Vers bloed bij Midfryslan

Deze avond speelde een mogelijk nieuw lid mee en mocht tegen een taaie tegenstander zijn kunsten vertonen.
Verder was er een hoge opkomst voor  de interne competitie maar liefst 7 partijen werden er gespeeld met de volgende uitslag.

Peter Koning – Ymco Lijenaar remise

Een wisselende partij tussen Peter met wit en Ymco met zwart. Ymco probeerde eens wat anders tegen f4, en offerde daarvoor een pion. Hij stond daarna weliswaar actief, maar Peter kreeg zijn stelling steeds beter op orde. Toen Peter een gezonde pion voor bleef in de partij, kantelde het voordeel naar Peter zijn kant. Toch bleef Ymco aandringen en even leek het erop dat de stukken van Peter zo zwaar overbelast waren, dat Ymco alleen nog de winst moest vinden. Een afruilkeuze naar winst leverde echter helemaal niet het gewenste voordeel op, en Peter kwam er zowaar gewonnen uit met nog altijd die pion voor. Maar dat bleek helemaal nog niet zo gemakkelijk, en een fantastisch creatieve zet van Peter kreeg een even zo opvallende tegenzet van Ymco, en dat kostte Peter een Paard. Met 2 pionnen tegen een Loper moest Ymco dan maar zien te winnen, maar de tijd die nog over was, bleek zo kort dat het uiteindelijk een loterij zou worden, en dus kwamen de heren toch een gewone remise overeen.

 

 

Peter de Jong –Johnny Visser 1-0

De opening ging goed, maar bij de over gang naar de middenspel ging voor het Johnny wat minder. Na een paar minder goede zetten van Johnny kwamen de 2 zwarte torens diagonaal te staan en kon minstens 1 toren makkelijk met de witte loper geslagen worden. Hierbij gaf Johnny het maar op.

 

Jorik Offermans – Siard Eijzenga 0-1

Het begin was normaal, Stukken ontwikkelen dus… Het leek het vier paardenspel te worden, omdat na drie zetten alle vier de paarden op het bord verplaatst waren. Daarna zette wit zijn loper op de c lijn, dit was een slechte zet omdat hierdoor pionnen structuur niet goed was. Wit dreigde een dubbelpion op te lopen. Dit is echter niet gebeurd. Daarna ging het spel verder, het ging een tijdje gelijk op met vooral veel dreiging van wit maar zwart had steeds een sterk antwoord paraat. Na een slecht voorbereide zet verloor wit het tempo en kon zwart het initiatief overnemen. Uiteindelijk ging het mis voor wit omdat er een vorkje ontstond tussen de koning en de koningin met het paard van zwart. Wit had de eerste vork dreiging nog door, maar tuimelde hard in het toneelstukje van zwart toen deze de volgende zet weer dreigde. Uiteindelijk kon zwart het afmaken.

 

Jeroen Sparenberg – Geart-Jacob de Jong  0-1

Jeroen was in de opening oppermachtig, de zwarte stukken van Geart-Jacob konden geen kant meer op. Jeroen speelde steeds meer stukken naar voren en Geart-Jacob zag het eigenlijk al niet meer gebeuren dat de avond nog in zijn voordeel ging aflopen. Op zet 17 speelde Jeroen loper g5 waardoor hij het zwarte paard kon pennen. Dit was echter geen goede zet, Geart-Jacob sloeg met het gepende paard op e5 waardoor de dames gedwongen werden geruild. Hierdoor kreeg Geart-Jacob meer ruimte. Na dat Jeroen even later weer loper g5 speelde en Geart-Jacob dit maal met het andere paard e5 speelde ontstond het zelfde vorkje als drie zetten eerder. Hierop besloot Jeroen het op te geven.

Erwin Koning – André Tanis 0-1

Een spannende partij waarin Erwin het initiatief nam. Nadat beide spelers gerokeerd hadden ging  Erwin met de witte loper op zoek om de koningstelling aan te vallen. Zijn paarden stonden ook actief en dit leek gevaarlijk. André kon echter wat stukken afruilen. Vervolgens kwam Erwin met loper en paard in de aanval. Maar André counterde met de pionnen op de damevleugel. Nu bleken het  paard en  de loper ineens kwetsbaar voor pionnenvorkjes. Dit kostte Erwin een paard voor een pion. Daarna kon zwart afruilen en uiteindelijk werd het in het late eindspel beslist. Promotie van een van de drie pionnen was niet meer te voorkomen.

Derk Brom   -Frans Lagerwaard    ½    ½

In een solide partij van beide kanten, waarin Derk het initiatief had met loperpaar en druk op een achtergebleven pion presteerde Frans het zijn stelling grondig dicht te timmeren. Uiteindelijk nam Derk het remiseaanbod aan.

 

Julian Frijlink – Menno Steenstra 0-1

Julian kwam ver uit het beste uit de opening. Toen de partij in het middenspel aankwam maakte Menno een grote blunder en verloor een kwaliteit. Niet veel later zag het er nog slechter uit en leek het alsof hij nog een volle toren zou verliezen. Dit wist Menno te voorkomen en kwam hiermee goed weg. Direct na dit akkefietje maakte Julian een fout en kwam hierdoor weer op gelijke hoogte met Menno. Menno had een betere stelling in het eindspel en kwam met zijn dame op de achterste lijn en wist hier de koning van Julian open en bloot te leggen. Menno had ook 2 vrijpionnen gecreeerd die vrij door konden lopen. Niet heel veel zetten later gaf Julian op.

 

 

1 reactie

  1. Als nieuw lid wil ik graag laten weten dat ik deze vorm van informatie geven over het verloop van een partij zeer origineel vind en navolging verdient. Het is leuk om te lezen hoe anderen het gedaan hebben en ook om te lezen hoe je tegenstander vindt dat jijzelf hebt gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *