Vetslag van een keukenbrandje in Akkrum

Maandag 20 januari stond de topwedstrijd Mid Fryslân 1 tegen Philidor op het menu. Ons eerste team staat bovenaan in de 1e klasse met 2 punten voorsprong op Philidor en het Stienser Jurjen Tolsma. Ook is de gemiddelde rating van Mid Fryslân hoger dan die van Philidor, viel het muntje dit seizoen al een paar keer onze kant op, en bestaat het Philidor team uit diverse geslepen oude rotten die je niet moet onderschatten. Voldoende ingredienten dus voor een onverwacht keukenbrandje in Akkrum.

Jan Schadd was overgekomen uit het verre Velp voor een smakelijk hapje in Kromme Knilles, maar daar dacht Siegbert de Jong toch wel anders over. De zwarte initiatieven van Jan werden gemakkelijk gecounterd door Siegbert, en een logisch remise aanbod van Jan werd genegeerd. Daar waar Jan in zo’n stelling dacht dat het wel remise zou worden, speelde Siegbert op het scherpst. Jan knoeide wat in zijn centrum, morste een cruciale zwarte pion, en de zwarte stelling stortte in. We staan achter.

Rinse Douma dacht op bord 2 wel gehakt te maken van Dik Kruithof. Ook daar wat scherpe smaken door elkaar geroerd, en de aanval van Rinse leek eigenlijk wel prima. Maar zwaargewicht Dik krijg je niet zomaar omver, die blustte de witte aanval met een zwarte koffie, en stevende rechtstreeks aan op het verdelen van de rekening, en dus werden ook deze puntjes wat aan de snelle kant gedeeld.

Dan Jeroen Sparenberg op bord 3 tegen Erik van der Lee, een groot verschil in rating, dus dat moest kunnen. Maar bij Jeroen ligt het schaken de laatste tijd wat te zwaar op de maag, de geluiden van een tevreden knorrende Jeroen zijn niet meer zo hoorbaar. Het recept voor een flinke aanval op de witte stelling van Erik leek kansrijk voor een Michelin ster, maar ook dat ging net niet door. Na wat afruilen besloot ook Jeroen om de partij niet te zeer op scherp te zetten en dus tot een snelle remise.

Tegelijk vond Frans Lagerwaard op bord 8 het welletjes tegen Henk van Wilgenburg, beide hielden meer van een beperkte seniorenmaaltijd dan van schranspartij. Opmerkelijk was wel dat tijdens de partij er bij Henk een kookwekker o.i.d. afging en de spelers elkaar aankeken of dit einde van de partij moest zijn. Maar Mid Fryslân doet niet zo flauw, zout erover, en gewoon doorspelen. Na best een redelijk foutloze partij besloten ook deze heren tot een salonremise.

Ymco Leijenaar op bord 6 kon er wel een potje van maken, onze smulpaap had een doos vol pionnen veroberd tegen tegen Pieter Ploeger, en wees terecht een remise aanbod af. Maar met 2 Dames in de keuken is het altijd oppassen geblazen, de vlam kan zomaar in de pan slaan. Ymco onderschatte enigszins de dynamiek van de zwarte Dame van Pieter, greep met zijn witte Dame te weinig initiatief. Pieter kwam vervolgens weg met een eeuwig schaak, wat wel eeuwig zonde was voor Ymco.

Teamleider Peter de Jong dan, die weet wel hoe je een hinderlijke vlieg in de keuken met stroop vangt. Maar halverwege de partij gingen de geruchten dat Peter zeker niet zo uitgekookt speelde als normaal, en naar eigen zeggen ging verliezen van de jonge Marten van der Laan. Een pion en een stelling achter, dat kon onze chef-kok toch niet op zich laten zitten? Dan maar wat vieze smaken bij elkaar en de boel de snelkookpan in, kijken of er toch wat soep van gekookt kan worden. En ja hoor, Marten liet zich trucen, verloor een stuk, de pionnen vielen aan de goede kant van het bord, en Peter kon zomaar promoveren met zijn laatste pion. Dit pakte goed uit, en de stand was gelijk.

Geart Jacob de Jong op bord 7 als invaller tegen de geslepen Siem van Eijk, altijd lastig. Maar Geart Jacob speelde de hele avond een goede partij, zette een smakelijke partij op het bord, en Siem moest maar kijken of hij wel kon winnen. Ook een remise aanbod van GJ was prima getimed, en daar moest toch wel een half puntje in de maak zijn. Maar Siem laat zich niet zo gemakkelijk uit de keuken zetten, die weet wel hoe je met wat scherpe zetten een partij net zijn kant kan laten uitvallen. De Koning van Siem was eerder midden op het bord, en Geart Jacob lag een tempo achter in een pionnen eindspel. Dat viel toch net weer de verkeerde kant op, en we staan weer achter.

Tenslotte sous-chef Peter Koning tegen Pieter Hoekstra, zijn oud club- en teamgenoot van Unitas in Groningen. Peter dacht wel een leuk recept voor initiatief te pakken, maar dat klopte niet helemaal. Pieter bakte er meer van, waardoor Peter een pion moest offeren om voldoende initiatief te houden, en dat zag er nog best smakelijk uit. Maar met nog 12 zetten op het menu in 2 minuten resterende tijd, weet je al dat het gaat koken op het bord. Pieter vluggerde in de laatste seconde zijn 35e zet op het bord, en maakte daarin ook nog eens geen fout. Peters stelling zakte als een plumpudding in elkaar, hij kon een pion van Pieter niet stoppen, en kwam een Dame achter. Daar was geen eer meer aan te halen, en opgeven dus een feit.

Deze 3 – 5 nederlaag lag wat zwaar op de maag in Akkrum, iets wat we niet gewend zijn in het als voortreffelijk bekend staande eetcafé Kromme Knilles. Maar een beetje natafelen aan de bar met een biertje en een maagzuur tabletje bracht de opperbeste stemming snel terug. Ach wat, we verorberen nog wel wat puntjes in de laatste 2 wedstrijden, en zien wel hoe hoog we op de kaart eindigen.

3 reacties

  1. Zeg, Peter de J., heb jij het nou ook dat als we op elkaars verslagen reageren, dat het steeds lijkt alsof we reageren op onze eigen verslagen? Zoiets als “hey Peter, leuk verslag Peter, groeten Peter”, snap je wel?
    We moeten maar eens over naamsverandering nadenken. Groeten, Peter K.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *