Wintersnelschaaktoernooi prooi voor de Koning

Maandag 27 december vond het traditionele snelschaaktoernooi plaats in Café Kromme Knilles. Voor de 5e keer in de huidige vorm van een Open Boarnsterhim Wintersnelschaak toernooi, waarin iedereen mee kan doen: seniorleden, jeugdleden, oud-leden, familie, vrienden en kennissen. Het leverde een record aantal van 36 deelnemers op.

In de voorrondes wordt gespeeld in poules van 4 spelers, in de eerste ronde zitten schakers van uiteenlopende sterkte in elke poule. Dat is even wennen voor met name de jeugdspelers en de gastspelers, maar toch levert het altijd verrassingen op. Zo wonnen de jeugdige Xander van den Akker, Douwe Terwisga en Janko Eelsingh toch een partijtje. Opvallend waren ook de prestaties van de dames Hellen de Bruijn en Liesbeth de Vos, die beide 2 partijen wonnen.

Minder verrassend was dat snelschaaktalent Auke de Jong alle zijn partijen won, dus ook van de sterker geachte Ruud Herweyer. Poule G was toch het leukst, team 1 lid Ymco Leijenaar, team 3 lid Andre Tanis en jeugdlid Jesper van der Heide wonnen ieder 2 partijen.

De 2e ronde komt de scheiding tussen sterkere spelers en de rest al duidelijker naar voren. Maar ook in die ronde kunnen reputaties sneuvelen, zoals Jan Schadd die verloor van Trevin Nettinga, of Peter Koning die stukliep op een onreglementaire zet tegen Geart-Jacob de Jong. De sterk spelende Johan Leeverink, Siard Eijzenga en Klaas Jaap Soeten zorgden ervoor de 1e team spelers Ruud Herweyer en Ymco Leijenaar de sterkste finalepoule wel konden vergeten. Alleen Jeroen Sparenberg haalde als enige topspeler ongeschonden de finalepoule.

De poules met vooral veel jeugd- en gastleden zorgden voor groot vermaak, niemand haalde daar de volle 3 punten binnen. Poule F werd gewonnen door Menno Steenstra met 2 punten, gevolgd door Femke Koning en Koen Langedijk met 1,5 punt. In poule G eindigden neefjes Lammert de Vos en Janko Eelsingh beide op 2 punten, poule H kende hetzelfde resultaat voor Hans Langedijk en Jelmer Steenstra. In poule I deelden zelfs 3 spelers, Erwin Koning, Gerrit Siemen Veenstra en Marco Leeverink de punten.

Na een pauze, waarin alle kinderen door penningmeester Appie Kamstra op drinken werden getrakteerd, begonnen de 4 finalepoules. In finalegroep D bleken “toevallig” alle jeugdspelers terecht gekomen te zijn. Janko Eelsingh en Lammert de Vos waren de hele avond al goed in vorm, haalden beide 7 punten, maar Janko won van Lammert en daarmee de D-poule. Plaats 3 t/m 5 waren voor Xander vd Akker, Jelmer Steenstra en Femke Koning die allen 6 punten scoorden. Marco Leeverink scoorde 4 punten en werd 6e, gevolgd door Koen Langedijk en de gastspelers Erik Breimers en Douwe Terwisga die 3 punten haalden. Opvallend was wel dat Douwe de uiteindelijke winnaar Janko had verslagen.

In poule C zaten veel oudere jeugdspelers en gastspelers. Maar liefst 4 spelers eindigden op 7 punten, nadere bestudering van de onderlinge partijen wees uiteindelijk Hellen de Bruijn uit als winnares, gevolgd door Jan “Tuinman” Tuinstra, Jesper vd Heide en Menno Steenstra. Op plek 5 eindigde Erwin Koning met 6 punten, die vooral baalde van het onderlinge verlies tegen Menno. Het verschil met de rest was groot, want Marco Vrouwenvelder werd 6e met 3 punten, Hans Langedijk scoorde een half puntje minder, Gerrit Siemen Veenstra (2), Freddy Beijmers (2) en Liesbeth de Vos (1,5) sloten de rij. Er is nog geen verklaring gevonden hoe Freddy Beijmers zijn beide partijen tegen winnaars Hellen en Jan won.

Poule B bestaat uit aardig sterke schakers, al is niet iedereen even bedreven in snelschaken. Wel revanche voor Ruud Herweyer die deze poule won met 6 punten. Geart-Jacob de Jong haalde ook 6 punten maar verloor het onderlinge duel van Ruud. Ook goed resultaat voor Ymco Leijenaar die 3e werd met 5 punten, én van Ruud had gewonnen. Klaas Jaap Soeten, Appie Kamstra en André Tanis eindigden ex aequo met 3 punten, 7e werd Derk Brom met 2 punten. Johnny Visser tenslotte liet zien hoe moeilijk het is als snelschaken niet helemaal je ding is, en je toch in de B-poule terechtkomt.

In de A-poule bleek iedereen van iedereen te kunnen winnen, misschien heeft het iets te maken met de vreemde traditie dat prijzen in poule A van onder naar boven worden verdeeld. Johan Leeverink speelde de hele avond sterk, maar verloor veel partijen op tijd, en haalde daardoor slechts 1,5 punt. Stefan Krist had zijn kruit verschoten in de voorrondes en eindigde op plek 7. Trevin Nettinga deed vreemde dingen, hij won van topper Jeroen, speelde remise tegen snelschaak kanonnen Jan Schadd en Auke de Jong, maar verloor juist van veel lagere spelers. Auke de Jong (5e) en Jeroen Sparenberg (4e) bleken daarmee toch niet helemaal in vorm deze avond, het kostte Jeroen zelfs de prolongatie van zijn titel.

Siard Eijzenga eindigde op plaats 3 met 4 punten, een knappe prestatie voor dit team 2 lid. Jan Schadd bleven steken op 4,5 punten met name door verliespartijen tegen andere toppers als Peter en Jeroen Sparenberg. Peter Koning was na 5 winstpartijen op rij al verzekerd van de overwinning, maar bakte er na de felicitaties en een biertje van Stefan in de laatste 2 rondes helemaal niks meer van tegen Jeroen en Johan. Toch was de toernooi overwinning voor Peter Koning, die voor het eerst de Kromme Knilles Snelschaaktrofee mee naar huis mocht nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *