Jan-Lodewijk Boonstra – Johnny Vissser 1-0
Op 20 oktober kruisten Jan-Lodewijk Boonstra en Johnny Vissser de degens. De partij werd door beide spelers defensief begonnen. In de achtste zet begon Johnny een klein offensief door zijn loper af te ruilen tegen een paard, waardoor hij de toren van Jan-Lodewijk vrij speelde. Hierop vervolgde hij zijn offensief met een ten strijde trekkende dame, echter schaakte wit onder de druk van zwart uit waardoor hij zelf een offensief kon beginnen. Door een gepinde loper konden een paard en toren niet ontwikkelt worden door Johnny waarna Jan-Lodewijk langzamer hand de partij naar zijn hand trok.
Thomas Douma – Erwin Koning 0.5-0.5
De partijen tussen Thomas en Erwin zijn in de afgelopen jaren altijd een spektakel geweest om naar te kijken, al eindigen de partijen met grote regelmaat in een gelijke stand. Na een lange rokade voor wit en een late korte rokade van zwart worden aan beide kanten de pionnen opgeschoven, al zit er meer dreiging in de witte aanval. Na het afruilen van enkele stukken en een afgeslagen aanval van Wit begint Thomas te broeden op een plan. Hij ziet het voordeel echter niet en bied een remise aan die vrij snel geaccepteerd wordt.
Julian Frijlink – Peter Koning 0 -1
Dit seizoen heeft Peter zijn speelstijl wat aangepast, niet meer onbezonnen en creatief aanvallen, maar stukken op goede plekken neerzetten, ontwikkelen en de tegenstander het spelen lastig maken. Julian speelt goed, maakt geen fout, maar staat wel toe dat zijn goede Loper geruild wordt tegen een zwak Paard van Peter. Daarna komt Peter beter en beter te staan, Julian heeft geen goede zetten meer. Toch siert de aanvalspoging hem, ook al komt Peter wel erg hard binnenzeilen met 2 Lopers en het andere Paard. Na lang nadenken, en ruim 20 zetten rest Julian niet anders dan opgeven.
Femke Koning — Ymco Leijenaar 1-0
Femke opende de partij met e 4. Ymco antwoordde met P f6 om de gebruikelijke theorie te ontwijken.
Een paar zetten later kwam dan toch pion e5 van Ymco. Ymco liet deze ongedekt staan als voer voor paard F3.
De e5 pion was echter vergiftigd. Een aantal zetten lang kon Femke de verleiding van het slaan weerstaan, maar op een gegeven moment sloeg ze e5 toch.
Ymco won de f2 pion hierdoor en Femke moest de mogelijkheid tot rokeren opgeven. Bovendien kreeg Ymco een voorsprong in ontwikkeling. Na het afruilen van de dames kwam de witte koning naar voren en bloot te staan. Ymco ging er achter aan jagen met de g en f pionnen. Hiermee werd de zwarte koning ook kwetsbaar, te meer omdat
Ymco verzuimde zijn torens te mobiliseren. Femke zette haar zwarte loper op een gegeven moment op een strategische plek. Onaantastbaar voor de zwarte stukken.
Voor Ymco was het van levensbelang de e lijn gesloten te houden. Hij deed dit met een paard. Dit paard was ook onaantastbaar. Naarmate de tijd vorderde werd Ymco wat wazig in zijn denken en ging uit rijden
met het paard. Femke rook haar kans schoon en viel een toren aan van Ymco met de zwarte loper. Ymco moest een kwaliteit geven om te overleven. Met de kracht van het toren paar kon ze vervolgens pionnen snoepen.
Ymco vond het welletjes en gaf op. Een welverdiende punt voor Femke!
Carlo de Moor – Geart-Jacob de Jong 0-1
Carlo gaf voor het begin van de partij aan dat hij liever met zwart speelde dan zelf het spel te moeten maken met wit. Helaas is de indeling van de competitieleider bindend dus Carlo ging van start met wit, 1. e4. Geart-Jacob reageerde met 1. … Pc6 wat normaal gesproken leidt tot de nimzowitsch defense, echter probeerde Carlo er weer een voor hem bekende opening van te maken met 2. Pc3 wat werd gevold door 2…. f5. Een gambiet wat Carlo besloot niet aan te nemen.
Hierdoor kreeg Geart-Jacob de kans om meer grip op het centrum te krijgen, echter door een verkeerde zetten volgorde kwam een paard van Carlo op het mooie veld e5 te staan. Omdat Geart-Jacob zijn f pion al naar de 5de rij had gebracht stond zijn koning op de tocht… In een poging de koningsstelling te verdedigen moest hij toestaan dat meerdere stukken gepend werden door de lopers van Carlo.
Carlo profiteerde goed van de fout in de opening van zwart en zette de stelling zwaar onder druk. Vanaf zet 11 besloot Carlo wat lichte stukken af te ruilen, maar op zet 12 ging het mis, zwart kon terugslaan op f6 met een toren of een dame maar ook met g7. Hoewel de koningsstelling van Geart-Jacob daardoor open kwam te staan bleek ook het paard op e5 geen vluchtvelden meer te hebben. Carlo probeerde het paard nog te redden door nog een licht stuk te ruilen maar dit mocht niet meer baten. 2 zetten later ging het paard op e5 eraf en Geart-Jacob kon de gaten in de koningsstelling goed verdedigen. Vanaf hier speelde geart-Jacob de partij beheerst uit 0-1.
Hulde voor Carlo die tot zet 11 geen fout heeft gemaakt en het betere spel had!