Super snel senioren schaak

Het was een maandag als alle andere, maar met een klein verschil. Van de 6 partijen waren er 5 wel heel snel afgelopen. Zelfs ervaren spelers lieten zich wel heel snel overrompelen.

Peter Koning – Thomas Douma 1 – 0

Thomas zag de favoriete f4 opening van Peter al aankomen, maar had een paar weken terug gezien wat hij er tegen kon doen. De eerste zetten verliepen dan wel vlekkeloos, maar onderweg week Thomas toch af, en trok een Paard terug in zijn stelling. Peter kreeg alle ruimte, Thomas zette zichzelf steeds verder klem, en Peter kon maar liefst 2 stukken winnen met aftrek schaakjes en andere ellende. Het ging van kwaad tot erger, nog een stuk ging verloren en in de malaise liet Thomas zich ook nog eens mat zetten.

Jorik Offermans – Jesper van der Heide 0 -1

Jesper kon eindelijk weer eens rustig een partij spelen en winnen. Dat was wel een tijdje geleden, dus een mooie opsteker voor Jesper. Jorik ging wat slordig met zijn stukken om, Jesper profiteerde, won een stuk, later de Dame van Jorik en zette Jorik midden op het bord al mat.

Peter de Jong – Siard Eijzenga 1 – 0

Ook bij deze 2 toch ervaren spelers was het wildwest schaak. Siard speelt de laatste tijd creatief aanvallend onconventioneel schaak. Daarmee kan je het zeer sterke spelers erg lastig maken, zoals in de wedstrijd tegen Stiens, maar ook snel onderuit gaan als je een gemotiveerde en secuur spelende Peter de Jong  tegenover je krijgt. Peter sloeg vrij rap op de stelling van Siard in, ruilde wat af, won een Loper en Siard gaf maar op, opdat ze samen naar de gelagkamer konden waar de kachel lekker warm snorde en het bier koud was.

Julian Frijlink – Erwin Koning 1-0

Na een gelijk opgaande opening gaf Erwin al gauw zijn Dame weg. Hierdoor was de partij al zo goed als verloren. Op het laatst gaf Erwin zijn stukken stuk voor stuk weg. Julian speelde de partij rustig uit en won hiermee ook heel snel de partij.

Jeroen Sparenberg – Johnny Visser 1-0

Kort na de indeling van de partijen zakte de moed al snel weg toen bleek tegen wie Johnny moest spelen. En feliciteerde Jeroen alvast met de overwinning. Desondanks begon Johnny vol goede moed aan zijn ontwikkeling, maar wist Jeroen toch binnen enkele minuten een stuk te winnen. Alles werd daarna heel snel afgeruild naar een te winnen pionnen eindspel waarin helaas Johnny helemaal werd vastgezet.

André Tanis – Ymco Leijenaar ½-½

En daarmee speelden de ervaren André en Ymco de enige langere partij van de avond en lieten zien hoe het wel moet. André kwam goed uit de opening en kreeg wat ruimteoverwicht. Ymco liet zich echter niet verrassen en kwam met omzichtig spel goed terug. Bij een wat risicovolle afruil van de dames kreeg Ymco een pion voordeel. Langzaam stoomde hij op en kwam twee pionnen voor. De verhouding van 4 tegen twee pionnen en beiden twee torens leek de beslissing te brengen. Ymco ruilde eerst en toren en met de andere torenruil kon André een pion terug pakken. Uiteindelijk sloeg de aanval van Ymco niet door dankzij de goede positie van de koning van André. Remise na ongeveer 50 zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *