub De Twee Kastelen hun jeugdtoernooi in Buitenpost. Maar liefst 10 jeugdschakers uit Akkrum en omstreken vertrokken om lekker te schaken.

Van de Akkrumers werd Daniel Kuperus als enige in de J groep ingedeeld. Tot grote vreugde van iedereen (en vooral de begeleiders Peter Koning en Jeroen Sparenberg wie hem daarvoor op de schouders hezen) wist Daniel na 2 nederlagen op een zeer spannende wijze een prachtige partij te winnen. Ondanks deze afleidingen wist Daniel vervolgens nog tweemaal remise af te dwingen. Hopelijk is dit het begin van nog vele mooie punten.

Binnen de I groep kwamen maar liefst 4 leden elkaar tegen, Michael Kroes, Lammert de Vos, Germ van den Akker en Stefan Veltman. Waar Germ al gelijk 2 partijen verloor hadden Lammert en Stefan een droomstart door beide de eerste 5 partijen te winnen. Helaas kon Germ deze achterstand niet meer goedmaken. Opvallend was dat Lammert, toch de diesel van de club wie eerst moet opwarmen, na de droomstart niet de laatste stap maken om hoger dan de 3de prijs te pakken. Gelukkig bleef Stefan in de ‘winning mood’ en sloot alle partijen als winnaar af en daarbij de 1ste prijs. Het tegenovergestelde gebeurde met Michael wie helaas op een enkel punt bleef steken maar wel dusdanig vrolijk rondliep en genoot dat het leek alsof hij wel alles gewonnen had.

In haar toernooi debuut kwam Marijke de Vos gelijk in groep H bij een goede bekende, neef Janko Eelsingh wie al 3 jaar op schaken zit. Ondanks de grote tegenstand (en helaas allemaal verliespartijen) zag Marijke wel dat haar ervaren tegenstanders het niet makkelijk tegen haar hadden. Met een grote glimlach genoot ze wel van haar eerste toernooi en kon van zeer dichtbij zien hoe goed haar grote neef speelde. Niet voor de eerste keer wist Janko alle partijen te winnen en de eerste prijs te pakken. Het blijft wel indrukwekkend hoe hij dat toch weer doet!

De tweede debutant was Hessel Stokman in groep G. Inmiddels wel in de 2de stap mocht Hessel gelijk tegen moeilijke tegenstanders laten zien wat hij waard is. Met veel plezier en goed doorzetten kwam Hessel tot 2 fraaie punten in het gewone schaakspel en een onbekend aantal punten in het ‘dubbel-dobbelsteen’ schaken.

De top dames van de club, Tanne Wijbenga en Femke Koning, kwamen in de hogere groepen terecht namelijk groep F en E. Waar ze beide normaal erg sterk kunnen schaken was dit niet goed te zien bij Tanne. Tot ergenis van Peter K. verloor Tanne soms wel erg simpel en leek ze liever Sudoku te spelen met Wendy Ypeij (de vriendin van Jeroen S.). Na vermanende woorden van Wendy moest Tanne toch nog maar even laten zien dat ze goed kan schaken. Direct daarna kwam ze in de laatste ronde met een overwinning terug. Iets beter maar wel zenuwslopend was het scoreverloop bij Femke. Een goed begin met leverde geen echte voorsprong op en in de laatste rondes moest alles nog beslist worden. Per zet leken de kansen te wisselen maar na de laatste partij kreeg Femke op weerstandspunten de 1ste prijs. Voor de gezondheid van vader Peter is het te hopen dat Femke het niet vaker zo spannend maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *