Topdrukte bij voorronde Basisschoolschaken

Woensdag 10 februari organiseerde ssv Mid Fryslan, na een jaar afwezigheid, weer een voorronde voor Boarnsterhim voor het Fries Kampioenschap Basisschoolschaken. Sinds 1997 was de beker gewonnen door voornamelijk de Ds. Hasperschool (5x) en de Burg. Thalenschool (7x). Deze scholen vaardigden ook nu weer sterke teams af. Maar ook de Juf Boeremaskoalle en It Kampke uit Terherne hadden dit jaar schaakles op school gehad, en wilden de krachten wel eens meten. In totaal 8 teams, en meer dan 32 kinderen zorgden voor topdrukte op de mee-organiserende Thalenschool in Akkrum.

De middag begon enigzins moeizaam toen bleek dat meerdere kinderen van de Thalenschool verstek lieten gaan, maar gelukkig kon er een reserveteam worden geformeerd uit de reserves van de andere scholen, en kon de strijd tussen alsnog 8 teams beginnen. De eerste ronde moesten de kids nog wat wennen aan het serieuze karakter van echte schaakwedstrijden, maar overal werd leuk en vol motivatie gespeeld. Van de 4 matches eindigden 3 in gelijkspel, alleen het 3e team van de Hasperschool boekte een nipte zege op It Kampke.

In de 2e ronde kwamen de sterkere teams al opzetten. De eerste teams van de Boeremaskoalle, Hasperschool en Thalenschool boekten overwinningen, terwijl It Kampke het verlies uit de 1e rond goedmaakte met een ruime overwinning op het reserveteam. De derde ronde leverde een spannend gelijkspel op tussen de koplopers Thalenschool 1 en Hasperschool 1 met 4 remises. Ook de Boeremaskoalle 1 speelde gelijk. Grote overwinningen in de derde ronde waren voor Haspersschool 2 die hun vrienden uit het derde team met 4 – 0 van het bord sloegen. Ook Boeremaskoalle 2 haalde flink uit met een 3,5 – 0,5 overwinning op het reserveteam.

De laatste ronde was een finale tussen Thalenschool 1 en Boeremaskoalle 1, terwijl ook de Hasperschool nog kans maakte op de eindoverwinning. Echter de ruime overwinning van Hasperschool 1 tegen It Kampke kon niet voorkomen dat Thalenschool 1 het kampioenschap behaalde door een nipte overwinning op de Boeremaskoalle 1, en aldus met 1 wedstrijdpunt meer uit de strijd kwam. Hasperschool 2 legde zelfs nog beslag op de 3e plaats door een ruime overwinning in de laatste ronde.

De prijsuitreiking zette eerst de topscorers in het zonnetje. Jens Wind en Simon van Dijk (resp. Hasperschool 1 en 2) scoorden 3 punten uit 4 wedstrijden. Maar het 3-tal Lennart Stokman (Thalenschool 1), Leon Pot (Hasperschool 1) en Femke Koning (Boeremaskoalle 1) haalden maar liefst 3,5 punt uit 4 wedstrijden. Daarna mocht het kampioensteam van de Thalenschool, bestaande uit Lennart Stokman, Stephen de Vries, Emile Vis, Kelvin Overbeek en Jelmer Grannetia onder luid applaus de beker in ontvangst nemen. Zij mogen op zaterdag 20 maart in Buitenpost meedoen aan het Fries Kampioenschap Basisschoolschaken.

Ook mooi was natuurlijk dat een grote groep kinderen uit Boarnsterhim zeer enthousiast kennis had gemaakt met de schaaksport. Waarschijnlijk ziet ssv Mid Fryslan diverse talenten binnenkort verschijnen op de clubavond, waar op elke maandag van 19.00 tot 20.00 uur in de (rookvrije) achterzaal van café Kromme Knilles schaakles wordt gegeven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *