Uitsmijtertje Kromme Knilles Rapid Toernooi

Zaterdag 25 februari is het eerste ‘’Uitsmijtertje Kromme Knilles Schaaktoernooi’’ gehouden in het gelijknamige etablissement. Het toernooi is vlekkeloos verlopen en algemeen als een groot succes beschouwd. Tot slot rest de organisatie dan alleen nog het schrijven van het toernooiverslag… Een klus die de Day After nog even geklaard moet worden. Gelukkig werd mij op zondagochtend door een enthousiaste deelnemer (Thys Tuinstra) al een verslag toegestuurd, waarvoor dank! Zie hieronder het verslag van Thys, wat de opzet en de sfeer van het toernooi mooi weergeeft;

Laskercracks ‘smijten uit’ in Akkrum!

Afgelopen zaterdag togen maar liefst drie Laskerianen af naar Akkrum om aldaar mee te doen aan het eerste “Uitsmijtertje Kromme Knillis Schaaktoernooi”. Een bevriende denksporter had op persoonlijke noot 24 schakers uitgenodigd van alle niveaus en ‘soorten en maten’. Het leverde een kleurig gezelschap op uit alle hoeken van de provincie en zelfs daarbuiten.

In een supergezellige ambiance werkten Jan Hibma, Murk Viersma en Thys Tuinstra negen potjes af middels het tempo; ’15 minuten per persoon per partij’. Jan en Thys begonnen stroef tegen op papier wat ‘mindere goden’, Murk trok meteen fel uit de startblokken. Tegen het middaguur werd een ieder getrakteerd op een heerlijk gevulde uitsmijter van het huis.

Deze versnapering legde met name Thys geen windeieren, hij verloor na de break geen partij meer en won achtereenvolgens fraai van toernooifavoriet Hibma én de kersverse Friese jeugdkampioen Jan Bosma.

Uiteindelijk maakte Jan Hibma zijn favorietenrol waar en won het toernooi met 7 uit 9, Jan Bosma eindigde op stek 2 met eveneeens 7 punten. Thys volgde op slechts een half puntje op plaats 3, Murk nestelde zich uiteindelijk ook nog keurig in de top 5.

De zege leverde Jan een flinke droge worst op, gezien zijn succesvolle afslankactie niet echt een handige prijs, maar wel erg lekker…

Met dank aan de toernooiorganisatie, in het bijzonder ‘GJ’, voor de geweldige dag! Volgend jaar zijn we hopelijk weer van de partij.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

Het toernooi kende een indeling op basis van het Zwitsers-systeem met 15 minuten p.p.p.p. De prijzen 5 stuks in totaal werden verdeeld over 4 ratinggroepen en voor de 5de prijs kon door de deelnemers iemand genomineerd worden bij de toernooidirecteur. In de laagste ratinggroep (800 tot 1400) ging Auke de Jong er met de droge worst van door, door onder andere te winnen van direct concurrent Bert Hassing en een knappe overwinning op Indelingskoning Erwin. In deze groep deden ook de Groninger studenten Ruud Visser en Wouter van Weering niet onverdienstelijk mee. De eerste ronde kwam wat te vroeg voor ze maar de rest van de dag presteerden ze verdienstelijk in het sterk bezette deelnemersveld. Wouter scoorde 1 punt en kwam uit op een TPR van 1108. Ruud wist zelfs 3 ½ punten te bemachtigen wat resulteerde in een TPR van 1353!

De volgende ratinggroep was van 1450 tot 1650 en werd knap gewonnen door Femke Koning die in een onderling duel afrekende met de toernooidirecteur. Daarna werd met een remise tegen kampioen Jan Hibma de winst in deze groep veiliggesteld! Femke eindigede daarmee keurig 7de in het totaalklassement met een TPR van 1735 en daarmee ook boven broer Erwin…

In de een na hoogste ratinggroep 1650 tot 1800 hadden op papier MF coryfeeën Peter Koning en Jeroen Sparenberg de beste kans op eindoverwinning. Beiden haalden sinds lange tijd weer eens een redelijk niveau wat normaal gesproken voldoende had moeten voor zijn voor een droge worst van Spijkerman. Helaas was jeugdig talent Jan Bosma in bloedvorm die een keurige 7 uit 9 scoorde met een TPR van ruim 1900 en daarmee gedeeld eerste in het totaalklassement.

De topgroep 1800+ werd gewonnen door topfavoriet Jan Hibma van Lasker. Ook de andere Laskerianen deden mee in de top van het klassement met een derde en vijfde plaats. Dirk Müller van schaakclub Bakkeveen werd keurig vierde.

Dan restte alleen nog het uitreiken van de vijfde droge worst. Er werden twee mensen genomineerd bij de toernooidirecteur. Sipke de Schiffart die een ongelukkig toernooi speelde kon op brede steun vanuit Sneek en Heerenveen rekenen en had daarmee bijna de laatste droge worst in ontvangst kunnen nemen. Deze ging echter naar clubicoon Maurice Brenkman die zich na de uitsmijter geweldig herpakte en voor een leuke sfeer in de middag zorgde!

Ik kijk terug op een leuk en sportief toernooi waar de ongedwongen sfeer de sleutel tot succes was. Graag wil ik Café Kromme Knilles bedanken voor de gastvrijheid en in het bijzonder Rolf voor het snel serveren van 24 overheerlijke uitsmijters Kromme Knilles!

De Uitslagen van het 1e Uitsmijtertje Kromme Knilles Rapid Toernooi in 2017.

3 reacties

  1. Schaken zoals schaken m.i. bedoeld is. Ongedwongen sfeer, gezellig, lekker schaken en een heerlijke lunch erbij. Wat wil een schaker nog meer, knap werk GJ !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *