Wintersnel 2017

Het is inmiddels 2018 maar op de valreep van 2017 werd traditioneel tussen kerst en oud en nieuw gestreden om het wintersnelschaakkampioenschap van Mid-Fryslân. Sinds vele jaren bestaat het deelnemers veld niet alleen uit MF maar doen ook veel schakers van bevriende schaakclubs in Friesland mee.

Deze editie telde maar liefst 52 deelnemers waarmee de organisatie zich wederom genoodzaakt zag het toernooi te spelen in de boven- en achterzaal van Café Kromme Knilles. Uiteraard gaat een dynamische club als MF met de tijd mee en kon er weer via het online aanmeldformulier van IT-Goeroe Sparenberg worden ingeschreven voor het toernooi. Op dit aanmeldformulier diende men een schaakcategorie in te vullen. Hier is door de deelnemers op creatieve wijze vorm aangegeven.

Hieronder enkele originele schaakcategorieën:

 • F4 FAN FOREVER
 • Rallycoureur
 • Toeterblazer
 • The Artist formerly known as ‘’Maurice’’
 • Schaakbobo
 • Bistedokter
 • The Wall
 • Troubadour
 • Zeehek
 • Jandans

(aan het eind van het verslag een overzicht van de  schakers bij de schaakcategorieën)

Het toernooi begon met 2 voorrondes waarin in poules van 4 werd gestreden voor de finaleplekken. Rond half 8 rolde de eerste indeling van de voorronde uit de printer en kon er geschaakt worden. Er konden gelijke een aantal opvallende uitslagen genoteerd worden. Zo wint JLB Boonstra van Frank S, Tjeerd de Jong wint van Arjen Pragt en Janko Eelsingh weet te winnen van Jan Hans de Jong.

De uitslagen van de eerste ronde worden ingevoerd door indelingsdeskundige Sparenberg en dan is het wachten op de FSB die de indeling hackt. Als organisatie hadden we na de indelingstragedie van vorig jaar een volledig back-up plan klaarliggen. 2 laptops, printers, usbstick voor back-up en een volledige papieren back-up, gelukkig was dit allemaal niet nodig en konden we snel met de 2de voorronde starten.

In de 2de ronde waren er weinig opvallende resultaten te vermelden. Jan S scoorde met een halfje te weinig en hoe Peter K aan 2,5 punt in de C-poule komt is mij een raadsel… JLB en Erwin K boeken beiden knap voor de 2de keer 3 overwinningen.  En dan kan het manipuleren van de indeling van de finalepoules beginnen. Het vooraf opgezette masterplan van de organisatie besloeg 1 hoofdgroep met 10 spelers en daaronder 5 poules met 8 spelers. Tijdens het manipuleren van de indeling werd echter besloten dat de niet de A-poule maar de B-poule met 10 spelers zou gaan spelen. Dit resulteerde in mooie finalepoules waarbij de B-poule de vaart erin moest houden om tegelijkertijd met de andere finalepoules klaar te zijn voor de prijsuitreiking…. Dat was nog wel even een dingetje.

Poule F

Een poule bestaande uit jeugdschakers, recreanten en clubschakers die het moeilijk hadden in de voorrondes. 2 spelers staken er met kop en schouders boven uit,  The Artist formerly known as ‘’Maurice’’ werd 2de met 6 uit 7 en Piter Vellinga behaalde een 100% score en daarmee de 1ste plek in poule F.

Poule E

Een poule bestaande uit jonge aanstromende talenten en de mascotte van MF2. De gebroeders Ruurd en Tjeerd de Jong domineerden in deze poule. Tjeerd won het onderlinge duel en eindigde daarmee op de 1ste plek. Ruurd werd met 6 uit 7 2de en plaats 3 werd gedeeld door drie jeugdige talenten van MF, Janko, Jelmer en Julian behaalden allen 4 punten.

Poule D

Een allegaartje poule, waarom zitten Zeehek en Rallycoureur in deze poule? Het snelschaakkanon van Bakkeveen Jack Zeilstra eindigt keurig op de 2de plaats met 5,5 uit 7. De Rallycoureur uit Sneek racet naar een 1ste plek met 6 uit 7. Volgend jaar verwachten wij in de kwalificatie betere resultaten van deze Max Verstappen.

Poule C

De prominenten poule, met illustere namen als Schadd (F4 FAN FOREVER), Schuurmans (Bistedokter), Denissen (Arbiter), Van Bavel, Klaassen, Heidinga etc. Prominent Jan Schadd wint deze poule met 6 uit 7 gevolgd door Erwin Denissen op plaats 2 en Frank Schuurmans op plaats 3. Ik verwacht dat deze prominenten zich volgend jaar weer weten te plaatsen voor de A-poule!

Poule B

Poule B is een poule die bestaat uit bierschakers en dat is qua tijdsplanning best lastig ivm met de 2 extra rondes die gespeeld moesten worden. Om te voorkomen dat het geen nachtschaken werd (en de rest van de deelnemers niet een half uur extra op de prijsuitreiking hoefden te wachten) zijn de rook- en drinkpauzes keurig in het schema (na ronde 3,5,7) opgenomen. Uiteraard heerst er in deze poule een groot verantwoordelijkheidsgevoel en werd het schema netjes gevolgd. Dennis Pieck eindigde op een 3de plaats met 5 uit 9. Jan Hans de Jong, die het principe van ‘’gelijke behandeling’’ keurig uitvoerde (iedereen remise aanbieden aan het beging van de partij) werd 2de met 5,5 uit 7. Deze poule kende geen echte winnaar want Arjen Pragt, Ilya Bondarev en Geart-Jacob de Jong eindigden allen met 6,5 uit 9 op een gedeelde 1ste plek.

Poule A

Waar bij de meeste deelnemers al een sterk vermoeden was van het manipuleren van de indeling, werd dat met deze poule bevestigd. 5 Mid-Friezen in de A-poule, dat kan niet kloppen. Dat JLB Boonstra en Erwin K in deze poule zijn ingedeeld is begrijpelijk beiden 6 uit 6 in de voorrondes. Ook de in goede vorm verkerende Troubadour van MF (Geert van der Velde) scoorde 5,5 uit 6 in de voorrondes en hoort in deze poule thuis. Maar Peter K en Jeroen S in de A-poule?? Het is mij dan ook een raadsel hoe beide heren het voor elkaar hebben gekregen om gedeeld derde te worden met 3,5 uit 7. Op de 2de plaats met 4,5 uit 7 Geert van der Velde en op de eerste plaats met 1 remise en 6 overwinningen de terechte kampioen Jan Bosma!

Rond 23.15 was ook de B-poule uitgespeeld en werden de prijzen uitgereikt door Peter K. Na de prijsuitreiking was het aan de bar nog lang gezellig in Café Kromme Knilles. Jan Hans deed zijn bijnaam nog eer aan (zie foto).

Ik wil alle deelnemers bedanken voor de deelname en ik hoop jullie volgend jaar weer te mogen begroeten tijdens de editie van 2018. Onderstaand  nog de spelers en hun bijnamen:

 • F4 FAN FOREVER                         Jan Schadd
 • Rallycoureur                                 Hielke Gorter
 • Toeterblazer                                 Appie Kamstra
 • The Artist formerly known as ‘’Maurice’’            Maurice Brenkman
 • Schaakbobo                                  Ondergetekende
 • Bistedokter                                   Frank Schuurmans
 • The Wall                                        Johnny Visser
 • Troubadour                                  Geert van der velde
 • Zeehek                                          Wytze van der Zee
 • Jandans                                         Jan Hans de Jong

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *