“Volgens mij is dit mat”, J. Eelsingh – Schaakwoude

Het gaat goed met de schaakjeugd uit de gemeente Heerenveen (het blijft even wennen om dat zo te zeggen). Het is dan wel zo dat als er goed gescoord wordt, de ratings van deze spelers omhoog gaan. Omdat de poule indeling op diezelfde rating gebeurd werden sommigen verrast met een plek in wel erg zware poules.

Poule F, Marijke de Vos & Michael Kroes.
Met Marijke erbij is het altijd wel erg gezellig maar na haar 1ste ronde wist ze toch iedereen weer positief te verbazen. Vol schaamte kwam ze aanlopen en zei trots dat ze had gewonnen. De schaamte kwam echter omdat ze na het opgeven van haar tegenstander per abuis alleen maar “gefeliciteerd” kon zeggen. Gelukkig was er geen kans op herhaling aangezien ze alleen in de laatste ronde nog een extra half puntje haalde. Michael deed het een stuk beter en wist op 1 partij na alles te winnen. Omdat diegene van wie hij verloor meer punten liet liggen werd Michael ook nog poulewinnaar.

Poule E, Piter Vellinga.
Als enige uit Akkrum en omstreken kwam Piter terecht in de E groep. Met veelal wisselend resultaat, dan weer winnen en dan weer verliezen, kwamen er toch steeds weer punten binnen om langzaam naar boven te kruipen. Tot ontevredenheid van een zekere koploper in de Grand Prix cyclus waren de 4 punten voor Piter genoeg om de 3de prijs mee te nemen.

Poule D, Germ van den Akker & Rutger Timmerman.
Voor een tafelleider moest dit een ideale poule geweest zijn. Met Germ en Rutger erbij kunnen alle spelers al zeker goed schaken. De rondes volgden elkaar dusdanig op dat iedereen lekker door kon blijven spelen en Germ en Rutger nauwelijks bij de begeleiders te vinden waren. Ondanks de concentratie wisten beide niet boven zichzelf uit te stijgen en wisten 2 en 2,5 punt te halen.

Poule C, Lammert de Vos, Stefan Veltman & Wisse Klaassen.
Een fraaie combinatie uit Irnsum, Akkrum en Haskerdijken. Hierbij eindigde Lammert dan met slechts 2 punten buiten de prijzen maar 1 daarvan was werkelijk uitmuntend. Een eindspel waarin hij alleen een pion, paard en loper had kon gemakkelijk in remise eindigen. Lammert zag echter de manier om dankzij zijn loper zijn pion te laten promoveren en daarna af te maken. Stefan wist tot een zeer fraaie score van 4,5 punten te komen en wonderbaarlijk was dat slechts genoeg voor de 3de prijs. Dit kwam mede door Wisse, wie 5 maal wist te winnen en daarmee de 2de prijs wist op te halen.

Poule B, Femke Koning & Erben Hof.
Het was zeker vreemd om Femke in deze poule te zien. Niet zozeer dat ze niet in de B poule thuis hoort maar altijd zat Jelmer of Janko er toch bij. Toch kwam er een clubgenoot bij en zeker niet de minste, de koploper in de Grand Prix cyclus: Erben. Trots als een pauw liep vader Koning rond nadat hij zag hoe goed Femke speelde. Helaas kwam haar concentratie als een golf beweging en wist ze geen zegereeks te pakken maar wel 2,5 punt. Dat Erben het moeilijk zou krijgen was van tevoren duidelijk. Erben heeft echter een talent om toch punten te kunnen pakken, ook tegen deze moeilijke tegenstanders met meer ervaring. Toch waren de 4 punten slechts genoeg voor de 4de plek.

Poule A, Jelmer Steenstra & Janko Eelsingh.
Het bewijs dat het goed gaat met de schaakjeugd is dat dit tweetal in de hoofd groep mocht meespelen. Ondanks dat Jelmer ook al in Dokkum in de hoofd groep speelde wist hij daarmee geen punten te scoren, alleen van Janko wist hij te winnen. Voor Janko was het wel even schrikken, dat hij goed is wist hij ook zelf wel maar in deze poule meespelen had hij niet verwacht. In de 1ste ronde ging hij er dan misschien gemakkelijk vanaf (wel tegen de toernooiwinnaar!), maar daarna liet hij alles maar op zich af komen. Hij zou ervan leren en hoefde niet te winnen, en toch lukte dat. Met spel waarvan Jelmer zeer onder de indruk was wist hij te winnen en de laatste ronde was een waar mirakel. Zijn tegenstander stond glad gewonnen maar Janko wist nog 1 matdreiging op te zetten. Toen zijn tegenstander dit niet doorhad kwamen de magische woorden, “volgens mij is dit mat”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *