Team 1 Mid Fryslân ruim kampioen, Team 2 promoveert ook

Dinsdag 12 april mocht Mid Fryslân 1 in de laatste schaakwedstrijd van het seizoen aantreden tegen Westergo 2. Een mooie laatste wedstrijd want Mid Fryslân staat ruim aan kop en Westergo tweede. De voortekenen waren niet gunstig aangezien Willem Sipkema voorrang gaf aan een wielertraining en 1e bordspeler Jan Schadd vast bleek te zitten  aan een rechtszaak in Arnhem. Klaas Jaap Soeten en Siard Eijzenga werden de vervangers. Van de 8 te verdelen bordpunten had Mid Fryslân aan slechts 1,5 punt al genoeg om kampioen te worden, maar het werd een iets andere score.

Ymco Leijenaar (Terherne, rating 1444) speelde op bord 7 met wit tegen Hessel van de Pal (1629). Een knaller want Hessel had tot nu toe 5,5 en Ymco 6 uit 6 externe score. Hessel trok direct ten aanval, maar die keek cool toe, verjaagde de zwarte stukken eenvoudig, en nam de aanval over. Ymco wint een stuk, maar krijgt een Paard in de problemen, die dus geofferd wordt tegen een cruciale pion. Als Hessel een foutieve zet doet, kan Ymco zomaar matzetten, heeft hij 7 uit 7, en is daarmee topscoorder in de gehele 2e klasse van de FSB. Op bord 8 schaakt Siard Eijzenga (Akkrum, 1705) een makkelijke wedstrijd tegen Hylke Feenstra (1466). In een rare stelling geeft Siard een pion, kan een stuk winnen, maar speelt hij op safe. Een Paard blijft risicovol midden op het bord gepend staan, en Siard wint dat Paard tegen een pion. In een chaotische stelling met een stuk voor is Siard niet te stoppen, en zijn tegenstander geeft op. We staan 2 – 0 voor en zijn officieel al kampioen.

Dan slaat Ruud Herweijer (Oentsjerk, 1500) op bord 5 toe tegen Rintje Altena (1627). Ruud staat na een goede afruil opeens een gezonde pion voor, en zet met zijn Loper een Toren vast die nergens meer heen kan. Vervolgens speelt Ruud ook nog een pion helemaal vrij naar de overkant, en geeft zijn tegenstander maar op, 3 – 0. Op bord 2 speeltJeroen Sparenberg (Akkrum, 1848) een vreemde partij tegen Hidde Sinia (1743). Het lijkt een gelijke match tot Jeroen opeens een Dame offert tegen een stuk en een goede stelling. Niet veel later heeft hij een Dame teruggewonnen tegen een stuk en staat hij 1 pion voor. Dat blijkt toch weer niet genoeg voor de overwinning, en de heren besluiten tot remise.

Op bord 1 is Caspar Doeser (Akkrum, 1691) tegenover de Bolswarder remisekoning Siebe de Jong (1708) gezet. Caspar is gewaarschuwd, dus hij speelt aanvallend. Als hij een pion voorsprong heeft, gaat deze onder dekking van beide Lopers naar voren. Als Caspar nog een 2e pion wint, komt partijwinst in zicht, maar het blijft een wankele stelling. Om geen onnodig gevaar te lopen, besluiten de heren tot remise. Dat resultaat komt ook op bord 4 waarRinse Douma (Nes, 1751) op Gerrit Stornebrink (1618) is gestuit. Een positionele partij met veel geschuif leidt naar eigen zeggen tot een volle remise pot, de stand komt daarmee op 4,5 – 1,5.

De mooiste partij is zonder twijfel bord 6 tussen Klaas Jaap Soeten (Akkrum, 1452) tegen de sterker geachte August Niemarkt (1583). Lang gaat de partij gelijk op, al heeft August een gevaarlijke Toren op een open a-lijn staan. Klaas Jaap valt op de andere kant van het bord aan met Torens, Dame en een ver opgeschoten pion. Als Klaas Jaap die pion met schaak afruilt is zijn aanval niet meer te stoppen, en geeft August op voordat hij mat gaat. Uiteraard is dan nog teamcaptain Peter Koning (Nes, 1844) op bord 3 traditioneel het langst bezig. De partij tegen Johan Leeverink (1728), de oom van onze eigen Xander van den Akker, heeft te lijden onder felicitaties en verslaglegging. Peter valt frontaal aan, maar oom Johan verdedigt zich goed. Als de aanval van Peter dwingend wordt, moet Johan iets forceren, en kiest voor een Loper offer. Maar Peter zijn aanval is sneller en mat niet meer te voorkomen, de eindstand 6,5 – 1,5.

Daarmee is Mid Fryslân 1 op afstand kampioen van de 2e klasse FSB en gaat het wederom in de 1e klasse proberen. Op zich hoognodig, want Mid Fryslân Team 2 promoveert uit de 3e klasse ook omhoog naar de 2e klasse. En die 2 teams willen elkaar echt NIET tegenkomen in één poule. Volgend jaar zal het een jaar worden van plaatsbehoud in deze hoge klasses.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *