Toekomstige meesters in Grand Prix Leeuwarden?

Prijswinnaars

Onder leiding van de Koninklijke schaakclub Philidor werd er zaterdag 25 januari weer gestreden in de Friese jeugd Grand Prix. De toernooi directeur Migchiel de Jong, en tevens de sterkste in Friesland spelende schaker, vroeg zich van tevoren af wie de wisselbokaal zou winnen en of hij/zij later misschien net als hijzelf de titel Internationaal Meester kan halen. Vooruit denken hoort natuurlijk bij het schaken en de toekomstmuziek klinkt natuurlijk mooi, maar voor de meeste deelnemers was vandaag strijden om de mooie bekers veel belangrijker.

Groep E, Marijke de Vos.
Het is altijd lastig om zonder clubgenoten in een groep van 10 mee te spelen. Hoewel Marijke dus zeker wel aan haar partijtjes kwam volgden ze elkaar in rap tempo op en kon ze niet rustig even op adem komen. Met lastige tegenstanders erbij kwam Marijke wel tot een remise om van de nul af te komen maar bleven helaas de winstpartijen uit.

Groep D, Michael Kroes & Hessel Stokman.
Een poule met 2 grote uitersten, vooral voor de 2 deelnemers uit Akkrum. Waar Michael niet in het juiste ritme kwam en slechts eenmaal wist te winnen moest Hessel zich slechts eenmaal verloren geven. Gelukkig voor Hessel wist zijn overwinnaar niet door te zetten waardoor Hessel op eigen kracht en door alles verder te winnen de 1ste prijs in de poule pakte.

Groep C, Piter Vellinga, Stefan Veltman, Wisse Klaassen & Erben Hof.
Voor het eerst kwam er ook een jeugdschaker uit Heerenveen mee met de Akkrumse delegatie, van harte welkom Wisse! Om dan gelijk in de C groep mee te spelen betekend natuurlijk wel dat Wisse goed kan schaken en dat mocht hij gelijk bewijzen tegen zijn reisgenoten. Van Erben werd gelijk verloren maar gelukkig wist Wisse driemaal op fraaie wijze te winnen. Dit was helaas niet zo voor Piter, deze groep was die dag net even te sterk. Ook Stefan had het zeer lastig, ondanks winst op Piter en Wisse lukte er verder weinig maar kan het de volgende keer altijd beter. Erben wist zijn goede begin ijzersterk door te zetten en 5 keer achter elkaar te winnen. De strijd om de poulewinst zich verloren met als gevolg een 2de prijs. Wel lukte het Erben om dusdanig te scoren voor de Grand Prix cyclus dat hij op dit moment koploper is!

Groep B, Femke Koning, Janko Eelsingh & Jelmer Steenstra.
Net zoals in Dokkum werd dit drietal bij elkaar ingedeeld. Waar Jelmer toen weg gepromoveerd werd naar de A groep, mocht hij het nu met Femke en Janko uitvechten. Het was een groep waar iedereen van elkaar kon winnen. Met de juiste concentratie kwam Femke wel driemaal tot winst maar gingen andere potjes jammerlijk verloren. Ondanks dat Janko in de 1ste ronde wel erg snel verloor, ging hij voor de andere partijen goed zitten en bewees met 4 maal winst nog steeds een sterke schaker te zijn. Mede door een handige afspraak in de laatste ronde winst Jelmer nog net Janko voor te blijven. Een snelle remise zou voor hem en zijn tegenstander een gedeelde 2de plek opleveren en in ieder geval een prijs. Een verliespartij in de barrage  leverde de 3de prijs op en uw schrijver hoopt dat Jelmer hier wel uit haalt dat het sportiever is om in het vervolg niet nogmaals zo’n tactische remise te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *