Verslag Witte Herbergtoernooi 2016

Zaterdag 10 december, het is zeven uur s’ochtends, ik ben zonder enige tegenzin voor de wekker wakker ik nuttig een goed ontbijtje terwijl ik nog wat theorie door ploeg. Vandaag staat het zeer sfeervolle Witte Herberg Toernooi van schaakclub ODI op het programma. Het van oudsher gezellige toernooi vind plaats in de Witte Herberg, centraal gelegen in Workum. Ik had voorzitter Geart-Jacob de Jong al enkele weken eerder gevraagd wanneer dit toernooi weer georganiseerd zou worden en had mijn agenda leeg geruimd om erbij aanwezig te kunnen zijn, Luik ligt tenslotte niet om de hoek, maar dit toernooi is absoluut de moeite waard!

 

Om negen uur vertrokken we met een vijfkoppige Mid-Fryslân delegatie vanuit Akkrum, wederom was de familie Koning met drie leden (Erwin, Femke & Peter) weer goed vertegenwoordigd, en met kersverse voorzitter Geart-Jacob de Jong was het vijftal compleet. De voorzitter bood aan om te rijden naar Workum waarvoor hulde! Onderweg dekte oud-voorzitter Peter K. zich al in dat hij niet in grote vorm stak en dat hij de avond ervoor op het internet de ene na de andere nederlaag had geleden tegen spelers die hij normaal gemakkelijk zou moeten kunnen verslaan.

 

Eenmaal aangekomen in Workum stond de koffie al op ons te wachten en na ons bij de wedstrijdleiding gemeld te hebben, nuttigden we eerst een bakje en wisselden we hier en daar een woordje met de aanwezige spelers van andere clubs. De eerste ronde begon spijtig genoeg al direct met twee onderlinge Mid-Fryslân confrontaties, dit is dan ook direct het enige verbeterpunt voor het toernooi, dat verder vlekkeloos en uitstekend verliep. In de eerste ronde mocht Peter het opnemen tegen zijn Dochter, enige medelijden toonde hij niet en hij won zijn eerste partij. Geart-Jacob mocht het tegen mij laten zien, ik opende nog wel solide maar had duidelijk meer koffie nodig toen ik na twaalf zetten al uitgespeeld was en minimaal een toren zou gaan verliezen wist ik genoeg, terug naar de bar voor koffie! Erwin wist zijn eerste partij ook winnend af te sluiten, wat gelijk de inleiding voor hem zou zijn voor een zeer sterk toernooi.

 

Erwin wist in de hierop volgende ronde uiteindelijk toernooi winnaar Hans Rinsma knap op een gelijkspel te houden. In de pauze na vijf partijen zaten de Mid-Friezen gezamenlijk bijeen om de toernooi voortgangen te bespreken. Erwin en Peter deden het erg goed en stonden op dat moment gedeeld tweede en behaalden beiden 4 punten waarbij Erwin nog geen enkele partij verloren had. Femke, Geart-Jacob en ik hadden na vijf partijen allen een score van 2,5 punt en ik had het vermoeden dat we hier allen toch wel redelijk content mee waren. Na de pauze werd het voor Femke en mij wel even duidelijk dat we weer even scherper moesten worden, na een onderlinge partij die veel weg had van weggeefschaak dolf ik het onderspit.

 

Naarmate de middag vorderde werden de kansen voor Erwin Koning op de eindwinst steeds groter, helaas verloor hij slechts één partij en speelde hij er één gelijk na de pauze, wat net niet genoeg bleek te zijn voor de winst. Hij behaalde uiteindelijk 8,5 punt en werd knap tweede! Vader Peter moest wederom genoegen nemen met een derde plaats met 8 punten uit elf partijen, echter had er misschien nog wel meer ingezeten voor hem. Dochter Femke werd knap zesde zij behaalde 6,5 punt uit elf wedstrijden een keurige score! Geart Jacob moest met 5,5 punt genoegen nemen met een negende stek. Ik eindigde zelf daar ergens achter met 5 punten, ik had het veel te gezellig met mijn laatste tegenstander en vergat mijn einduitslag te controleren. Al met al ook niet belangrijk het toernooi draait om de gezelligheid en dat was het zeker. Volgend jaar hopelijk weer! Alle lof en dank naar de organisatie, als het aan mij ligt ben ik er volgend jaar graag weer bij!

 

Jan-Lodewijk Boonstra

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *