Succesvol Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi

Zaterdag 2 april vond het eerste Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi plaats in café Kromme Knilles te Akkrum, tevens het 7e toernooi dit seizoen in de nieuwe Grand Prix van de FSB voor spelers tot en met 16 jaar. Eigenlijk is het zeer bijzonder dat een schaakclub een nieuw jeugdschaaktoernooi opstart, want eigenlijk is het niet best gesteld met het (jeugd)schaken in Friesland. Alleen rond Sneek en in Opsterland bloeit het jeugdschaken al jaren volop, en daar sluit ssv Mid Fryslân nu dus bij aan. Niet toevallig dat deze 3 clubs het leeuwendeel van de maar liefst 58 deelnemers voor hun rekening namen.

Het toernooi werd geopend door hoofdsponsor Wim Anker, die in een afgeladen achterzaal van café Kromme Knilles de jeugd, hun ouders en begeleiders, en de toernooi organisatie van een vrolijk en warm welkom voorzag. Daarna togen de hoogste 4 poules met wedstrijdleider Jippe Kamstra naar de bovenzaal waar geconcentreerd geschaakt kon worden, en lieten ze de heksenketel in de achterzaal aan de jongere jeugd en wedstrijdleider Jeroen Sparenberg.

In Poule I speelden de 4 jongste kinderen een dubbele ronde tegen elkaar onder leiding van Gezina Koning. Opvallend genoeg was de jongste deelnemer, de 5-jarige Wisse Piersma van sc Sneek, de winnaar met 5½ uit 6. Hij werd gevolgd door Jip Vrouwenvelder uit Franeker met 3½ punt, David de Vries van Tuinen uit Heerenveen met 2 uit 6, en Stefan Veltman uit Nes met 1 punt. De laatste 3 speelden allen hun eerste schaaktoernooi. Siard Eijzenga leidde  ook een dubbele ronde met 5 andere jonge kinderen in Poule H. Winnaar was  de 7-jarige Arjen Meijer van sc Gorredijk met 7 uit 8, gevolgd door zijn clubgenoot Stijn Brouwer met 5 punten en Jelle Hoekstra van Philidor 1847 uit Leeuwarden met 4 uit 8.

Bijzonder was Stefan Krist’s “Lokale Boarnsterhim” Poule G waar de meeste deelnemers niet lid zijn van een schaakclub. Deze poule werd gewonnen door Koen Langedijk uit Akkrum met 5½ uit 6, gevolgd door Luca Weiss uit Nes en Erik Beimers uit Akkrum. Beide haalden 5 punten, maar Luca won de onderlinge partij van Erik. De 4e plaats was voor Sophie Schakelaar uit Grou met 2½ punt, 5e was Johannes Tulner uit Akkrum met 2 uit 6.

In de eerste grote Poule F speelden de 8 deelnemers onder toeziend oog van Klaas Jaap Soeten met de klok in 15 minuten per persoon per partij. Het leverde met Sjouke Dijkstra van sc Gorredijk met 5½ uit 7 een bijzondere winnaar op, aangezien Sjouke op eigen verzoek 2 poules hoger was ingedeeld dan de FSB had voorgesteld. Robin de Leeuw van sc Sneek en Lammert de Vos van Mid Fryslân pakten beide 5 punten, maar Robin werd 2e aangezien zij de onderlinge partij van Lammert won. Ook waren hier knappe prestaties van twee 9-jarige spelers, Janko Eelsingh van Mid  Fryslân en Siem Piersma van sc Sneek werden gedeeld 4e.

André Tanis had de leiding over Poule E en zag 2 Mid Friezen prijzen pakken. Met 7 uit 7, een volle 100% score, won Nesser Xander van den Akker overtuigend. Jan Willem van Zinderen van sc Gorredijk en Jelle Brouns uit Akkrum haalden 4½ punten, maar Jan Willem won de onderlinge partij van Jelle en werd daarmee 2e, de 3e plaats ging dus naar Jelle.

In Poule D werd onder Geart Jacob de Jong op het scherpst gespeeld, zelfs zodanig dat wedstrijdleider Jippe Kamstra bij één partij moest ingrijpen wegens een onreglementaire zet. De overwinning ging naar Sietse Zijlstra van het Groninger Schaakkwartier met 6 uit 7, gevolgd door Henk Waterlander van sc Sneek met 5½ punt en Jelmer Steenstra van Mid Fryslân met 5 uit 7. Jelmer was daarbij nog bijzonder blij met zijn overwinningen op de Mid Friese dames Femke Koning en de jarige Tanne Wijbenga die met 3 uit 7 gedeeld 5e werden.

Ymco Leijenaar gaf leiding aan Poule C waar met 6 uit 7 de overwinning naar Harm Jan Kootstra van sc Gorredijk ging. Hij werd gevolgd door clubgenoot Folkert Scholten met 4½ punt en Bas Haaksema van het Schaakkwartier met 4 uit 7. Gedeeld 4e werden met 3½ punt Jesper van der Heide van Mid Fryslân, en de Gorredijksters Gerben Boer en Ruurd de Jong.

Poule B bestond weer uit 6 spelers met daarin 3 Mid Friezen. Hier moet 20 minuten per persoon per partij gespeeld worden, maar pouleleider Caspar Doeser zag dat deze tijd vrijwel niet opgebruikt werd, en loofde dus een prijs uit voor de langste partij, welke David Romkes – Erwin Koning bleek te zijn. De overwinning ging naar Michelle Schoonhoven van Philidor 1847 met 4 uit 6. Abe Algra van sc Sneek en Erwin Koning van Mid Fryslân scoorden beide 3 punten, maar Abe won van Erwin, pakte dus de 2e prijs waardoor Erwin 3e werd.

Hoofdpoule A stond onder leiding van Jippe Kamstra. Jorn Brouwer van sc Bakkeveen scoorde net als Alec Sealy van sc Sneek 2½ punt, onderling speelden de heren remise, maar Jorn werd toch 3e op weerstandspunten. De 2e plaats ging naar Jan Bosma van sc Sneek met 3 uit 5. Maar de overwinning ging volgens verwachting en met overmacht naar Anna Maja Kazarian uit Heerenveen, maar schakend bij sc Sneek. Dit 11-jarige talent is in haar leeftijdscategorie gedeeld 3e van de wereld (!) en haalde hier met 5 uit 5 een 100% score.

Foto: uiterst links winnares Anna Maja Kazarian, 2e van links Jan Bosma en 2e van rechts Jorn Brouwer.

Ruim 450 foto’s van het schaaktoernooi, gemaakt door erkend schaakfotograaf Appie Kamstra, zijn te bekijken op www.appiesfotosite.nl.

Tijdens het toernooi hadden de kinderen de gelegenheid om 4 moeilijke Schaakpuzzels op te lossen. Slechts 11 kinderen haalden de eis van minimaal 2 goede oplossingen, waaronder de 5 Mid Friezen Jelmer Steenstra, Xander van den Akker, Johannes Tulner, Jesper van der Heide en Stefan Veldman, maar ook Jorn Brouwer (Bakkeveen), Arjen Meijer (sc Gorredijk), en de schakers Robin de Leeuw, Ima Algra en Anna Maja Kazarian van sc Sneek. Maar de prijs, een shirt van sc Heerenveen met handtekeningen van de spelers, beschikbaar gesteld door sponsor Friesland Bank, ging naar de 7-jarige Sake Algra van sc Sneek. De puzzels met oplossingen staan hieronder vermeld.

 

 JS Toernooi 2011 (C. Doeser) : Pc4-e5+

NK 1980 Friesland Bank (J. Haring) : Dh7-g8

NK 1979, Friesland Bank (J. Haring) : Dg4-g7

NK 1978, Friesland Bank (J. Haring) : Pe7xc6

Tijdens de pauzes kon, onder toeziend oog van Ina Eising en Johnny Visser, ook buiten geschaakt worden op het grote schaakspel van ssv Mid Fryslân. Een prachtige blikvanger, die mede door het mooie weer veel belangstelling trok. Ook een mooi moment was het bezoek van de familie Soeten en een aantal vrienden, die vol emotie en verbazing het schaakfestijn bekeken. Al met al een hele mooie dag, en een zeer geslaagd Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi, dat volgens voorzitter Peter Koning volgend jaar zeker een herhaling gaat krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *