Van Ruilen Komt Huilen

Lammert de Vos – Rutger Timmerman 1-0

Een spannende wedstrijd tussen Lammert en Rutger stond voor vandaag op het programma. In het begin leek Rutger de leiding te nemen, maar na tactisch afruilen van Lammert wist wit toch een toren voor te komen. Rutger durfde niet op te geven en ging tot het bittere eind door, hij probeerde zijn fouten nog te herstellen maar het zat er niet meer in.

Wendy Ypey – Janko Eelsingh 0-1

In de opening ging alles volgens plan voor Wendy. De stukken eruit, snel rokeren en dan beginnen met echt schaken. Janko volgde dit goede voorbeeld waardoor het een lastig middenspel werd. Hierin zag Janko beter welke gevaren er verborgen waren, hoe hij vervolgens met zijn dame kon binnenkomen, en tenslotte mat kon zetten.

Ymco Leijenaar – Erwin Koning 0-1

Op zet 7 speelde Ymco verrassend een pion naar g4 die geofferd leek te worden, echter had wit goed gezien dat hij meteen weer een pion terug kon winnen om daarmee gelijk de zwarte stelling open te breken. Maar in plaats van in te slaan haalde Ymco een extra paard erbij om daarna pas in te slaan, wat toen al niet meer kon en hem na een afruilvariant een stuk kostte. Dit stuk kwam hij niet meer te boven en na een paar pogingen om er toch nog door te komen gaf hij op.

Johnny Visser – Julian Frijlink 1-0

Beide heren kwamen goed uit de opening . Door een kleine onoplettendheid kwam Johnny een pion achter. Maar door goed spel kwam er een eindspel waarbij met de torens wat werd geschoven zonder vooruitgang. Julian wou graag de torens afruilen maar helaas dat ging niet door. Plotseling kwam er een vorkje tussen zwarte koning en toren toen gaf Julian het op.

Jeroen Sparenberg – Siard Eijzenga 1-0

In een zeer energieke partij mocht Jeroen beginnen met een ware pionnenmars naar de koning van Siard. Hierop besloot Siard een toren te offeren voor een paard om onder de druk uit te komen. Van een massale aanval, schakelde Jeroen over naar een steekspel met zijn torens in het eindspel. Dit leverde uiteindelijk nog een loper extra op waarna het ook gelijk uit was.

Thomas Douma – Peter de Jong 1-0

De partij begon met de bekende siciliaanse stelling. Beide spelers hadden de stelling al vele malen op het bord gezien. Toch vond Peter de jong met een penning iets vervelends voor Thomas. Dit leverde voor Thomas geïsoleerde dubbelpionnen op en bovendien was hij het initiatief kwijt. Lang moest Thomas knokken om er een gelijkwaardige partij van te maken. In het eindspel was het gelijk en kon het echte schaken beginnen. Thomas kon een vrijpion krijgen over de damevleugel. Er kwam een beetje druk en peter besloot een trucje te proberen. Echter zat er nog een tussenschaakje in en dit koste peter een kostbare kwaliteit en gaf op.

Peter Koning – Geart Jacob de Jong 1-0

Een gelijkwaardige partij die door Peter iets beter werd opgezet. Geart Jacob moest keuze maken bij een afruil en vond dat een open g-lijn wel prettig oogde. Peter zag iets anders en ging misbruik maken van de slechte zwarte pionnenstructuur. Eerst één pion, toen nog een tweede, gevolgd door gedwongen Dameruil en Geart Jacob zag zijn kansen tot nul dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *