Vastberaden schaken als een Garnaal bij ssv Mid-Fryslân

Het was weer een wonderbaarlijke schaakavond daar in de achterzaal van café Kromme Knilles afgelopen maandagvond. De wedstrijden:

Jeroen – Appie 1-0

In de opening was er weinig aan de hand totdat Appie een paar zetten teveel met zijn lopers deed. Omdat er een paar stukken van Appie nog niet ontwikkeld waren greep Jeroen gelijk de ruimte voor een kansrijke aanval. Hier leek Appie niets te verliezen maar vanwege matdreigingen kwam er ineens nog een volle loper extra van hem van het bord. Hierna probeerde Appie het nog zo lastig mogelijk te maken maar met de vastberadenheid van een garnaal wist Jeroen in het verre eindspel dankzij de overgebleven loper de partij te winnen.

Siard- Peter 1-0

Peter en Siard begonnen aan een solide partij. Peter zette met zwart wat druk op de witte koningsstelling, maar dit leidde echter niet tot een goede aanval. Siard wist zijn stelling verder goed te ontwikkelen waarna hij degene was met een goede aanval. Door een kleine fout met de zwarte koning verloor Peter een pion en hiermee uiteindelijk de partij.

Stefan- Johnny 1-0

Na een lange slopende partij wist Stefan in het eindspel de overwinning te behalen. Met 1 pion en paard tegen Johnny zijn koning was deze partij kansloos.

Jesper- Ymco 0-1

Na een rustige opening van jesper, begon hij wat foutjes te maken waardoor hij binnen 15 zetten zijn dame kwijt was. Ymco bleef druk zetten waarop Jesper alles op alles moest zetten om zijn koning te verdedigen. Ymco probeerde met zijn dame langs de verdediging te komen om de koning aan te vallen, maar Jesper hield het lang vol de aanvallen te ontwijken. Ymco liet met de aanval 2 torens en een loper achter en de rest behalve zijn dame verloor hij met hetafruilen. Jesper had niet zo veel stukken geslagen en staat moeilijk in het spel, ook probeerde Ymco zijn loper en torens erbij te halen. Na de 20e zet ging Ymco aanvallen en Jesper verloor stukken. Jesper kwam in de 30e zet een beetje vast te zittenen Ymco zette meer druk. In de 40e zet zette Ymco Jesper mat.

Klaas Jaap – André 0-1

Na wat ongebruikelijke zetten duurde het tot de 12e zet voordat het eerste pionnetje geslagen werd. André kon een pionnetje voordeel halen, nadat Klaas Jaap zijn torenlijn had geblokkeerd. Twee keer aangevallen en één keer verdedigd, een kwestie van tellen. Klaas Jaap kreeg wel een sterke loper, maar André kon zijn koningsstelling net verdedigen. Zijn paard stond sterk en werd goed gedekt door twee pionnen. Afruil witte loper tegen het zwarte paard was een optie doch wit wilde de sterke loper liever houden. Nadat Klaas Jaap torenruil afdwong en een pionnetje opschoof leek dameruil logisch. De dame van wit stond verdedigd door de koning. Wit overzag echter een magneetschaak door de zwarte toren. De dekking van de dame moest worden opgegeven en zwart won daardoor een dame tegen een toren. Klaas Jaap gaf daarom direct op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *