Zoekend naar tegenstanders bij Schaakwoude.

Terwijl vorig jaar het aantal jeugd schakers uit Akkrum en omstreken op 6 bleef steken kwamen er wel 82 deelnemers in totaal. Dit jaar bleef tot ieders verbazing de teller steken op slechts 24 jeugd schakers, ondanks de stijging bij S.S.V. Mid Fryslân naar 9 deelnemers. In ieder geval konden degene wie er wel waren in alle rust hun partijen spelen.
In de D groep speelden gezamenlijk Marijke de Vos, Germ van den Akker en Hessel Stokman. Waar Marijke leuker kan spelen in een net beginnende stap 1 groep, kwam ze dus al uit stap 2 Germ en Hessel tegen. Het lukte haar dan ook niet om punten te halen en hopelijk is er volgend toernooi een beter passende groep. Bij Germ en Hessel was het duidelijk dat Hessel beter met de ongewone omstandigheden om kon gaan en een voorsprong van 2 punten op Germ pakte. Dit was uiteindelijk ruim voldoende voor een mooie 2de prijs voor Hessel.

 

Lammert de Vos, Rutger Timmerman en Stefan Veltman mochten de C groep onveilig maken. Omdat ze zo sterk aan elkaar gewaagd zijn, durfde niemand het aan om een voorspelling te doen. Verrassend was eerst dat Rutger geen punten kon pakken (soms heb je van die dagen) en moesten Lammert en Stefan nog een barrage partij spelen voor de 3de prijs. Lammert kreeg wit met 6 minuten maar moest winnen van Stefan met 5 minuten om die prijs te pakken. Zoals al bij een eerder toernooi te zien was, bloeide Stefan helemaal op met het zien van de klok. Geduldig wachtte hij de aanvallende zetten van Lammert af, pareerde ze snel en keek rustig toe terwijl Lammert door zijn tijd heen liep. Op tijd heeft Stefan ook gewonnen al had hij daarbij ook de betere stelling.

 

Bij groep B zaten 2 jeugd schakers uit Akkrum waarvan de begeleiding zeer blij was ze weer aanwezig te zien. Jelmer Steenstra speelt niet alle toernooien en kon nu antwoord geven of het nu weer beter gaat dan op het individuele Fries Kampioenschap. Janko Eelsingh is nog steeds herstellende van een vervelende maar noodzakelijke operatie en had toch alweer de ambitie om de wisselbeker te winnen. Uiteindelijk bleef Janko tot zijn eigen teleurstelling steken op 2 punten maar mocht wel naar voren komen om een 3de prijs te ontvangen. Dit bleek een foutje van de organisatie maar deze was wel zo sportief om Janko dan toch een vervangende (extra) 3de prijs mee te geven. Jelmer kon wel het stokje van Janko overnemen door niet alleen alle partijen in de groep te winnen, maar daarbij ook gelijk de bijbehorende grote wisselbeker! Wegens logistieke problemen zal Jelmer nog wel even op deze hoofdprijs moeten wachten.

 

Tenslotte speelde Femke Koning in de A groep. Na 3 rondes, 2 verliespartijen en een remise leek Femke kansloos voor een prijs. Het bleek dat ze al tegen de sterkste tegenstanders had gespeeld en in de laatste 2 rondes nog tweemaal wist te winnen. Dankzij een gelukkig scoreverloop bij de concurrenten kwam ook Femke nog in de prijzen met een fraaie 3de prijs.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *