Westergoo neemt revanche.

Westergoo I – SSV Mid Fryslân

De kop is er af, de eerste externe ronde is gespeeld, het seizoen is nu echt begonnen. De eerste ronde moesten we schaken in Bolsward tegen het gedegradeerde team van Westergoo I. Op Jan en Derk na waren we compleet, Stefan en Erwin waren bereid het achttal te completeren. Rond 10 voor acht werden we door arbiter Dijkstra welkom geheten en kon de wedstrijd beginnen. Op basis van het ratingoverwicht lag een kleine nederlaag of misschien zelfs een gelijkspel voor de hand. Aan de bak dus.

Als eerste is Jeroen klaar. Tegenstander Fokke de Boer blijkt ook wel wat van het KoningsIndisch te weten. Na afruil van stukken wordt de vrede al snel gesloten en kan er beneden worden geanalyseerd.  Ik zit zelf weer ouderwets te knoeien, het gaat nu van kwaad naar erger omdat mijn damevleugel niet goed tot ontwikkeling komt. Een typisch geval van jammer zullen we maar zeggen. Het houdt ook in dat ik niet veel van de andere spelletjes heb gezien. Op bord 1 lijkt Rinze een voortreffelijke aanval te hebben ingezet tegen Mark Masmeijer. Mark zucht, verschuift ongemakkelijk op zijn stoel en zowel Nota als ik zien hem enigszins verkleuren. Ongebruikelijk.

Later blijkt dat Fritz de stelling voor Rinze helemaal niet een geweldige waardering geeft. Het kan natuurlijk zijn dat de computer er geen raad mee weet, maar die optie wordt tegenwoordig wel steeds kleiner.  Het partijtje eindigt zelfs in een nederlaag voor onze kopman.

Ik heb intussen een heel stuk aan tegenstander Sinia cadeau gedaan. Alsof hij het niet leuk vond kreeg ik middels een tussenschaakje het stuk terug en stond toen een pion voor.  Een dubbelpion op de h-lijn. Dus wat ik er mee moest wist ik ook nog niet.

Vorig jaar speelde Frans Lagerwaard nog met ons mee. Die had toen zo een last van een hoestaanval. Frans is weg, de hoestaanval bleek te zijn overgenomen door Ymco’s tegenstander Jos Dolle. Bij iedere zet schraapte Jos de keel een keer of drie. Er waren overigens meer hoesters in het zaaltje. Het deed mij denken aan mijn kindertijd in Makkum, op zondagochtend in de hervormde kerk.  De partij heb ik verder niet veel gevolgd, Ymco zat aan het verkeerde eind van de score.

Ondertussen had ik wederom een stuk aan mijn tegenstander ingeleverd. Deze keer gaf Sinia me er niet meer iets voor terug. Een roemloos einde van de partij.

Op bord 2 delen Peter Koning en Jacob Nota elkaar wel wat speldeprikjes uit, maar de partij raakt niet uit balans en een remise is dan wat er rest.

Onze invaller Stefan heeft net als vorig jaar gezond ontwikkeld (nu wel met een ‘d’) en hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken.

Erwin heeft intussen een remiseaanbod ontvangen. Gezien het ratingverschil, en dat tegenstander Van den Bosch vorig jaar nog van Peter K. won, een prestatie op zich. Aannemen en uitpakken dat presentje…

Ook de partij van Stefan eindigt in remise.

Viel er dan helemaal niets te juichen in Bolsward?  Ja wel,  Siard haalde een fraai punt binnen. Vorig jaar scoorde Siard ook al prima als invaller en in de interne competitie, dus een basisplaats in het eerste verdiend. Dan is het een lekkere binnenkomer om met een vol punt te beginnen. Siard, van harte, al was het deze keer slechts van belang voor de statistiek…

Op de eerste matchpunten moet nog gewacht worden. 3-5 verloren.  Maandag 8 december volgt de volgende wedstrijd. Thuis tegen Sneek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *