Voorronde Fries Kampioenschap Schoolschaken

Na drie jaar hebben we eindelijk weer een voorronde voor het Fries schaakkampioenschap voor basisscholen kunnen organiseren. Tijdens de lessen die we hiervoor op de twee basisscholen in Akkrum hebben gegeven was er veel enthousiasme en daarmee hebben we vanuit OBS Akkrum 3 teams en vanuit de ds. Hasperschool zelfs 4 teams kunnen maken die mee wilden doen op vrijdagmiddag 31 maart in ’t Bynt. Dankzij de twee talenten Lucas en Rafael uit Aldeboarn die al bij onze club schaken was er dit jaar voor het eerst ook een team vanuit OBS de Boarne aanwezig.

Om 14.30 startte voor de teams de 1e ronde en na twee rondes was er even tijd voor pauze en wat chips. Na de 3e ronde was het duidelijk dat het kampioenschap ging tussen het eerste team van de Hasperschool en het team van de Boarne. Het eerste team van de Hasperschool had bij de ingang van deze spannende finale een lichte voorsprong omdat het team van de Boarne tegen het 2e team van de Hasperschool gelijk had gespeeld terwijl zei wel gewonnen hadden van het tweede team van hun school.

Uiteindelijk was dit de uitslag:

8e plaats met 1 matchpunten en 4 wedstrijdpunten: Het vierde team van de Hasperschool bestond uit Florian, Bernd, Diann, Sourema en Hylke uit groep 4. Als jongste team hebben ze heel dapper gespeeld en het was voor hun weer een hele ervaring. Sourema was de topscoorder met 2 gewonnen wedstrijden en ook Florian heeft er op bord 1 heel netjes twee keer remise van kunnen maken.

7e plaats met 3 matchpunten en 6,5 wedstrijdpunten: Het tweede team van OBS Akkrum bestond uit Gert Jan, Thomas, Jayden en Collin. De start was lastig door pittige tegenstand, maar gelukkig voor het team konden ze in de 3e ronde allen hun wedstrijd winnen en hun talent laten zien. Thomas en Collin werden beide topscoorder van dit team met 2 wedstrijdpunten.

6e plaats met 3 matchpunten en 7 wedstrijdpunten: Het tweede team van de Hasperschool bestond uit Roni, Lyanne, Jehannes en Ritske. Zij hadden een zware loting doordat ze tegen de beste twee teams als eerste aan de slag moesten. Ze hebben dapper gespeeld en de talentvolle Jehannes was met 3,5 wedstrijdpunt de duidelijke topscoorder.

5e plaats met 4 matchpunten en 6,5 wedstrijdpunten: Het derde team van OBS Akkrum bestond uit Bjorn, Fabijn, Fabian en Elena. Een mooie score voor deze jonge talentvolle schakers. Waarbij Fabian als jongste het nog het beste deed met 3 wedstrijdpunten. Maar Fabian zit dan ook al een paar maanden op schaakles en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.

4e plaats met 4 matchpunten en 7 wedstrijdpunten: Het eerste team OBS Akkrum bestond uit Dedmer, Lucas, Jorn en Jaylin. Ze speelden heel netjes, maar het was net niet voldoende voor een top 3 plaats. Lucas en Jaylin werden samen topscoorder van het team met 2 gewonnen wedstrijden.

3e plaats met 4 matchpunten en 9 wedstrijdpunten: Het derde team van de Hasperschol bestond uit Feitze, Thys, Thijn en Wei-Shen. Dit talentvolle team uit groep vijf was absoluut de verrassing van de dag. Thijs op bord 3 wist zelfs 3 wedstrijden te winnen en Feitze, die ook lid van de club is, haalde op bord een heel netjes 2,5 punt binnen voor het team.

2e plaats met 6 matchpunten en 12 wedstrijdpunten: Het team van OBS de Boarne bestond uit Lucas, Rafael, Eben en Drys. De spannende finalewedstrijd tegen Hasperschool 1 eindigde heel netjes in 2-2, maar doordat het team van de Boarne de eerste wedstrijd tegen het tweede team van de Hasperschool ook in 2-2 geëindigd was, was het net niet voldoende voor het kampioenschap. Onze talentvolle clubschakers Lucas en Rafael maakte hun favorietenrol helemaal waar door alle wedstrijden te winnen. Rafael maakte het de laatste wedstrijd nog spannend, maar vanuit achterstand wist hij een lastig matbeeld te herkennen en kwam terug in de wedstrijd.

1e plaats met 7 matchpunten en 12,5 wedstrijdpunten: Jouke, Bente, Naud en Tymen zorgen er met hun team Hasperschool 1 voor dat de beker nog een jaar weer mee naar school mag. De eerste 3 rondes wisten ze overtuigend te winnen en door de knappe remise tegen de Boarne wisten ze het kampioenschap veilig te stellen. Tymen uit groep zes, die ook bij ons op vrijdagmiddag al een paar maanden les heeft, was de absolute topscoorder doordat hij alle wedstrijden wist te winnen.

Op het evenement is natuurlijk de begeleiding  bij de tafels heel belangrijk en hierbij wil ik André Tanis, Jelmer van Steinvoorn, Mathys en Doede Nagel nog heel erg bedanken voor hun hulp. Peter Koning met al zijn ervaring hield voor ons allen het overzicht, ook praatte hij alles aan elkaar en Jeroen Sparenberg draaide in no time alle schema’s weer in elkaar, super fijn! Al met al was het een hele mooie middag waar het enthousiasme en schaaktalent vanaf spatten.

Met vriendelijke groet, Elise van Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *