Voorwaarts Gas voor Team 2

Terwijl Mid Fryslân 3 het opnam tegen de Donger 3 en er 4 interne partijen gespeeld werden, mocht Mid Fryslân 2 aantreden tegen de oudgedienden van Sneek 4.

Klaas Jaap Soeten (w) – Sake Jan Velthuis          1 – 0

Velthuis begon lekker en zette Klaas Jaap op bord 6 zwaar onder druk. Die gaf daarbij in de 9e zet zomaar een Loper weg, maar dwong wel de zwarte Dame over het bord tot deze vrijwel geen velden meer had. Zwaar onder druk wist Klaas Jaap de partij zo toch  te kantelen en greep de zwarte Dame. In zet 18 gaf Velthuis op, het eerste punt voor Mid Fryslân 2 is dit seizoen binnen 1 – 0.

Thomas Douma (w) – Dirk Schild             1 – 0

Thomas begon lekker optimistisch aan zijn partij op bord 4. Hij dacht lekker snel te ontwikkelen en daarbij ook maar gelijk druk te zetten. Dit sprookje ging helaas niet door toen zwart met eenvoudig ruilen zomaar een centrumpion van Thomas kon nemen. Nu Thomas weer met beide beentjes op de grond stond ging hij zich meer concentreren op het spel. Hij wist zijn stelling weer te verbeteren en langzaam een aanval op te zetten op de zwarte Koning. Nadat hij een Loper van zwart had geslagen werd deze door zwart onreglementair teruggepakt. Er werd echter doorgespeeld. Toen deze fout was ontdekt en de stelling weer werd teruggezet zag het er voor zwart niet goed meer uit en gaf Schild op, 2 – 0 voor de Mid Friezen.

Geart Jacob de Jong (w) – Wytze van der Zee   1/2-1/2

Ondanks dat Geart-Jacob op bord 2 met wit speelde kwam hij toch niet helemaal lekker uit de opening. Maar na een grote stukkenruil in het middenspel ontstond er echter weer wat ruimte voor Geart-Jacob. Hier maakte hij dankbaar gebruik van door zijn Loper op een mooie diagonaal te plaatsen. Hiermee kwam zwart enigszins vast te staan maar wit moest hier nog maar van zien te profiteren.  Op het moment dat Klaas Jaap en Thomas de eerste twee partijen wonnen, bood Geart-Jacob, met het oog op de klok, half uur achterstand, remise aan en dat wordt geaccepteerd door  zwart. En zo staat het in een klein kwartiertje 2,5-0,5 voor MF2.

Stefan Krist (z) – Dirk Sieds Nolles           1 – 0

Op bord 1 rokkeerde Dirk na een standaard e-4 e-5 opening als eerste.  Stefan bracht zijn stukken in stelling,  en nadat Dirk een giftige Paardzet over het hoofd zag, werd enige zetten later opgegeven. Mid Fryslân 2 komt daarmee wel op een erg comfortabele voorsprong van 3,5 – 0,5, en het is nog geen 22.00 uur.

Menno Steenstra (w) – Huib van der Zweep     remise

In de opening werd door beide partijen de stelling dichtgetimmerd. Totdat de eerste stukken van het bord werden geslagen was het een erg rustige partij. Toen het eerste stuk over de dam was, volgden er meer.  Er werden 4 stukken achtereen afgeruild, waarna Menno het initiatief hield. Met volle druk op de Koningstelling van Huib bood Menno remise aan. En daarmee zijn gelijk de 4 punten binnen,  sowieso dus ook een wedstrijdpunt en nog een half punt te gaan voor de team overwinning, het is 4 – 1.

Trevin Nettinga (z) – Sybe Smid                               remise

Trevin kwam erg slecht uit de opening en kwam vreselijk onder druk te staan. Maar zijn tegenstander vergat de enige goede zet te doen, door schaak te zetten en de rokade onmogelijk te maken voor Trevin. Omdat die zet er niet kwam, kon Trevin door rokade weer veilig komen te staan. En omdat we 4-1 stonden, bood Trevin op dat moment remise aan, en die werd aanvaard. Met deze remise is een mooie eerste teamoverwinning voor het 2e team binnen 4,5 – 1,5.

Erwin Koning (z) – Maarten van Steinvoorn 0 – 1

Na een rustige opening begon Maarten met enkele stukken af te ruilen, wat Erwin kansen gaf om een aanval op te zetten en middels enkele aftrekaanvallen flink wat te dreigen. Echter wit zag dit allemaal tijdig en kon alles voorkomen worden. Wel kreeg zwart de kans om een grote mataanval op te zetten en Erwin dacht ook dat dit uit zou komen. Nadat het alleen net niet uitkwam en zwart daarmee een toren verloor kon Maarten het rustig afmaken.

Julian Frijlink (z) – Jan Hans de Jong       0 – 1

Als opening werd de klasieke variant van de Dutch defense gespeeld. Na een tijd werd een Paard van zwart aangevallen en is deze per ongeluk weg gegeven. Wit probeerde nog wat aanvals kansen te creëren op de Koningskant, maar deze kwamen niet uit. Zwart kon zo nog een paar stukken winnen en wit gaf op.

En na 3 overwinningen, 3 remises en 2 nederlagen eindigde de eerste externe wedstrijd van Mid Fryslan 2 in een 4.5-3.5 overwinning. Aangezien het een unicum schijnt te zijn dat de eerste externe wedstrijd van het 2e team gewonnen wordt, is het absoluut een mooie start van het seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *