Viertallencompetitie, Ymco houdt het kort.

In de vierde ronde van de viertallencompetitie kwam het B-team van NEO op bezoek.

De verwachting was niet dat zij met een heel sterk team naar De Kromme Knilles zouden komen, dus besloten we Jeroen, Peter K. en ook Frans niet op te stellen.
We kwamen uiteindelijk met het volgende team op de proppen: Ymco, Geart-Jacob, Erwin en Peter J.   (3 teamleiders in 1 team. als dat maar goed gaat.)

NEO was ruim op tijd aanwezig dus begonnen we op tijd. In de viertallencompetitie wordt een iets ander speeltempo aangehouden dan in de competitie.
Je krijgt er iedere zet 15 seconden bedenktijd bij, en geen kwartiertje extra aan het eind. dat is soms even wennen.

Het ging ongeveer als volgt; Ymco op bord 2 met wit, speelde zijn tegenstander, Johan Broens, redelijk gemakkelijk weg. Eerst werden de lichte stukken geruild, en daarna de dame en de torens. In de tussentijd had Ymco wel op beide vleugels een pionnenmeerderheid bij elkaar weten te schaken, dus de overwinning was een kwestie van tijd. Dat zag zijn tegenstander ook in, en die gaf daarom maar op.
Daarna duurt het nog wel een poosje voor de volgende resultaten konden worden genoteerd.
Erwin speelt op bord vier heel aardig tegen Adrianus Raap, de grondlegger van het FK voor 60-plussers. Een prima gespeelde opening en kansen blijven zoeken in het middenspel, daarbij steeds goed kijkend naar sterkte’s en zwaktes, en daar het plan op bouwen. Prima tactiek Erwin.
Geart Jacob speelt ‘in dreech potsje’ tegen Van der Wal. GJ vindt dat ie moet winnen omdat de rating hoger is dan die van de Noard-Burgumer, maar dat blijkt nog niet eenvoudig. Daar kan ik over mee praten, vorig jaar in de competitie speelde ik tegen Van der Wal en die kreeg ik pas in het allerlaatste gedeelte van de partij op de knieën.
Mijn eigen partij dan, tegen Marc de Jager. Marc had zichzelf op bord 1 geposteerd in de hoop op de overige borden nog iets te bereiken.
In het middenspel stond Marc heel aardig, en ik dus niet…  Even een kleine combinatie gemist en een verkeerd gekozen moment om te rocheren, maakte dat ik flink aan de bak mocht.  Uiteindelijk vergaloppeerde Marc een Paard, en die hap liet ik mij goed smaken. Het daarop volgend eindspel met beide twee torens en ik een loper en vrijpion extra was technisch gewonnen.

Geart Jacob bleef met een dichte stelling zitten. Hij zag geen mogelijkheid tot een doorbraak of een geforceerde winst en besloot daarom dat remise goed was.

Erwin daarentegen had al twee keer een remiseaanbod afgewezen, hij wilde de ontstane stelling wel eens zonder enige druk doorspelen, en daar leende de tussenstand zich wel voor.  Een stelling met tegengestelde loper en beide een half dozijn pionnen leidde uiteindelijk wel degelijk tot remise.

Met een eindstand van 3-1 konden we tevreden zijn over dit resultaat.

In april wellicht nog een rondje viertallen competitie. We zien wel wie er dan weer meedoen.

PdJ – 12 maart

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *