Verdubbeling van schoolschakers in succesvol seizoen.

Sinds de oprichting van onze schaakclub (op een paar maanden na al 30 jaar geleden) is er altijd veel energie en aandacht besteed in de jeugd. Dit heeft voor geheel Friesland enkele illustere spelers, beruchte schaakavonden en zelfs een Fries kampioen opgeleverd. Over de jaren heen is het aantal zeer wisselvallig al was er dus het afgelopen seizoen een mooie groei te zien.

In september 2023 waren er 5 enthousiaste talenten begonnen aan het nieuwe seizoen. Met minstens het stap 1 diploma op zak werd er begonnen met de lessen voor stap 2 of stap 3. Al snel kwam een er een nieuw talent bij al moest er bij de jaarwisseling ook weer afscheid genomen worden van een ander talent.

Het grootste voordeel van ‘t Bynt als speel lokatie voor ons is dat we letterlijk bij de scholen in hetzelfde pand zitten. In het begin van 2024 werd er bij de OBS en ds. Hasperschool met man en macht schaakles en een schaakcompetitie gegeven aan ongeveer 100 geïnteresseerde leerlingen. Het doel was om de leerlingen voor te bereiden op de voorrondes van het FK basisschool schaken:
De ds. Hasperschool won onze voorronde en beide scholen mochten een team afvaardigen voor het FK. Later bleek dat wij als schaakclub als enigen in Friesland nog potentie zagen om het FK te organiseren, het verslag is hier te lezen: FK basisschool schaken in Akkrum – Streekschaakvereniging Mid-Fryslân (ssv-midfryslan.nl)

Voor onze club kwam er nog meer goed nieuws: in de eerste 2 weken van februari kwamen er maar liefs 5 nieuwe (maar dus niet geheel onbekende) jeugdleden erbij. Natuurlijk is iedereen op elk moment welkom, het betekende wel dat het diploma schaken al binnen 4 maanden zou komen.

Stap 1

In februari kwamen Jacob Buning, Lars Wester, Björn de Roos en Johan Steenhuizen nieuw binnen om in een recordtempo stap 1 door te spitten. Op de vrijdagmiddag was het vooral aan Elise van Beek om alles snel en duidelijk uit te leggen. Voor Jacob, Lars en Björn was het al een knappe prestatie om hun stap 1 diploma te halen. Johan verdient een aparte en speciale vermelding omdat het als 9-jarige heel bijzonder is om binnen 4 maanden al stap 1 te halen!
Op de laatste vrijdagmiddag voor het diploma schaken bleek voor de competitie dat er eigenlijk geen kampioen was aan te wijzen tussen Jacob en Björn. Besloten werd om een play-off te doen waarbij Jacob wit lootte. De witte aanval zag er goed verzorgd uit totdat Björn een tegenaanval inzette om de partij en het kampioenschap te winnen!

Stap 2(+1)

Voor sommigen was het al snel duidelijk dat stap 1 te makkelijk zou zijn. Ritske Tulner kwam al in oktober erbij en kon na een spoedcursus stap 1 aansluiten bij Tijmen Peenstra en Fabian van der Heide in stap 2. Als overtreffende trap kwam Imran Cinar dus ook in februari erbij met slechts 4 maanden om stap 2 aan te leren.

Voor Fabian kwam het toch beter uit om op maandagavond schaakles te krijgen van Elise van Beek terwijl Doede Nagel op vrijdagmiddag een erg leergierige groep had. Voor Fabian werd alle moeite beloond met een stap 2 diploma wat een geweldige prestatie is als 9-jarige!

Tijmen deed gewoon alles goed met vorig jaar stap 1 en nu een seizoen de tijd te hebben om stap 2 te leren en te halen. Kortom de beste voorbereiding mogelijk voor het lastige stap 3 volgend jaar!
Zowel Ritske als Imran presteerden het om binnen het uur zowel het stap 1 examen als het stap 2 examen goed genoeg in te vullen om beide stappen te halen! Voor de competitie was het al een behoorlijke tijd duidelijk dat Ritske de beste score had dus bij deze van harte gefeliciteerd!

Stap 3

Waar het met stap 1 over de basis van het schaken gaat met hoe de stukken gaan en mat zetten gaat stap 2 daarop door met extra technieken. Voor stap 3 gaat het allemaal nog een stap verder en zijn er meestal al meerdere zetten nodig om een oplossing te vinden.
Voor Rafael Garcia en Mathijs Nagel bleek dat het leren van de techniek nog redelijk te doen was maar het goed toepassen vaak toch veel lastiger. Jeroen Sparenberg moest vaak graven in zijn jarenlange ervaring om het volledig uit te leggen. Gelukkig was dat wel met een mooi resultaat want beide slaagden voor stap 3!
Als extra deelnemer aan het diploma schaken wist toekomstig competitieleider Jesse ten Hoeve met slechts een individuele voorbereiding ook stap 3 te halen!

De revelatie van het seizoen

Elke club draait op vrijwilligers en naast de oude garde maakte vooral Doede Nagel dit seizoen een grote sprong voorwaarts. Naast het lesgeven van stap 2 op de vrijdagmiddag wou Doede ook wel het stap 4 examen doen zonder echt veel voorbereiding of ontvangen van lessen. Doede bewijst hiermee dat het lesgeven ook zeker een goede oefening is en wist zeer gedecideerd stap 4 te halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *